ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ από το Πρακτικό της με αρ. 14ης/2015 συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Λευκάδας  Αριθ. Αποφ.: 63/2015

Στη Λευκάδα σήμερα στις 25 Σεπτεμβρίου 2015, ημέρα Παρασκευή και ώρα 13:00 στο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Λευκάδας, συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Λευκάδας, ύστερα από την αριθμ. 20534/21-9-2015 πρόσκληση του Προέδρου της που επιδόθηκε νόμιμα με αποδεικτικό στα μέλη, σύμφωνα με το άρθρο 75 του Ν.3852/10.

Αφού διαπιστώθηκε νόμιμη απαρτία, δηλαδή σε σύνολο εννέα (9) τακτικών μελών βρέθηκαν παρόντα τα παρακάτω πέντε (5) μέλη, ο Πρόεδρος άρχισε την Συνεδρίαση.

ΠΑΡΟΝΤΕΣ                                                        ΑΠΟΝΤΕΣ

  1. Περδικάρης Αθανάσιος (Πρόεδρος)                    1. Γαζής Πάνος
  2. Γληγόρης Κων/νος                                               2. Σκληρός Φίλιππος
  3. Θερμός Ευάγγελος                                              3. Γράψας Αθανάσιος (αναπληρωματικός)*
  4. Πολίτης Σπυρίδων                                                4. Φίλιππας Γεώργιος
  5. Βλάχος Ευστάθιος                                                5.
  6. 6.
  7. 7.
  8. 8.
  9. 9.

­­­­­*Στη θέση του τακτικού μέλους, Γαζή-Παρασκευά Σωτηρίας, της οποίας εγκρίθηκε αίτηση για άδεια απουσίας από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και των επιτροπών στις οποίες μετέχει, για το διάστημα έως και 30/09/2015, με την αρ. 47/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καλείται το 1ο αναπληρωματικό μέλος των παρατάξεων της μειοψηφίας, κ. Γράψας Αθανάσιος, σύμφωνα με τις δ/ξεις του άρθρου 74 του Ν. 3852/2010.

Ο κ. Φίλιππας Γεώργιος, προσήλθε πριν την ψήφιση του 1ου θέματος Ε.Η.Δ.

Τα πρακτικά τηρήθηκαν από την Γραμματέα της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Αιμιλία Χαλκιοπούλου, υπάλληλο του Δήμου.

ΘΕΜΑ 1ο της ημερήσιας διάταξης:

Απόφαση ΕΠΖ Δήμου Λευκάδας σχετικά με τους προτεινόμενους χώρους για την τοποθέτηση υπαίθριων διαφημιστικών πινακίδων.

Εισηγητής: Μάρκος Νικητάκης, Αντιδήμαρχος

Ο Αντιδήμαρχος, κ. Μάρκος Νικητάκης, εισηγούμενος το θέμα, είπε στην Ε.Π.Ζ. τα εξής:

«Σύμφωνα με το αρ. 3 του Ν. 2946/2001 και με την αρ. 20/40135/10-2001 εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α., με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία ισχύει για τρία έτη και εκδίδεται έως την 30η Σεπτεμβρίου, καθορίζονται επαρκείς και πρόσφοροι δημοτικοί κοινόχρηστοι χώροι, στους οποίους και μόνον επιτρέπεται να τοποθετούνται ειδικά διαμορφωμένα πλαίσια για την προβολή των διαφημίσεων.

Αν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, τη σχετική απόφαση εκδίδει ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μέχρι τη λήξη του ημερολογιακού έτους. Αν δεν καθοριστούν χώροι κατά τα οριζόμενα ανωτέρω, δεν επιτρέπεται η χρήση κοινόχρηστων, δημοτικών χώρων για την προβολή υπαίθριων διαφημίσεων.

Οι αποφάσεις του Δ.Σ. ή του Γ.Γ. εκδίδονται ύστερα από γνώμη της πρωτοβάθμιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (Ε.Π.Α.Ε.), η οποία παρέχεται ύστερα από έγγραφη πρόσκληση του αρμόδιου Ο.Τ.Α. ή του Γ.Γ. που απευθύνεται στην Ε.Π.Α.Ε. το αργότερο δύο μήνες πριν τη λήξη των προθεσμιών (μέχρι 31 Ιουλίου).

