Ανείπωτη τραγωδία σημειώθηκε έξω από τα Τέμπη, στο ύψος του Ευαγγελισμού στη Λάρισα, όταν δύο τρένα – ένα εμπορικό και ένα επιβατηγό – συγκρούστηκαν μετωπικά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι νεκροί ανέρχονται στους 38 και οι τραυματίες στους 66, εκ των οποίων οι 6 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Επισήμως, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχο Βασίλη Βαθρακογιάννη, 36 είναι οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους.

Την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις έρευνας για την ανάσυρση εγκλωβισμένων σορών είναι σε πλήρη εξέλιξη από διασώστες αλλά και εθελοντές που έχουν σπεύσει στο σημείο, καθώς σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι.

Ειδικότερα, στο σημείο επιχειρούν 150 πυροσβέστες, μαζί με μέλη δασικών επιχειρήσεων και της ειδικής ομάδας. Το ΕΚΑΒ συνδράμει με 30 ασθενοφόρα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΛΑΣ, έχουν διατεθεί αστυνομικοί από τη διεύθυνση Λάρισας, ενώ έχουν καταφθάσει και στελέχη του εγκληματολογικού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Φοιτητές οι περισσότεροι τραυματίες

Οπως έγινε νωρίτερα γνωστό, οι περισσότεροι από τους τραυματίες είναι φοιτητές.

Επιπλέον, πληροφορίες από το ΕΚΑΒ ανέφεραν ότι μεταξύ των τραυματιών είναι εγκαυματίες και ακρωτηριασμένοι. Οι τραυματίες διακομίσθηκαν αρχικά με ασθενοφόρα στο Πανεπιστημιακό και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου οι συγγενείς των επιβατών μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα: 2410 683175 και 2410 683176. Όπως είπε, στο νοσοκομείο Λάρισας έχει ξεκινήσει η διαδικασία ταυτοποίησης νεκρών ενώ για την οριστική αναγνώριση θα πρέπει να γίνει διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης.

Διαβάστε Επίσης

Τριήμερο εθνικό πένθος

Με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του δυστυχήματος. Τίθεται σε ισχύ από σήμερα, 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023, με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτήρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.

Τέσσερις προσαγωγές

Μέχρι στιγμής η αστυνομία έχει προχωρήσει σε τέσσερις προσαγωγές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, έχουν εξεταστεί και ολοκληρώσει τις καταθέσεις τους ένας εκ των βασικών υπευθύνων της Hellenic Train, ένας προϊστάμενος στα εκδοτήρια και ένας προϊστάμενος στους μηχανοδηγούς. Την ίδια ώρα υπάρχει αναμονή για την κατάθεση του σταθμάρχη Λάρισας.

Την έρευνα για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έχει αναλάβει το Τμήμα της Τροχαίας της Λάρισας. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για το περιστατικό, ενώ στο Αστυνομικό τμήμα Λάρισας δίνονται ήδη καταθέσεις, ώστε να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας.

ΤΡΕΝΑ ΤΕΜΠΗ

Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος ανέθεσε την εποπτεία των ερευνών για το πολύνεκρο δυστύχημα, στον εισαγγελέα Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο.

Αυτό σημαίνει πως η προανάκριση για τη σύγκρουση των δύο τρένων θα διενεργηθεί με την εποπτεία ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού.

Πώς σημειώθηκε η τραγωδία

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, λίγο πριν από την Κοιλάδα των Τεμπών, κοντά στην περιοχή “Ευαγγελισμός”, μεταξύ μιας επιβατικής και μιας εμπορευματικής αμαξοστοιχίας.

Η σύγκρουση έγινε υπό συνθήκες που ακόμη διερευνόνται, ωστόσο αυτό που φαίνεται πως συνέβη είναι ότι οι δυο αμαξοστοιχίες βρέθηκαν, μετά τον σταθμό της Λάρισας, να κινούνται στην ίδια γραμμή, καταλήγοντας να συγκρουστούν μετωπικά. Τα τρία βαγόνια που εκτροχιάστηκαν με το βαγόνι της πρώτης θέσης, το εστιατόριο κι άλλο ένα θυμίζουν άμορφη μάζα.

Εγκλωβισμένος επιβάτης ειδοποίησε στις 23:24 μέσω του κινητού τηλεφώνου του το 112 και έτσι κινητοποιήθηκαν οι Αρχές. Μάλιστα, εάν το δυστύχημα γινόταν μέσα στη σήραγγα των Τεμπών, δεν θα μπορούσε να ειδοποιήσει τις Αρχές, καθώς δεν υπάρχει σήμα κινητής τηλεφωνίας.

ΤΡΕΝΑ ΤΕΜΠΗ

Το επιβατικό τρένο εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη και είχε αναχωρήσει στις 19:22. Την ώρα της σύγκρουσης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία Hellenic Train, επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες. Σύμφωνα με πληροφορίες όταν ξεκίνησε το ταξίδι της από την Αθήνα η αμαξοστοιχία μετέφερε 430 ανθρώπους και στη Λάρισα αποβιβάστηκαν περίπου 80.

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Αστυνομίας αλλά και της Πυροσβεστικής, προκειμένου να συνδράμουν στον απεγκλωβισμό των επιβατών.

ΤΡΕΝΑ ΤΕΜΠΗ
ΤΡΕΝΑ ΤΕΜΠΗ
ΤΡΕΝΑ ΤΕΜΠΗ
ΤΡΕΝΑ ΤΕΜΠΗ
ΤΡΕΝΑ ΤΕΜΠΗ
ΤΡΕΝΑ ΤΕΜΠΗ
ΤΡΕΝΑ ΤΕΜΠΗ
ΤΡΕΝΑ ΤΕΜΠΗ
ΤΡΕΝΑ ΤΕΜΠΗ
ΤΡΕΝΑ ΤΕΜΠΗ
ΤΡΕΝΑ ΤΕΜΠΗ
ΤΡΕΝΑ ΤΕΜΠΗ
ΤΡΕΝΑ ΤΕΜΠΗ