Την περασμένη Παρασκευή οριστικοποιήθηκε επίσημα η προαναγγελθείσα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, με την αποχώρηση 25 βουλευτών και 4 μελών της Πολιτικής Γραμματείας από την Αριστερή Πλατφόρμα. Όπως σε όλη την χώρα έτσι και στην Λευκάδα η Νομαρχιακή ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να διαχειριστεί τα όσα συμβαίνουν μέσα στο κόμμα. Δεν υπήρξε μέχρι τώρα κάποια επίσημη τοποθέτηση. Γεγονός που μέλη και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ επικρίνουν, διότι όπως λένε «Μας βλέπουν στο δρόμο και μας ρωτούν τι συμβαίνει. Τι να τους απαντήσουμε εμείς;»

Η Λευκάδα έχει Βουλευτή, Δήμαρχο και Αντιπεριφερειάρχη με την ομπρέλα του  ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ ο Περιφερειάρχης είχε κάποια ξεσπάσματα που φανερώνουν ποια μπορεί να είναι η μελλοντική του στάση, οι υπόλοιποι αποφεύγουν να σχολιάσουν δημόσια τις πολιτικές εξελίξεις και την διάσπαση του κόμματος. Κλασσική «Σιωπή των Αμνών».

Σίγουρα είναι μια δύσκολη συγκυρία, αλλά έχουν και ένα λόγο παραπάνω να εξηγήσουν στους πολίτες που τους ψήφησαν με ένα κόμμα το οποίο τώρα έχει διαλυθεί, ποια είναι η θέση τους, διότι θα κληθούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους σε ένα εντελώς διαφορετικό πολίτικο και οικονομικό πλαίσιο. Δεν νοείται με τα βάρη που καλούνται να σηκώσουν, να επωμιστούν οι πολίτες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και τον εσωκομματικό πόλεμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Να ξεκαθαρίσουν όλοι την θέση τους και αν χρειαστεί ας αναλάβουν την ευθύνη των επιλογών τους.

Ελπίζω επίσης να μην ακούσουμε υπεκφυγές του τύπου να μην μπλέκουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τα όσα συμβαίνουν στην κεντρική πολιτική σκηνή. Είναι γεγονός πως δεν θα μπορέσουν ακόμα για πολύ να αποφύγουν να αναλάβουν την ευθύνη, ο κάθε ένας αυτή που του αναλογεί, για τα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες στην χώρα και μέσα στο κόμμα. Και η σιωπή θα αξιολογηθεί από τους πολίτες.

Μπορεί και να μην πάω καθόλου να ψηφήσω μας είπε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα γιατί απλά δεν γνωρίζω και δεν υπάρχει χρόνος να αποφασίσω επί της ουσίας. Είναι γεγονός πως η Νομαρχιακή ΣΥΡΙΖΑ Λευκάδας σε αντίθεση με αλλού τήρησε χαμηλούς τόνους, αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός πως εσωτερικά εδώ και καιρό προετοιμάζεται η διάσπαση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το κείμενο το οποίο θα υπογράψουν σήμερα όσοι αποχωρούν από την ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ θα δοθεί αύριο στην δημοσιότητα. Εκεί θα δούμε τα ονόματα όσων αποφάσισαν να αποχωρήσουν και να στηρίξουν το νέο κόμμα Λαφάζανη και όπως έχουμε ήδη αναφέρει με υποψήφιο βουλευτή τον Χρήστο Παπαδόπουλο.