Εκεί που κάποιοι το είχαν σίγουρο ότι δεν θα εμφανιστεί άλλος υποψήφιος για την θέση προέδρου ΝΟΔΕ Λευκάδας τελευταία στιγμή εμφανίζεται ο Γεώργιος Μπουρδάρας και αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 13 Μαΐου 2018 για την ανάδειξη των πρόεδρων των τοπικών οργανώσεων του κόμματος.

Έτσι  πέρα από την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Κατωπόδη, υποψήφιος για πρόεδρος ΝΟΔΕ Λευκάδας θα είναι και ο Γεώργιος Μπουρδάρας. Εδώ και καιρό κυκλοφορούσαν οι φήμες για την υποψηφιότητα του επιτυχημένου επαγγελματία αλλά δεν είχε καταλήξει αν θα συμμετέχει. Ξαφνικά άλλαξαν τα δεδομένα και ο μέχρι χθες σίγουρος για την νίκη του, αφού και μοναδικός υποψήφιος Βαγγέλης Κατωπόδης, τώρα θα πρέπει να το δει και αυτός αλλιώς το θέμα. Μαζί του και τα στελέχη που τον στηρίζουν και κινούσαν τα προεκλογικά νήματα….

ΝΔ – Ανανέωση μετ’ εμποδίων

Πρωταρχικός στόχος του προέδρου του κόμματος ΝΔ είναι η ανανέωση των ψηφοδελτίων με νέα πρόσωπα και ευρύτερα αποδεχτά από την κοινωνία. Δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτή την εσωκομματική εκλογική  διαδικασία καθώς η συμμετοχή θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξαγωγή συμπερασμάτων για τις εθνικές εκλογές. Το θέμα είναι τι γίνεται παρασκηνιακά και ποιος βρίσκετε εν τέλει πίσω από την εκάστοτε υποψηφιότητα διότι στην Λευκάδα τα πράγματα λειτουργούν ακόμα διαφορετικά. Παλαίμαχοι του κόμματος, ισόβια στελέχη, εθισμένα στην ίντριγκα και στην καρεκλοθηρία, πολύ σπάνια αποφασίζουν να ανοίξουν τον δρόμο σε νεότερους με τα γνωστά αποτελέσματα. Βγάζουν εδώ και εκεί κάποιες προεκλογικές κραυγές χωρίς ανταπόκριση, συνεχίζουν την τακτική της βιτρίνας (άλλος φαίνεται και άλλοι κάνουν το κουμάντο) μόνο που αυτή την φορά δεν τους βγήκε. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ένας από τους λόγους που μπορεί να έπαιξε ρόλο στην νέα υποψηφιότητα ήταν και για να περιοριστούν επιτέλους τέτοιου είδους νοοτροπίες. Δύσκολο εγχείρημα η γενικότερη ανανέωση πάντως όσο κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στελέχη και διαλαλούν παντού την υποψηφιότητα τους στις εθνικές εκλογές προκαλώντας την οργή του κόμματος άλλα και του κόσμου! Όσο για τον Πρόεδρο του κόμματος είδαμε και σε άλλη περίπτωση τι συνέβη με στελέχη που διαλαλούσαν την υποψηφιότητα τους χωρίς να την έχει εγκρίνει ο Πρόεδρος…

Εθίστηκα τα φώτα της υποψηφιότητας!  

Είναι γεγονός πως κάποιοι δεν αντέχουν να μένουν μακριά από τα φώτα της υποψηφιότητας. Έτσι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση τους συναντάς. Είτε στο προσκήνιο, είτε στο παρασκήνιο.Οι γνωστοί μόνιμοι υποψήφιοι. Ένα φαινόμενο από το οποίο «υποφέρουν» όλα τα μεγάλα κόμματα αφού έτσι έχουν πορευτεί όλα τα χρόνια. Δύσκολα αλλάζει αυτό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα, έχει αρχίσει μαζί με τους συνεργάτες του να συμπληρώνει το πάζλ με τις «γαλάζιες» υποψηφιότητες δίνοντας όμως ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανανέωση μακριά από τα παλιά κομματικά βαρίδια ασχέτως ηλικίας! Έτσι και στην Λευκάδα υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα την τελευταία περίοδο στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας. Ζυμώσεις -αλλά και διαγκωνισμοί που μόνο τον διχασμό έχουν ως αποτέλεσμα. Η γνωστή παθογένεια του χώρου. Όσο τα παλιά στελέχη δεν κάνουν στην άκρη το κόμμα ολοένα και περισσότερο θα διχάζεται.  Και δεν εννοούμε να φύγουν αφού η προσφορά τους στο κόμμα και η εμπειρία που έχουν θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα στο χώρο τους. Είναι θέμα ωριμότητας να καταλαβαίνεις πότε ήρθε η ώρα να αποχωρήσεις από το προσκήνιο και να στηρίζεις τους νέους με όλη αυτή την γνώση που κατέχεις.

Είναι προτιμότερο να σβήνεις παρά να σου σβήνουν τα φώτα της υποψηφιότητας!

Να απεμπλακεί επιτέλους απ΄ τα βαρίδια και τις παραδοσιακές τους πρακτικές

Θα συμφωνήσουμε και με ένα σχόλιο του Νίκου Γαζή ο οποίος αναφέρει πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μετατραπεί σε καταφύγιο-ομπρέλα κάποιον παρανόμων, οι οποίοι το επιβαρύνουν και με τα δικά τους ανομήματα. Κι αυτή είναι η μια παθογένεια που έρχεται να προστεθεί στην άλλη, την πιο παραδοσιακή, που είναι η συνήθεια μερικές φορές, εξ αιτίας των άκρατων προσωπικών φιλοδοξιών και των άγριων διαγκωνισμών κάποιων στελεχών, να χαρίζονται  βουλευτικές έδρες, δήμοι και περιφέρειες στον αντίπαλο… Ας ελπίσουμε πως η γενιά των τριαντάρηδων θα επικρατήσει οριστικά και σαν νέος Ηρακλής θα πιάσει τον ταύρο απ΄ τα κέρατα και θα καταφέρει να καθαρίσει τον κόπρο του Αυγείου, ώστε η μεγάλη αυτή παράταξη να απεμπλακεί επιτέλους τοπικά απ΄ τα βαρίδια και τις παραδοσιακές τους πρακτικές, που όχι μόνο προκαλούν ζημιά στο κόμμα, αλλά και δίνουν λόγο ύπαρξης και πόντους στους  διάφορους λαϊκιστές, απ΄ τους οποίους υποφέρει τελευταία ο τόπος…»

Μπορεί η ΝΔ να το κάνει αυτό;

Τελικά δεν είναι πάντα προς όφελος όταν σε στηρίζουν πρόσωπα τα οποία έχουν κουράσει τη κοινωνία. Στην εκλογική αναμέτρηση τις 13 Μαΐου 2018 θα επικρατήσει αυτός που θα δώσει έναν αγώνα καθαρό απαλλαγμένο από παλιές νοοτροπίες και τακτικές και θα έχει στόχο να  διαφυλάξει την ενότητα και τη συνεργασία όλων των Νεοδημοκρατών. Μπορεί η ΝΔ να το κάνει αυτό;