Η Ε.Π.Α.Ε. εξετάζει τον περιβάλλοντα χώρο, κρίνει αν παραβλάπτεται η αισθητική του με την προβολή υπαίθριας διαφήμισης και αποφαίνεται το αργότερο ένα μήνα πριν από τη λήξη της προθεσμίας που τάσσεται στο αρμόδιο όργανο (31 Αυγούστου). Αν η Ε.Π.Α.Ε. δεν παράσχει τη γνώμη της μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, οι αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων εκδίδονται χωρίς τη γνώμη αυτή.

Σημείωση:

Τις αρμοδιότητες της Ε.Π.Α.Ε έχει σήμερα το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (Σ.Α)

Τα διαφημιστικά πλαίσια επιτρέπεται να είναι κατασκευασμένα είτε από γαλβανισμένα χαλυβοελάσματα, είτε από προφίλ αλουμινίου ή από άλλο ανθεκτικό υλικό, καθώς επίσης και από συνδυασμό των προαναφερόμενων υλικών. Η ωφέλιμη επιφάνεια επιτρέπεται να έχει διαστάσεις πολλαπλάσιες του παραλληλογράμμου 0,70 Χ 1,05 (μονάδα) και μέχρι 32 μονάδες. (Άρθρο 3 ΚΥΑ 52138/2003)

Εσωτερικά πρέπει να φέρουν ενίσχυση έτσι ώστε να εξασφαλίζεται τόσο η απόλυτη σταθερότητα σε πλευρικές ανεμοπιέσεις όσο και το αμετάθετο της κατασκευής.

Η βαφή τους πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η διάρκεια και η σταθερότητά της.

Η στήριξη των σταθερών διαφημιστικών πλαισίων στο έδαφος, επιτυγχάνεται με εγκιβωτισμό των κατακόρυφων στοιχείων σε βάση από σκυρόδεμα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, ώστε να εξασφαλίζεται η σταθερή πάκτωσή τους. Η στήριξη των κινητών διαφημιστικών πλαισίων επιτρέπεται να γίνεται με την τοποθέτηση νεκρών φορτίων στη βάση τους, αντί για την πάκτωσή τους στο έδαφος. Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η τοποθέτηση αντηρίδων.

Για κάθε διαφημιστικό πλαίσιο, πρέπει να υποβάλλεται στον Δήμο υπεύθυνη δήλωση, υπογεγραμμένη από πολιτικό μηχανικό, με την οποία πιστοποιείται η στατική επάρκεια του διαφημιστικού πλαισίου.

Προκειμένου για φωτεινά ή φωτιζόμενα διαφημιστικά πλαίσια, η ηλεκτρολογική εγκατάσταση, πρέπει να φέρει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την ασφαλή λειτουργία της (ασφάλειες, αντιηλεκτροπληξιακοί αυτόματοι διακόπτες, γειώσεις κ.λπ.).

Στα φωτιζόμενα ή φωτεινά διαφημιστικά πλαίσια, η ένταση του φωτισμού δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει κατά περισσότερο από 250 κηρία την ανώτατη ένταση φωτός που υπάρχει στο δημόσιο χώρο, στον οποίο βρίσκονται. Ο φωτισμός δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί μέσα δημιουργίας οπτικών εντυπωσιασμών, όπως τρεμολαμπυρίσματα, χρωματικές εναλλαγές, κινούμενες προβολές κ.λπ. Για την ηλεκτροδότηση των διαφημιστικών πλαισίων που επιτρέπεται να είναι φωτεινά ή φωτιζόμενα, υποβάλλονται προς τη ΔΕΗ υπεύθυνες δηλώσεις αδειούχου εγκαταστάτη, υπογεγραμμένες από διπλωματούχο ηλεκτρολόγο ή μηχανολόγο μηχανικό.

Η διαφήμιση επικολλάται ή απεικονίζεται στην επιφάνεια των πλαισίων στοιχείων.

Διαφημίσεις που εξέχουν από την επιφάνεια αυτή καθ’ οποιονδήποτε τρόπο ή είναι ανάγλυφες, απαγορεύονται.

Τα πλαίσια τοποθετούνται με δαπάνες και φροντίδα είτε εκείνου που έχει το δικαίωμα παραχώρησης της χρήσεως του χώρου είτε των διαφημιστικών εταιρειών είτε των διαφημιζομένων.

