ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ  ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με τη μαζική συμμετοχή μας στην πανυγειονομική Απεργία  (ΟΕΝΓΕ-ΠΟΕΔΗΝ)  την ΤΕΤΑΡΤΗ 23 Φλεβάρη και στη συγκέντρωση στο νοσοκομείο στις 10:00 πμ

ΟΧΙ στο εμπορευματοποιημένο «νέο ΕΣΥ», στις ΣΔΙΤ, στις συγχωνεύσεις, στο κλείσιμο νοσοκομείων.  ΟΧΙ στις απολύσεις-Μόνιμη & σταθερή δουλειά για όλους. Μαζικές  προσλήψεις τώρα! Καμιά περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας- Επέκταση  σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας. Άμεση ένταξη στα ΒΑΕ. Αυξήσεις στους μισθούς-Επαναφορά του 13ου &  14ου μισθού. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης & των  ειδικών  φόρων  στα καύσιμα, γενναία  μείωση των τιμών στην ενέργεια.

Συνάδελφοι υγειονομικοί, εργαζόμενοι, πέρασαν δύο χρόνια από την πανδημία του κορονοϊού και όλοι εμείς που εργαζόμαστε στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια υγεία, δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την προστασία της υγείας και της ζωής των ασθενών μας.

Δύο χρόνια τώρα δουλεύουμε κάτω από αντίξοες συνθήκες, με απανωτές βάρδιες και  εξοντωτικές εφημερίες χωρίς άδεια και ρεπό, εξουθενωμένοι για να κρατήσουμε το δημόσιο σύστημα Υγείας όρθιο.

Ταυτόχρονα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, αναδεικνύοντας τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, αποκαλύπτουμε και διεκδικούμε λύσεις προς όφελος των ασθενών μας, την ώρα που διοικήσεις, ΥΠΕ και κυβέρνηση, κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί και με ψέματα, συκοφαντίες, πειθαρχικές διώξεις  και αυταρχισμό προσπαθούν να μας φιμώσουν.

Την ίδια ώρα, αντιστρέφουν την πραγματικότητα και προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι πολιτικές της εμπορευματοποίησης της  Υγείας που μας έφεραν μέχρι εδώ, είναι και η λύση για τη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία και η ΠΦΥ. Σχεδιάζουν  την  αντιδραστική  αλλαγή του υγειονομικού χάρτη  της χώρας με όρους «κόστους-οφέλους»,  κόστος για το λαό και  οφέλη για τους επιχειρηματικούς ομίλους η οποία θα περιλαμβάνει  νέες περικοπές, συγχωνεύσεις τμημάτων και κλινικών, μειώσεις προσωπικού , αλλαγή χρήσης νοσοκομείων. Φτάνουν  στο σημείο μάλιστα να μιλάνε με θράσος  για  « Αγαστή συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα Υγείας», όταν η πανδημία ανέδειξε και στον πιο δύσπιστο ακόμη , τον  παρασιτικό και κερδοσκοπικό χαρακτήρα του ιδιωτικού τομέα Υγείας, για να δικαιολογήσουν έτσι την προώθηση του «νέου ΕΣΥ» και των ΣΔΙΤ.

Ή πανδημία αξιοποιήθηκε για να περάσουν μία σειρά αντεργατικά και κατασταλτικά μέτρα σε βάρος του «εχθρού λαού». Ο εμβολιασμός από όπλο της επιστήμης, αξιοποιήθηκε για απολύσεις, εκβιασμούς, διαίρεση των εργαζομένων και ενίσχυση των ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων.

Αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους !

Την ίδια ώρα  χιλιάδες συμβασιούχοι (επικουρικοί, ΣΟΧ, ΟΑΕΔ, ΕΟΔΥ)  εργάζονται στα νοσοκομεία και στις δομές ΠΦΥ, καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος από τις μεγάλες ελλείψεις, με μειωμένα δικαιώματα σε σχέση με τους μόνιμους.  Η κυβέρνηση τους κρατάει σε ομηρία δίνοντας τους άλλη μια ολιγόμηνη  παράταση,  εξαιρώντας ταυτόχρονα  τους συμβασιούχους ΣΟΧ που εργάζονται στην καθαριότητα, φύλαξη και εστίαση των νοσοκομείων γιατί σχεδιάζει τις υπηρεσίες αυτές να τις παραδώσει σε εργολαβικές εταιρίες. Η κυβέρνηση λοιπόν  αντί να αξιοποιήσει την πολύτιμη εμπειρία που έχουν αποκτήσει  όλα αυτά τα χρόνια και να τους μονιμοποιήσει χωρίς όρους και προϋποθέσεις, γνωρίζοντας  ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες , οδηγεί ένα μεγάλο μέρος αυτών των εργαζομένων στην απόλυση με τη μέθοδο της «μοριοδότησης»!!!

Δικαιολογημένη λοιπόν είναι η αγανάκτηση μας για την πρόσφατη τροπολογία, με τη «μοριοδότηση»- κοροϊδία. Υπάρχει ήδη η αρνητική εμπειρία της προκήρυξης 2Κ όπου εκατοντάδες συμβασιούχοι συνάδελφοι, με πολύχρονη προϋπηρεσία έμειναν  «εκτός» παρά την πολυδιαφημισμένη από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ – «μοριοδότηση».

