Δύο εξαιρετικά βιβλία έλαβα απο μια φίλη Μοντρεαλίτισσα που η ανηψιά της είναι συγγραφέας στην Ελλάδα. Το όνομά της είναι Σοφία Τσιάμη και αυτοσυστήνεται ως έλκουσα καταγωγή απο το Μακροχώρι της Ημαθίας.

Η Σοφία Τσιάμη που σπούδασε φιλολογία στην Αθήνα μετά το μεγάλωμα των παιδιών της στράφηκε προς την παιδική λογοτεχνία, έχοντας κάνει σεμινάρια πάνω στη γραφή και την αφήγηση.

Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Ενα αγόρι… Ενας ψαράς…Δύο όνειρα» είναι μια αλληγορική ιστορία δύο ανθρώπων που είχαν διαφορετικά όνειρα αλλά βρέθηκαν σε διαφορετικούς τόπους κι έτσι δεν μπόρεσαν να τα πραγματώσουν.

Το αγόρι βρισκόταν σε ένα βοσκότοπο αλλά ήθελε να γίνει ψαράς και να παίξει με τη θάλασσα. Ο ηλικιωμένος ψαράς είχε ένα ξεθωριασμένο όνειρο , να γίνει φλογεροπαίχτης. Κάποτε κατόρθωσαν να βρεθούν και να ανταλλάξουν επαγγέλματα. Ετσι πραγμάτωσαν τα όνειρά τους.

Γραμμένο με λεπτό ποιητικό τρόπο τούτο το βιβλίο είναι παιδικό αλλά και για μεγάλους αποκωδικοποιώντας υπαρξιακά μηνύματα. Προσωπικά μου θύμισε το μυθιστόρημα της Κατιάνας Γκρίτση-Μιλλιέξ: «Αλλάζουμε;»  Και με συγκίνησε για την όμορφη γραφή του και τα κρυφά υπανικτικά νοήματά του.

Το δεύτερο βιβλίοτης Σοφίας Τσιάμη  ονομάζεται «Η Παρέλαση των Φρούτων» και πρόκειται για μια αλληγορική ιστορία περί την χρησιμότητα των φρούτων. Τα φρούτα αυτοσυστήνονται με τις ιδιότητες και τα συστατικά τους σε ένα πριγκηπάτο. Ετσι οι μικροί αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα απο την προσωπική αφήγηση τις βιταμίνες και τα συστατικά τους τοποθετώντας τα ως ήρωες στην ανάγνωσή  τους.

Το σπουδαιότερο στοιχείο αυτού του παιδικού βιβλίου είναι ότι εκτός απο την αλληγορία των φρούτων, παρουσιάζονται και διάφορες ωραίες φρουτοσυνταγές απο τον μοντέρνο και νεαρό σέφ Ανδρέα Λαγό. Θεωρώντας ότι τα παιδιά δυσκολεύονται να ανακαλύψουν τις γεύσεις των φρούτων, το βιβλίο αποτελεί ένα κίνητρο για φρουτογνωριμία και φρουτοφαγία στον ωραίο και καχύποπρο κόσμο τους.

Τα δύο εξαιρετικά βιβλίατης Σοφίας Τσιάμη  έχουν εκδοθεί απο τον εκδοτικό οίκο Ελληνοεκδοτική