Σε κάθε υπαίθρια διαφήμιση πρέπει να αναγράφεται, σε εμφανές σημείο, το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία και η διεύθυνση του διαφημιστή ή του διαφημιζομένου και ο αριθμός της άδειας που χορηγήθηκε κατά το άρθρο 5 του Ν. 2946/2001.

Υπαίθριες διαφημίσεις στις οποίες δεν αναγράφονται τα ανωτέρω αφαιρούνται αμέσως με ευθύνη του Δημάρχου.

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο 36 του Υ. ΠΕ ΧΩ Δ Ε (Αριθμ. Πρωτ: Δ17α/01/ 117/ Φ.5.1.1/23 – 12 – 2003 οι υπαίθριες διαφημίσεις :

α) Πρέπει να προβάλλονται μέσα σε διαφημιστικά πλαίσια που κατασκευάζονται και τοποθετούνται σύμφωνα με τις προδιαγραφές που καθορίζονται με την κοινοποιούμενη Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Ανάπτυξης και Πολιτισμού.

β) Τα διαφημιστικά πλαίσια πρέπει να τοποθετούνται σε χώρους που καθορίζονται από τις Περιφέρειες, κατά μήκος του Εθνικού Οδικού Δικτύου (εκτός κατοικημένων περιοχών), σιδηροδρομικού δικτύου, αυτοκινητοδρόμων, οδών ταχείας κυκλοφορίας και χώρους σταθμών εξυπηρέτησης αυτοκινήτων (ΣΕΑ) και από τους Δήμους και τις Κοινότητες σε κάθε άλλη θέση και ισχύουν για μία τριετία. Νοείται ότι κατά τον καθορισμό των χώρων τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και οι διαδικασίες που προβλέπονται από το άρθρο 3 του Ν. 2946/01.

Προτείνεται η τοποθέτηση από το Δήμο διαφημιστικών πλαισίων για την προβολή της υπαίθριας διαφήμισης, σύμφωνα με την επισυναπτόμενη στο παρόν μελέτη (σχέδια) της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Η τοποθέτηση αφορά σε εκτός σχεδίου περιοχές στις οποίες δεν απαιτείται η γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (Σ.Α).

Τα διαφημιστικά πλαίσια θα κατασκευαστούν με δαπάνες του Δήμου και προτείνεται να τοποθετηθούν στις παρακάτω θέσεις:

  1. Στη διασταύρωση των δρόμων προς Αγία Μαρίνα – Άγιο Ιωάννη
  2. Στη διασταύρωση δρόμων Αγίας Μαρίνας και Αγίου Ιωάννη (μετά τις λαϊκές κατοικίες)
  3. Διασταύρωση προς Άγιο Ιωάννη στο Φρύνι
  4. Επί της περίφραξης του αποκατεστημένου ΧΑΔΑ απέναντι από το ΚΤΕΛ
  5. Μπροστά από το parking στον Άγιο Νικήτα
  6. Στην αρχή του δρόμου προς την παραλία «Κάθισμα» Καλαμιτσίου
  7. Στο λιμάνι της Νικιάνας
  8. Στην αρχή και στο τέλος του περιφερειακού δρόμου Νυδρίου
  9. Στη διασταύρωση του επαρχιακού δρόμου Λευκάδας – Βασιλικής με το δρόμο των Χαραδιατίκων
  10. Στη διασταύρωση του δρόμου για Γένι – Δεσίμι
  11. Στη διασταύρωση του Πόρου πλησίον της δεξαμενής του Δήμου
  12. Στο Μικρό Γυαλό Πόρου στη διασταύρωση Ρούδα – Μικρός Γυαλός
  13. Στην είσοδο της Βασιλικής (από επαρχιακό Νυδρίου – Βασιλικής)
  14. Στην Πόντη μετά τη στροφή για Άγιο Πέτρο
  15. Στην είσοδο του χωριού Αθάνι
  16. Στα σημεία που προτείνονται με τις αποφάσεις των συμβουλίων των τοπικών κοινοτήτων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις και κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Βάσει

1)    του άρθρου 3 του Ν. 2946/2001 (ΦΕΚ 224/Α΄/08-10-01) «Υπαίθρια Διαφήμιση, Συμπολιτείες Δήμων και Κοινοτήτων και άλλες διατάξεις…» ‘όπως τροποποιήθηκε και ισχύει

