Με τη νέα χρονιά έθεσες στόχους, στους οποίους περιλαμβάνεται και η διακοπή του καπνίσματος. Ωραίο να το λες, δύσκολο να το κάνεις! Αν είσαι και γυναίκα; Τόσο το καλύτερο και παράλληλα δυσκολότερο! Εμείς, ξέρουμε πως θα τα καταφέρεις! Οι επιστήμονες μας έδωσαν την απάντηση.

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να κόψεις το κάπνισμα;

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να κόψεις το κάπνισμα; Η απάντηση είναι λίγο πριν την περίοδο σου! Ναι, όσο περίεργο κι αν ακούγεται!

Οι γυναίκες δυσκολευόμαστε να σταματήσουμε το κάπνισμα και να απεξαρτηθούμε, κατά την έναρξη της παραγωγικής φάσης, η οποία αρχίζει μετά την έμμηνο ρύση, λένε οι ειδικοί.

Η έρευνα αποδεικνύει επίσης ότι οι γυναίκες δυσκολεύονται να κόψουν αυτή τη κακιά συνήθεια πολύ περισσότερο από τους άντρες, λόγω του έμμηνου κύκλου τους.

Μπορεί να σου φανεί κάπως δύσκολο να δώσεις τέλος σε αυτή σου τη βλαβερή συνήθεια κατά την έναρξη της φάσης των ωοθυλακίων, η οποία αρχίζει μετά την έμμηνο ρύση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε στο φως το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα Ψυχιατρικής και πραγματοποιήθηκε από την καθηγήτρια, Adrianna Mendrek, είναι το αποτέλεσμα των δοκιμών σε 34 γυναίκες και άνδρες που καπνίζουν περισσότερα από 15 τσιγάρα την ημέρα και διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.

Οι 34 γυναίκες και άντρες που συμμετείχαν στην έρευνα, πέρα από τα ερωτηματολόγια, υποβλήθηκαν και σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, καθώς τους δόθηκαν διάφορες ουδέτερες εικόνες που τους έκαναν να θέλουν οπωσδήποτε ένα τσιγάρο.

Οι γυναίκες σαρώθηκαν δύο φορές, σε διαφορετικά στάδια του έμμηνου κύκλου τους και οι ερευνητές κατέγραψαν τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης που υπήρχαν στον οργανισμό τους.

Έτσι, ο καθηγητής Mendrek κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εμμηνορροϊκός κύκλος, παίζει μεγάλο ρόλο στη διακοπή του καπνίσματος.

«Οι ορμονικές μειώσεις των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, πιθανώς να συνδέονται με την εμβάθυνση του στερητικού συνδρόμου και την αύξηση της δραστηριότητας των νευρικών κυκλωμάτων που συνδέονται με την επιθυμία.», είπε.

Ωστόσο, «Το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη είναι ίσως οι πιο σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψιν.» πρόσθεσε ο Mendrek.

Πηγή : ipop.gr