Περίπου δύο εβδομάδες έχουν συμπληρωθεί από την ημέρα έναρξης της μεταγραφικής περιόδου εντός της οποίας οι ομάδες μπορούν να πραγματοποιήσουν τις κινήσεις ενίσχυσής τους ενόψει της νέας ποδοσφαιρικής σεζόν. Τα περισσότερα σωματεία έχουν θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο απόκτησης παικτών, ορισμένα μάλιστα έχουν προχωρήσει ήδη και στις πρώτες ανακοινώσεις. Όπως κάθε αντίστοιχη περίοδο, έτσι και την φετινή, το ενδιαφέρον αναμένεται να αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου και τις πρώτες του Αυγούστου, καθώς τότε δρομολογούνται οι προετοιμασίες των ομάδων και λαμβάνουν τις τελικές τους αποφάσεις όσοι ενδιαφέρονται να αλλάξουν ποδοσφαιρική στέγη. Στην συνέχεια του άρθρου θα γίνει αναφορά στις ημερομηνίες της μεταγραφικής περιόδου, καθώς οι αλλαγές δεν λείπουν από τον σχετικό κανονισμό μεταγραφών.

Γενικά

Κάθε νεαρός ποδοσφαιριστής μπορεί να εγγραφεί στα μητρώα της ΕΠΟ αν την 31η Δεκεμβρίου του έτους που πέρασε είχε συμπληρώσει το δέκατο έτος της ηλικίας του. Παίκτης μικρότερος των 18 ετών που επιθυμεί την έκδοση δελτίου, ζητείται απαραίτητα η σύμφωνη γνώμη ενός εκ ασκούντων τη γονική μέριμνα. Για την μεταγραφή αλλοδαπού ποδοσφαιριστή απαιτείται η απόδειξη της νόμιμης παραμονής.

Υποσχετική

Από 1/7 έως 31/8 και από 1/1 έως 31/1 κάθε έτους, κάθε ομάδα μπορεί να χορηγήσει και να αποκτήσει μέχρι οκτώ ποδοσφαιριστές με υποσχετική για ένα έτος. Απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθεί παίκτης με υποσχετική είναι να μην έχει συμπληρώσει το 21ο έτος.

Αποδεσμεύσεις

Παίκτες που κατά την έναρξη της μεταγραφικής περιόδου ανήκαν σε ομάδα, μπορούν να αποδεσμευθούν από 1/7 έως 31/8, εφόσον καταθέσουν αίτηση προς την Επιτροπή Ιδιότητας Ποδοσφαιριστών της ΕΠΟ. Ελεύθερος μετά από σχετική αίτηση μπορεί να καταστεί και ποδοσφαιριστής που αποδεδειγμένα δεν χρησιμοποιήθηκε σε επίσημους αγώνες επί δύο συνεχείς ολόκληρες ποδοσφαιρικές περιόδους, αλλά και ποδοσφαιριστής, ο οποίος αποδεδειγμένα μετακομίζει σε απόσταση μεγαλύτερη των διακοσίων χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας του. Στην τελευταία περίπτωση οι αιτήσεις υποβάλλονται από 1/10 έως 31/10. Επίσης, ελεύθερος μπορεί να μείνει και ποδοσφαιριστής που έχει συμπληρώσει το 28ο έτος της ηλικίας του και κατά τις δέκα προηγούμενες αγωνιστικές περιόδους ανήκε στο ίδιο σωματείο. Σε αυτή την περίπτωση η αίτηση για αποδέσμευση υποβάλλεται καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Εγγραφές – Επανεγγραφές

Η πρώτη εγγραφή ερασιτεχνών γίνεται από 1/7 έως 30/4 του επόμενου έτους. Η επανεγγραφή μπορεί να πραγματοποιηθεί από 1/9 έως 31/10 και από 1/1 έως 28/2.

Μεταγραφές

Κάθε παίκτης μπορεί να πάρει μεταγραφή από 1/7 έως 31/10 και από 1/1 έως 31/1.

ΠΗΓΗ: “Τα Νέα της Λευκάδας” — Γιώργος Δευτεραίος