2)    Της υπ’ Αρ. 20/2001 (αρ. πρωτ. οικ.40135/18-10-01) εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α

3)    Της υπ’ αρ. 52138/25-11-03 Κ.Υ.Α (ΦΕΚ 1788/Β΄/02-12/03) «Καθορισμός όρων, προϋποθέσεων , προδιαγραφών και διαδικασίας τοποθέτησης ειδικά διαμορφωμένων πλαισίων, για την προβολή υπαίθριας εμπορικής διαφήμισης, κατά τις διατάξεις του Ν. 2946/2001»

4)    Της υπ’ αρ. 65/2015 απόφασης του Δήμου Λευκάδας περί έγκρισης Κανονισμού Προβολής Ιδεών και Υπαίθριας Διαφήμισης Δήμου Λευκάδας

5)    Της με αρ. πρωτ. 6636/321/15-4-2015 επικύρωσης της άνω απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελ/νησου – Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου

6)    Των διατάξεων του Ν. 3852/2010 «Πρόγραμμα Καλλικράτης»

7)    Των διατάξεων του Ν. 3463/2006 Δ.Κ.Κ και

Καλείται η Ε.Π.Ζ του Δήμου Λευκάδας να αποφασίσει για τους προτεινόμενους χώρους για την τοποθέτηση υπαίθριων διαφημιστικών πλαισίων.

Ο κ. Γληγόρης Κων/νος συμφωνεί με την ανωτέρω εισήγηση, με την επιφύλαξη, ότι η απαιτείται η γνώμη της Ε.Π.Α.Ε σε όλες τις περιοχές.

Μετά τα παραπάνω και διαλογική συζήτηση, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, αφού άκουσε τον Πρόεδρό της και έλαβε υπόψη της:

– Το άρθρο 73 του Ν.3852/10.

– Την παραπάνω εισήγηση, ομόφωνα αποφασίζει:

Την τοποθέτηση από το Δήμο διαφημιστικών πλαισίων για την προβολή της υπαίθριας διαφήμισης, σύμφωνα με την επισυναπτόμενη στο παρόν μελέτη (σχέδια) της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Η τοποθέτηση αφορά σε εκτός σχεδίου περιοχές στις οποίες δεν απαιτείται η γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (Σ.Α).

Τα διαφημιστικά πλαίσια θα κατασκευαστούν με δαπάνες του Δήμου και προτείνεται να τοποθετηθούν στις παρακάτω θέσεις:

  1. Στη διασταύρωση των δρόμων προς Αγία Μαρίνα – Άγιο Ιωάννη
  2. Στη διασταύρωση δρόμων Αγίας Μαρίνας και Αγίου Ιωάννη (μετά τις λαϊκές κατοικίες)
  3. Διασταύρωση προς Άγιο Ιωάννη στο Φρύνι
  4. Επί της περίφραξης του αποκατεστημένου ΧΑΔΑ απέναντι από το ΚΤΕΛ
  5. Μπροστά από το parking στον Άγιο Νικήτα
  6. Στην αρχή του δρόμου προς την παραλία «Κάθισμα» Καλαμιτσίου
  7. Στο λιμάνι της Νικιάνας
  8. Στην αρχή και στο τέλος του περιφερειακού δρόμου Νυδρίου
  9. Στη διασταύρωση του επαρχιακού δρόμου Λευκάδας – Βασιλικής με το δρόμο των Χαραδιατίκων
  10. Στη διασταύρωση του δρόμου για Γένι – Δεσίμι
  11. Στη διασταύρωση του Πόρου πλησίον της δεξαμενής του Δήμου
  12. Στο Μικρό Γυαλό Πόρου στη διασταύρωση Ρούδα – Μικρός Γυαλός
  13. Στην είσοδο της Βασιλικής (από επαρχιακό Νυδρίου – Βασιλικής)
  14. Στην Πόντη μετά τη στροφή για Άγιο Πέτρο
  15. Στην είσοδο του χωριού Αθάνι
  16. Στα σημεία που προτείνονται με τις αποφάσεις των συμβουλίων των τοπικών κοινοτήτων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις και κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Η παρούσα απόφαση να σταλεί για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 63/2015.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΤΑ   ΜΕΛΗ