Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6-3-2021 μεταξύ της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα και του επικεφαλής της παράταξης «Ιόνιος Συμμαχία» και πρώην Περιφερειάρχη Σπύρου Σπύρου. Την πρωτοβουλία για την συνάντηση αυτή είχε ο Σπ. Σπύρου και αντικείμενο της συζήτησης ήταν η πορεία της συνεργασίας των δύο παρατάξεων, στα πλαίσια του Περιφερειακού Συμβουλίου όπως προβλέπει ο Νόμος Κλεισθένη. Στη συνάντηση αυτή τέθηκε μια σειρά θεμάτων που αφορούν στη λειτουργία της Περιφέρειας.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία, η Περιφερειάρχης δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένη  κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στην συμμετοχή και συμβολή των δύο αντιπεριφερειαρχών Σπύρου Ιωάννου και Νίκου Μηλιώτη στην διοίκηση της Περιφέρειας. Από την πλευρά του ο κ. Σπύρου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι « Στον ενάμιση χρόνο θητείας της νέας περιφερειακής αρχής αποφύγαμε να ασκήσουμε στείρα αντιπολίτευση, αλλά στηρίξαμε θετικά με την ψήφο μας πρωτοβουλίες και θέματα που βοηθούν στην επίλυση διαφόρων θεμάτων ή προβλημάτων της περιφέρειάς μας. Επίσης, στηρίξαμε αποφάσεις που προάγουν την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Παράλληλα, σταθήκαμε κριτικά οσάκις διαπιστώσαμε καθυστερήσεις, παραλήψεις ή και αστοχίες, λειτουργώντας έτσι δημιουργικά, παραγωγικά και ανεξάρτητα.».

Η συζήτηση μεταξύ της κ. Κράτσα και του κ. Σπύρου, η οποία διήρκησε πέραν των δύο ωρών, επικεντρώθηκε στα προβλήματα τα οποία υπάρχουν και στην καθημερινότητα. Ο κ. Σπύρου, ανέφερε ότι παρότι αναγνωρίζει τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε η υγειονομική κρίση, την μη υποχωρούσα παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις γραφειοκρατία και την υποστελέχωση των υπηρεσιών, δεν μπορούν να αγνοηθεί ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα.

Η επιτάχυνση του εμβολιασμού των πολιτών αξιοποιώντας το διαθέσιμο υγειονομικό προσωπικό είναι επιβεβλημένη γιατί έχει διαπιστωθεί ότι οι ρυθμοί εμβολιασμών είναι αργοί και στερούν από τα νησιά μας, ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου, ένα σοβαρό πλεονέκτημα που σχετίζεται φυσικά με την ασφάλεια της υγείας πολιτών και επισκεπτών. Παράλληλα, η περιφερειακή αρχή οφείλει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να διεκδικήσει αυστηρούς ελέγχους στις πύλες εισόδου των νησιών μας. Επίσης, ενόψει της θερινής περιόδου ο κ. Σπύρου πρότεινε να δημιουργηθεί, το συντομότερο μάλιστα, ολιγομελής ομάδα διαχείρισης κρίσεων με τη συμμετοχή έμπειρων περί τα τουριστικά θέματα τεχνοκρατών, η οποία θα λειτουργεί βάσει συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου με τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης.

Δεύτερο θέμα το οποίο επισημάνθηκε στη συνάντηση από την πλευρά του κ. Σπύρου αφορούσε το οδικό δίκτυο το οποίο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Ενώ έχει δρομολογηθεί η αντιμετώπιση του προβλήματος, η καθυστέρηση αξιοποίησης πόρων από το 2018 αλλά και νέων πόρων θα βρει τα νησιά μας για τρίτη συνεχή χρονιά με επικίνδυνο οδικό δίκτυο. Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο τέθηκαν και ζητήματα ανάγκης ευπρεπισμού του οδικού δικτύου καθώς και ασφάλειας (λειτουργία φωτεινών σηματοδοτών, διαγραμμίσεις κ.α.).

Ένα ακόμη ζήτημα το οποίο επανέφερε ο κ. Σπύρου, αφορούσε στις κτηριακές επισκευές και την ανανέωση της υλικοτεχνικής υποδομής και τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας, πρωτοβουλία την οποία η Περιφέρεια ανέλαβε να υλοποιήσει εξαιτίας της διαχρονικής αδιαφορίας της απόμακρης διοίκησης της υγειονομικής περιφέρειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί μελέτη για χρηματοδότηση των προαναφερόμενων έργων και δράσεων.

Ο κ. Σπύρου εξέφρασε επίσης τον ιδιαίτερο προβληματισμό του σχετικά με  την χαμηλή απορροφητικότητα για έργα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο ΕΣΠΑ 2014-2020, καθότι το ποσό των 11,5 εκ που δαπανήθηκαν εκ του συνόλου των 232 εκ. είναι πολύ μικρό. Επέμεινε μάλιστα στο γεγονός ότι κανένα νέο μεγάλο έργο δεν υλοποιείται σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εδώ και τελευταία χρόνια.

Από τη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι ο προβληματισμός για τα προαναφερόμενα θέματα είναι κοινός και επισημάνθηκε ότι οι συναντήσεις αυτές θα πρέπει να είναι συχνότερες στα πλαίσια της προσπάθειας για επίλυση των προβλημάτων. Ο κ. Σπύρου τόνισε τέλος ότι πρόθεση του ίδιου και της παράταξής του  είναι να βοηθήσει στο να γίνεται έργο και να συμβάλει στην επιτάχυνση όλων των απαραίτητων παρεμβάσεων γιατί αυτό έχει ανάγκη ο τόπος και οι πολίτες.