Χαρακτηριστική εξάλλου ήταν η απόρριψη από τη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ,  ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, της πρότασης εκατοντάδων σωματείων για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος τον Ιανουάριο του 2018. Αυτή τη συνταγματική «δυσκολία», επικαλούνται για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Όμως ξέρουμε ότι  μέσα  στην πανδημία πέρασαν μία σειρά αντεργατικές- αντιλαϊκές διατάξεις με ΠΝΠ που τσάκισαν  τις ζωές μας, κάνοντας «λάστιχο» το Σύνταγμα. Άρα τίποτα δεν τους εμποδίζει να  μονιμοποιήσουν χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλους τους συμβασιούχους και να πάψουν να τους κρατούν σε  εργασιακή ομηρία αλλά και για ψηφοθηρικούς λόγους.

Αγανάκτηση και θυμό μας προκαλεί ταυτόχρονα το πόρισμα της Διυπουργικής επιτροπής για «τη Μεταρρύθμιση καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας». Το πόρισμα όχι απλά διατηρεί τον απαράδεκτο αποκλεισμό χιλιάδων συναδέλφων (γιατρών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών διαιτολόγων, , διοικητικών κτλ) αλλά επιπλέον, βαθμολογεί ως «χαμηλού κινδύνου» πολλές ειδικότητες (που σαφώς εκτίθενται) σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες στις δημόσιες μονάδες Υγείας, οπότε προκύπτει και σοβαρός κίνδυνος μείωσης-απώλειας του ανθυγιεινού επιδόματος σε χιλιάδες συναδέλφους.

Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής προτείνεται η μείωση του επιδόματος σε ειδικότητες όπως καθαριστές, επισκέπτες υγείας, βιολόγοι-βιοχημικοί, εργαζόμενοι σε ιατρικά εργαστήρια κ.α. καθώς και η κατάργησή τους σε εκατοντάδες άλλους όπως οι  εργαζόμενοι στον ιματισμό-εστίαση. Ενώ ακόμη και η προτεινόμενη μικρή αύξηση (20 έως 30 ευρώ μεικτά) του επιδόματος για το νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, τα πληρώματα ασθενοφόρων και μία κατηγορία ραδιολόγων- ακτινολόγων ΔΕΝ μπορεί να κρύψει τη συνεχιζόμενη κοροϊδία και επί της ουσίας την άρνηση ένταξής μας στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Στοχεύουν στο επίδομα για να πετύχουν τη χαριστική βολή συνολικά στα ΒΑΕ !

Η άρνηση ένταξης μας στα ΒΑΕ κι ο αποκλεισμός χιλιάδων συναδέλφων από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος, μαζί με την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, παρά την εξάπλωση της πανδημίας, εντάσσεται στο σχεδιασμό όλων των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και όσο το δυνατόν γίνεται  με λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

 Για αυτό και έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι συμβασιούχοι (στο νοσοκομείο Λευκάδας ξεπερνούν πλέον το 40% του συνόλου των εργαζομένων). Για αυτό και επιμένουν να διατηρούν «παγωμένους» τους βασικούς μισθούς μας, την ώρα που η ακρίβεια εξανεμίζει το  εισόδημά μας, κι αρνούνται να επαναφέρουν το 13ο και 14ο μισθό αν και με τα μισθολόγια του 2011 και 2015, και με μία σειρά αντιλαϊκούς νόμους μας αφαίρεσαν ετησίως περισσότερους από 4 μηνιαίους μισθούς.

Επιβεβαιώνεται επομένως ότι στο νοσοκομείο- «επιχείρηση» στα πλαίσια του «νέου ΕΣΥ» που διαμορφώνουν κατά απαίτηση  των μεγαλοεπιχειρηματιών, το κόστος λειτουργίας θα καλύπτεται από τις πληρωμές ασθενών- πελατών και θα χρηματοδοτείται ελάχιστα από το κράτος παρά τους τεράστιους φόρους που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός. Και επειδή στο κόστος λειτουργίας του θα συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού για να μπορέσει να είναι «ανταγωνιστικό» και «αποδοτικό» σε σχέση με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές θα πρέπει να έχει όσο το δυνατόν λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό. Μέρος αυτής της κατεύθυνσης είναι και ο σχεδιασμός για τον ΕΟΠΥΥ που θα λειτουργεί ως ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία που  σημαίνει νέες περικοπές στις παροχές Υγείας.

Αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι τόσο στην κρίση όσο και στην ανάκαμψη, χαμένοι είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι πού πληρώνουμε με την ένταση της εκμετάλλευσης, της φοροληστείας και την ακρίβεια τα «σπασμένα» για να  διασωθούν και να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Το Δ.Σ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΔΡΑΣΗΣ

  1. Δευτέρα 21 Φλεβάρη 6:30 μμ στο εργατικό κέντρο Λευκάδας   συμμετοχή στη σύσκεψη σωματείων για   συντονισμό δράσης.
  2. Τετάρτη 23 Φλεβάρη συμμετοχή στην Πανυγειονομική Απεργία της ΟΕΝΓΕ / ΠΟΕΔΗΝ με  συγκέντρωση στις 10:00  πμ στο νοσοκομείο.
  3. Παρασκευή 25 Φλεβάρη στις 6:00 μμ στην πλατεία Αη-Μηνά Λευκάδας συμμετοχή στο πανεργατικό συλλαλητήριο του εργατικού κέντρου για μέτρα προστασίας της Υγείας και ενάντια στην ακρίβεια.
  4. Σάββατο 26 Φλεβάρη στις 12:00μμ στο Φόρο Πρέβεζας στήριξη και συμμετοχή του συλλαλητηρίου  που διοργανώνει ο σύλλογος εργαζομένων νοσοκομείου Πρέβεζας για την ακρίβεια και την Υγεία.

Το Δ.Σ.