Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η παρουσίαση των τριών υποψήφιων του ψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ στην Λευκάδα, το οποίο όπως μαθαίνουμε με δυσκολία έκλεισε.

Έτσι ο Σταύρος Γρηγόρης, ο Ζώης Μικρώνης, και ο Σπύρος Ζαμπέλης θα δώσουν τον δικό τους αγώνα προκειμένου να κερδίσουν την έδρα της Λευκάδας, παρά τις απώλειες που μπορεί να έχει το κόμμα μετά την διάσπασή του.

Όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει γενικότερα από τις περιοδείες αλλά και σήμερα στην παρουσίαση, οι πολίτες έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική και στους εκπροσώπους της. Έτσι χωρίς κόσμο έγινε η παρουσίαση των υποψηφίων και αν αφαιρέσουμε και τους αντιδημάρχους, τότε μετριούνται στα δάχτυλα όσοι ήρθαν να ακούσουν τους υποψηφίους.

Δεν νομίζω όμως να ξαφνιάζονται και πολύ από το φαινόμενο. Σίγουρα έχουν καταλάβει περισσότερα από όσα θέλουν και δείχνουν.

Όσο για την πολιτική σιωπή που θέλει να τηρεί ο Δήμαρχος Λευκάδας κος Κώστας Δρακονταειδής σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα που αδιαμφισβήτητα επηρεάζουν την λειτουργία του Δήμου, μάλλον δεν είναι και τόσο «σιωπηλός».

Πιο σωστό είναι πως αποφεύγει για ευνόητους λογούς, αλλά και για να μην εισπράξει την όποια πολιτική φθορά, να σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, λέγοντας μάλιστα στο Δημοτικό Συμβούλιο πως δεν είναι η δουλειά του να τοποθετηθεί για το ζήτημα αυτό. Δεν έχει μιλήσει για την μνημονιακή μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ, γενικότερα προσπαθεί προς τα έξω να τηρεί στάση ουδετερότητας, αφού παίζει και το ενδεχόμενο να αλλάξει βουλευτή η Λευκάδα και να πρέπει να συνεργαστεί με τον νυν Δημοτικό Σύμβουλο Θανάση Καββαδά ή όποιος άλλος, ή όποια άλλη εκλεγεί. Παρατηρούμε επίσης πως η υποψηφία με το ΚΚΕ Δήμητρα Σταματέλου απολαμβάνει ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη του κόσμου…..

Ως Δήμαρχος Λευκάδας, άσχετα με τον πολιτικό χώρο που προέρχεται, πρέπει να είναι Δήμαρχος όλων των Λευκαδιτών. Στην πραγματικότητα όμως, ενώ θέλει να δείχνει αποστασιοποιημένος, με την παρουσία του στις προεκλογικές περιοδείες του υποψήφιου βουλευτή Σταύρου Γρηγόρη, αλλά και σήμερα στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου, σίγουρα στέλνει τα δικά του μηνύματα.

11986502_970067193039747_3678764653121228210_nΟ Δήμαρχος Λευκάδας στηρίζει πλέον και όχι τόσο «σιωπηλά».

Επίσης όλα τα χρόνια όντας στην αντιπολίτευση ο κος Δρακονταειδής πάντα διεκδικούσε και επιζητούσε το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμαρχος να παίρνουν θέση με κινητοποιήσεις και ψηφίσματα για τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα.

Τότε μάλιστα επέμενε έντονα σε αυτό γιατί, όπως είναι και λογικό άλλωστε, τα όσα συμβαίνουν σε κεντρικό επίπεδο πάντα επηρεάζουν και την Αυτοδιοίκηση. Πρόσφατο παράδειγμα όταν η κυβέρνηση ζήτησε τα αποθεματικά των Δήμων. Τότε ήταν δουλειά του Δήμου να τοποθετηθεί πάνω στο ζήτημα και βοήθησε και στήριξε την κυβέρνηση….

Επίσης να θυμίσουμε την συνέντευξη του Δημάρχου στις 23 Ιανουαρίου στον Prisma 91,6 όπου ως υποψήφιος τότε Δήμαρχος Λευκάδας είχε δηλώσει ότι : ‘Ένα άλλο κριτήριο που τον κάνει πραγματικά ανεξάρτητο υποψήφιο, είναι ότι έχει δείξει από την στάση ζωής του, αν μπορεί να συγκρουστεί με την οποιαδήποτε κυβέρνηση, ακόμα και αν είναι φιλικά προσκείμενος μαζί της.»

Τώρα προφανώς τα πράγματα έχουν αλλάξει…

Πίσω στους υποψηφίους και την παρουσίασή τους. Μετά από μια σύντομη αναφορά του Συντονιστή της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Λευκάδας κου Φατούρου στους υποψηφίους, τον λόγο πήρε πρώτος ο υποψήφιος βουλευτής κος Σταύρος Γρηγόρης. Δεν ακούσαμε κάτι καινούργιο, αυτά που έχει πει κατά καιρούς στις δημόσιες εμφανίσεις του, αυτά επανέλαβε και σήμερα.

«Όπως ο διάβολος το λιβάνι» έτσι αποφεύγει ο ίδιος αλλά και όλοι οι υπόλοιποι να χρησιμοποιούν την λέξη μνημόνιο.

Αυτή η λέξη ανήκει στους άλλους. «Αυτοί που οδήγησαν την χώρα ως εδώ με κύριο εκπρόσωπο την ΝΔ και τώρα επιχειρούν να μετατρέψουν σε παρένθεση την κυβέρνηση της Αριστεράς.» Αυτό δεν πρέπει να περάσει, πιστεύει ο κος Γρηγόρης.

