Ηλιόλουστη, αλλά με τσουχτερό κρύο η σημερινή ημέρα των Θεοφανίων, που προσέλκυσε πλήθος κόσμου στην πόλη της Λευκάδας για την κατάδυση του Σταυρού. Παρουσία Λευκαδιτών, αλλά καιτων τοπικών αρχών, πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι η ρίψη του Τίμιου Σταυρού, χοροστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λευκάδας και Ιθάκης κ. Θεόφιλου, που κατέφθασε στην εξέδρα συνοδεία της Φιλαρμονικής.

Οι έξι θαρραλέοι βουτηχτές φέτος, που αψήφισαν το κρύο έπεσαν στα νερά για να πιάσουν το Σταυρό, μετά το τρίτο “Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε”. Μαζί τους και όλος ο κόσμος -άλλοι από στεριάς κι άλλοι από θαλάσσης- βούτηξε τρεις φορές τα δεμένα με σπάγκο πορτοκάλια, όπως προστάζει το ιδιαίτερο έθιμο που παρατηρείται στο νησί μας.

Οι μικροί ιστιοπλόοι του Ναυτικού Ομίλου, παρευρέθηκαν για ακόμη μια φορά με τα σκάφη τους, αποσπώντας τα καλύτερα σχόλια από τους παρευρισκόμενους για την όμορφη εικόνα που πρόσφεραν και για τις επιδέξιες κινήσεις τους.

Μετά την τέλεση του αγιασμού των υδάτων και με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής, η λιτάνευση επέστρεψε στον μητροπολιτικό ναό.

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΩΝ

Το ιδιαίτερο έθιμο της εμβάπτισης των πορτοκαλιών που γίνεται στην πόλη της Λευκάδας, θέλει τους πιστούς να βουτούν τρεις φορές στη θάλασσα, μετά την τρίτη κατάδυση του Σταυρού, πορτοκάλια δεμένα με σπάγκο και να τα παίρνουν μετά για το καλό στο σπίτι τους. Το έθιμο θεωρείται κατάλοιπο της Ενετοκρατίας, όταν τελούνταν ακόμη η τελετή στο υδραγωγείο της πόλης, που βρισκόταν αρκετά κτήματα των γαιοκτημόνων της εποχής με εσπεριδοειδή. Αυτοί, όπως λέγεται, για να πάει καλά η παραγωγή τους συνήθιζαν να ρίχνουν πορτοκάλια μέσα στο καθαγιασμένο νερό. Έπειτα, τα παίρνουν μαζί τους και τα αγιασμένα πορτοκάλια τοποθετούνται στα εικονίσματα του σπιτιού ως του χρόνου, καθώς θεωρούνται ευλογημένα. Την επόμενη χρονιά πετιούνται στη θάλασσα τη μέρα των Θεοφανείων. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα με τα περσινά πορτοκάλια να επιπλέουν στο νερό, καθώς είναι πιο ελαφριά.