Κοντά σε συμβιβασμό κυβέρνηση-δανειστές για την πρώτη κατοικία. Ποια θα είναι τα νέα όρια για αντικειμενική αξία και εισοδήματα.

Κυβέρνηση και δανειστές τα έχουν βρει στο θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων και – εκτός απροόπτου – η συμφωνία θα κλείσει την εβδομάδα που έρχεται.

Έτσι, αν οι δανειολήπτες δεν καταλήξουν σε συμφωνία με την τράπεζα για την αναδιάρθρωση του δανείου τους, θα έχουν ως δεύτερη δυνατότητα την προσφυγή στο νόμο Κατσέλη, ο οποίος όμως γίνεται αυστηρότερος καθώς καθορίζονται πλέον όρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας με βάση το εισόδημα και την αξία του υποθηκευμένου ακινήτου.

Το όριο του ακινήτου αναμένεται να προσδιοριστεί μεταξύ 150.000 με 170.000 ευρώ ενώ το όριο ετήσιου εισοδήματος μεταξύ 25.000 και 20.000, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα.

Αξίζει να σημειωθεί οι δανειστές απαιτούσαν να τεθεί όριο προστασίας τέτοιο που να καλύπτει μόνο το 17% όσων έχουν στεγαστικό δάνειο, ενώ η κυβέρνηση ήθελε το 72%. Πιο συγκεκριμένα, ήθελαν όριο αντικειμενικής αξίας στα 120.000, ενώ η κυβέρνηση πρότεινε τα 200.000.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει ένας συμβιβασμός κάπου στη μέση αυτών των δύο θέσεων και με… «γραμμή» να καλύπτονται τα μισά περίπου νοικοκυριά. Ο συμβιβασμός αυτός οδηγεί έτσι στο όριο αντικειμενικής αξίας στις 150.000 με 170.000 ευρώ και στο όριο εισοδήματος 25.000 με 20.000 ευρώ.

Αυτή η συμφωνία έχει στόχο να προστατεύσει μόνον όσους έχουν προφανή οικονομική αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών υποχρεώσεων, κάτι που έχει αποτυπωθεί και στη συμφωνία του Αυγούστου.

Μοντέλο διαχείρισης κόκκινων δανείων

Η διαχείριση των περισσότερων κόκκινων δανείων θα γίνεται με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ και ο οποίος προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες επικοινωνίας μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη.

Οι ειδικές μονάδες διαχείρισης των κόκκινων δανείων θα οργανωθούν ανά κατηγορία και θα προβλέπεται συνεργασία όλων των τραπεζών καθώς πολλοί έχουν δάνειο σε περισσότερο από μία τράπεζα. Η μεθοδολογία θα καθοριστεί σε συνεργασία με το ΤΧΣ και την ΤτΕ.. Σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας, οι πελάτες πρέπει να ενημερώνουν την τράπεζα για την οικονομική τους κατάσταση μέσα σε 15 μέρες από την λήψη της σχετικής επιστολής και η τράπεζα θα προτείνει ρύθμιση για το δάνειο με βάση τις δυνατότητες του δανειολήπτη και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Ο Κώδικας προβλέπει μεγάλο εύρος ρυθμίσεων οι οποίες ξεκινούν από την επιμήκυνση του δανείου και φτάνουν μέχρι το κούρεμα με τη μορφή παγώματος ενός μέρους της οφειλής για 3-5 χρόνια. Ωστόσο προβλέπει και την παραχώρηση της κυριότητας στην τράπεζα, την παραμονή του δανειολήπτη με ενοίκιο καθώς και την διενέργεια πλειστηριασμού.

via thetoc.gr