Μια πολύ μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει στην χωματερή Λευκάδας λίγα μέτρα μπροστά από τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού.

IMG_6400Αμέσως κινητοποιήθηκαν αστυνομία, η πυροσβεστική, οχήματα του Δήμου, της Περιφέρειας και ιδιώτες εργολάβοι ώστε να βοηθήσουν να σβήσει η φωτιά. Αυτή την ώρα καταβάλλονται προσπάθειες επιχωμάτωσης για να τεθεί υπό έλεγχο και να μην επεκταθεί.

IMG_6366

Στο σημείο βρέθηκαν ο Δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Δρακονταειδής, ο αντιπεριφερειάρχης Θοδωρής Χαλικιάς, ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτικής προστασίας του Δήμου Λευκάδας Πάνος Γαζής, ο Αντιδήμαρχος Κώστας Σέρβος καθώς και υπάλληλοι του Δήμου. Όλοι μαζί προσπαθούν να βοηθήσουν ο κάθε ένας από την θέση του να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και τα πυροσβεστικά αεροπλάνα καταβάλλουν ασταμάτητα προσπάθειες να σβήσουν την φωτιά. Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λευκάδας ενημέρωσε τον εισαγγελέα καθώς διερευνώνται τα αίτια της φωτιάς. Κάποιοι μιλούν για εμπρησμό, υπήρχαν και μάρτυρες που κατέθεσαν τα όσα είδαν.

Μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν οι υποψίες για εμπρησμό ή τι άλλο μπορεί να προκάλεσε τη φωτιά. Μην ξεχνάμε πως στο σημείο που ξέσπασε η φωτιά υπάρχει εύφλεκτο υλικό το οποίο δεν έχει σκεπαστεί με χώμα όπως σε άλλα σημεία.

Συγκριτικά να πούμε πως σύμφωνα με τα όσα μας είπαν επί τόπου, η φωτιά αυτή δεν έχει καμία σχέση με την φωτιά τις 22 Απριλίου 2015. Αυτή την φορά είναι πολύ πιο μεγάλη και δύσκολη περίπτωση. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος να σβήσει η φωτιά. Τι σημαίνει αυτό καταλαβαίνουμε όλοι!

Ένα σοβαρό ζήτημα είναι επίσης ότι δεν έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα φύλαξης όπως προβλέπονται από τον νόμο! Αυτό το γνωρίζει και η Δημοτική Αρχή.

Δεν υπάρχει προσωπικό μας είπε ο αντιδήμαρχος κος Σέρβος. Όλα όμως είναι θέμα προτεραιοτήτων στον Δήμο. Η χωματερή παραμένει ξέφραγο αμπέλι για όποιον θέλει να κάνει την ζημία του και να φύγει. Αυτό το έχουμε βιώσει κατ’ επανάληψη. Οι μεν στήνουν έναν φράχτη, ο οποίος τάχα μου εμποδίζει κάποιον να μπει στον χώρο. Οι δε τον γκρεμίζουν, κάνουν ότι κάνουν και ξαναφεύγουν και επαναλαμβάνεται αυτή η ιστορία συνεχώς. Άσχετα πάντως από τους λογούς που οδήγησαν στην σημερινή φωτιά, δεν νοείται να έχεις μπροστά σου μια ωρολογιακή βόμβα και να μην λαμβάνεις όλα τα μέτρα ασφαλείας, έστω και αν έχουν πρόσθετο κόστος. Όπως έχουμε δει και σε άλλες περιπτώσεις όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν, βρίσκουμε τρόπο να το χειριστούμε.

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λευκάδας αν κρίνουμε από τα όσα είδαμε και ακούσαμε έχει μείνει άναυδος με την κατάσταση που επικρατεί στην χωματερή. Μια ματιά στον νόμο για τα μέτρα που οφείλει να πάρει ο Δήμος και θα καταλάβουν όλοι τι πραγματικά συμβαίνει και πόσο επικίνδυνη είναι όλη αυτή η κατάσταση.

Δεν θα πούμε προς το παρόν κάτι άλλο. Αυτό που προέχει τώρα είναι να σβήσει η φωτιά. Όλα τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στην πορεία. Το μόνο που πρέπει να πούμε είναι πως σε λίγες μέρες ξεκινούν τα σχολεία και μόνο αυτό θα πρέπει να θορυβήσει όλους, ειδικά για τα παιδιά στα σχολεία που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την χωματερή, να ληφθούν, εφόσον δεν γίνεται κάτι άλλο, κάποια πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, έως ότου αποκατασταθεί η χωματερή ολοκληρωτικά.

Όσο για τον καταυλισμό, δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κανείς αυτή την τριτοκοσμική εικόνα, η οποία εξελίσσεται σε απόσταση αναπνοής από το Διοικητήριο…..