Νεκρός από ρώσικα πυρά φέρεται να έπεσε Αμερικανός δημοσιογράφος στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα.

Πρόκειται για τον βραβευμένο βιντεογράφο Μπρεντ Ρενό που πυροβολήθηκε από Ρώσους ενώ βρισκόταν μέσα σε αυτοκίνητο, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας.

Αν και αρχικά ο Guardian και τα διενή μέσα μετέδωσαν ότι ο Μπρεντ Ρενό εργαζόταν ως απεσταλμένος των New York Times, καθώς έφερε το διακριτικό τους, στη συνέχεια οι ΝΥΤ με ανακοίνωσή τους έκαναν γνωστό ότι δεν ήταν απεσταλμένος τους στην Ουκρανία αλλά είχε συνεργαστεί μαζί τους και φορούσε διακριτικό που του είχε δοθεί πριν από πολλά χρόνια

H ανακοίνωση των New York Times

Συγκεκριμένα οι New York Times αναφέρουν: “Είμαστε βαθύτατα λυπημένοι για την απώλεια του Μπρεντ Ρενό. Ο Μπρεντ ήταν ένας ταλαντούχος σκηνοθέτης που με το έργο του είχε βοηθήσει τους New York Times.

Παρότι έχει προσφέρει στους Times στο παρελθόν, δεν ήταν απεσταλμένος από τους Times στην Ουκρανία. Κάποια μέσα ίσως μετέφεραν πως ήταν δικός μας απεσταλμένος καθώς φορούσε διακριτικό των Times, όμως αυτό του είχε δοθεί για μια δουλειά πριν πολλά χρόνια”.

Το περιστατικό συνέβη στην πόλη Ιρπίν, προάστιο του Κιέβου ενώ ένας συνάδελφός του τραυματίστηκε όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο συγκλίνουσες πηγές.

Οι δύο άνδρες. όπως αναφέρεται κυκλοφορούσαν με αυτοκίνητο μαζί με έναν Ουκρανό πολίτη, που επίσης τραυματίστηκε, είπε στο AFP ο Ντανίλο Σαποβάλοφ, ένας γιατρός που συνδράμει τις ουκρανικές δυνάμεις και ο οποίος ανέλαβε τη φροντίδα των θυμάτων. Δημοσιογράφος του AFP είδε τη σορό του δημοσιογράφου που σκοτώθηκε.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε πως θα συνομιλήσει με συμμάχους και εταίρους για να μάθει περισσότερα σχετικά με τον αναφερόμενο θάνατο ενός Αμερικανού δημοσιογράφου κοντά στο Κίεβο

 

Τουλάχιστον 9 νεκροί σε βομβαρδισμούς στο Μικολάγιφ, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον της πόλης-λιμάνι Μικολάγιφ, κοντά στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία, έγινε σήμερα γνωστό από τον κυβερνήτη της περιφέρειας, με μήνυμά του στο Telegram.

“Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς…”, έγραψε ο Βιτάλι Κιμ, χωρίς να δώσει προς το παρόν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η πόλη Μικολάγιφ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων ανατολικά της Οδησσού, πλήττεται από σφοδρούς βομβαρδισμούς εδώ και ημέρες. Χθες, επλήγησαν από τις επιδρομές κατοικημένες περιοχές, μεταξύ άλλων ένα κέντρο φροντίδας καρκινοπαθών και ένα οφθαλμολογικό νοσοκομείο, σύμφωνα με μια δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου από το σημείο.

Η πόλη έχει ερημωθεί και σχεδόν όλα τα καταστήματά της έχουν κλείσει. Χιλιάδες άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη τους τις τελευταίες ημέρες προς την Οδησσό.

Δυτική Ουκρανία: Τουλάχιστον 35 νεκροί από τα πλήγματα εναντίον στρατιωτικής βάσης

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 134 τραυματίστηκαν από τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα σήμερα εναντίον μιας ουκρανικής στρατιωτικής βάσης κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο κυβερνήτης της περιφέρειας Μαξίμ Κοζίτσκι.

Ένας πρώτος απολογισμός έκανε λόγο για εννέα νεκρούς και 57 τραυματίες σε αυτή τη βάση που βρίσκεται στο Γιαβόριβ, σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Λβιβ και περίπου 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Πολωνία. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείτο ως κέντρο εκπαίδευσης των ουκρανικών δυνάμεων υπό την επίβλεψη ξένων εκπαιδευτών, κυρίως Αμερικανών και Καναδών.

via thetoc.gr