Κύριο μέλημα είναι να καταλάβει ο κόσμος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έφερε ένα τρίτο μνημόνιο, αλλά μια συμφωνία, η οποία μάλιστα είναι και καλή σε σχέση με τα μνημόνια που φόρτωσε το παλιό πολίτικο σύστημα στους Έλληνες πολίτες.

Μεταξύ αυτών των καλών στοιχείων είναι και τα αναπτυξιακά μέτρα που θα βοηθήσουν αυτούς που τώρα για ένα διάστημα θα ταλαιπωρηθούν… Όπως επίσης υπάρχει και η ρητή δέσμευση για μια εκ νέου συζήτηση για το χρέος τόνισε ο κος Γρηγόρης.

IMG_6451Ο κος Γρηγόρης μίλησε άλλη μια φορά και για τις επιθέσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ από τους γνωστούς κύκλους και από τους κακούς εταίρους που δεν ήθελαν να υπάρχει συμφωνία για να ρίξουν την κυβέρνηση. Ενώ οι μεν μιλούν για το πιο επώδυνο μνημόνιο, οι δε όχι μόνο δεν μιλούν για μνημόνιο, αλλά για την καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί….

Ακούσαμε για το ιστορικό της διαπραγμάτευσης, για τους λογούς για τους οποίους η χώρα οδηγήθηκε στις εκλογές. Η απάντηση είναι απλή κατά τον κο Γρηγόρη. «Η κυβέρνηση έχασε την δεδηλωμένη. Δεν ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης, αφού ήταν ξεκάθαρο πως δεν την είχε πλέον με τα όσα συνέβησαν, άρα οδηγηθήκαμε σε εκλογές.» Για το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εκλογών δεν ακούσαμε κάτι. Δεν ακούσαμε τον υποψήφιο βουλευτή να εξηγεί την μετάλλαξη του κόμματος του, αφού διαχρονικά και γενικώς φταίνε οι άλλοι. Δέν ακούσαμε για την διάσπαση της ΝΕ και τις απώλειες συντρόφων. Πέρα από κάποια μικροκαρφώματα, αυτά αναλαμβάνουν να τα σχολιάζουν οι της κεντρικής εξουσίας.

Στην συνέχεια τοποθετηθήκαν εν συντομία οι υποψήφιοι Ζώης Μικρώνης και Σπύρος Ζαμπέλης. Ο κος Μικρώνης εστίασε στο κοινωνικό πρόσωπο του κόμματος. Μεροληπτούμε υπέρ των αδύναμων είπε, υπέρ των μικρομεσαίων και υπέρ των επαγγελματιών. Θυμήθηκε και τις καθαρίστριες ως παράδειγμα για την άδικη πολιτική που επικρατούσε και ανέτρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και την περίπτωση της ΕΡΤ. Ζήτησε από τον υποψήφιο βουλευτή με το που θα εκλεγεί να διεκδικήσει την ελάφρυνση των επώδυνων μέτρων που πλήττουν τους αδύναμους. Αυτό ζήτησε στην σύντομη τοποθέτησή του και ο Σπύρος Ζαμπέλης.

Σίγουρα έχει έρθει η ώρα να απαλλαχθεί η χώρα από κατάλοιπα και αυταπάτες. Από αυτό το σάπιο και διαπλεκόμενο σύστημα, το οποίο κάποιοι υπηρετούσαν πιστά. Οι μεν για να σώζουν την βουλευτική τους σάρκα οι δε για να τρώνε τα ψίχουλα…. Και τοπικά και κεντρικά έχουμε δει πολλές φόρες αυτό το σενάριο να επαναλαμβάνεται και δυστυχώς ακόμα συνεχίζεται …

Ρίχνοντας μια ματιά στα προεκλογικά φυλλάδια θα διαπιστώσει κανείς πολλά κοινά σημεία. Ως χώρα έχουμε απέναντί μας την διαπλοκή, διαφθορά, το κράτος του κομματισμού και της ταξικής αδικίας. Έχουμε την γραφειοκρατία, το ρουσφέτι, την φοροδιαφυγή, την θεσμική κοινωνική αδικία και την άνιση δικαιοσύνη. Ας αναρωτηθεί ο κάθε ένας λοιπόν ποιο ήταν το δικό του μικρό λιθαράκι που συνηγόρησε στο να δημιουργηθεί αυτή η αδιέξοδη κατάσταση στην χώρα. Ας αναλάβει ο κάθε ένας την ευθύνη που του αναλογεί, και τότε θα ελευθερωθεί η χώρα από όσους την κρατούν καθηλωμένη.

Η επόμενη κυβέρνηση σίγουρα θα έχει δύσκολο έργο. Ο ανορθολογισμός στη λειτουργία του κράτους, μια πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων, γενικά μεταρρυθμίσεις και η ενίσχυση της ανάπτυξης, όλα αυτά είναι στην προεκλογική ατζέντα των περισσοτέρων κομμάτων. Ποιος θα καταφέρει όμως αυτά τα ωραία προεκλογικά σλόγκαν που στολίζουν τα φυλλάδια να τα κάνει πραγματικότητα;

“Πάμε μπροστά , δεν γυρνάμε πίσω“ φωνάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αύριο θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 η παρουσίαση των υποψηφίων της Λαϊκής Ενότητας στη Λευκάδα. Και εκεί θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.