Δεν είναι καινούριο αυτό το κολπάκι. Αν και παλιό (βλέπε την Αννούλα του 1985) παραμένει ακόμα «πιασάρικο», καθώς όλοι ξέρουμε όπως συμβαίνει στον κινηματογράφο και στο θέατρο, ότι τα παιδιά και τα σκυλιά κλέβουν την παράσταση!

Γράφει στο thinkover.gr η Κέλλυ Τσιγώνια

Ακόμα συγκλονίζομαι όταν σκέφτομαι το τι μπορεί να ξεπουλήσει κάποιος , που μπαίνει στο «στίβο»  της πολιτικής, για να μαζέψει ψήφους! Δεν θα επεκταθώ πολύ, γιατί είμαι σίγουρη, ότι όπως κι εγώ έτσι και οι περισσότεροι Έλληνες βιώνουν καθημερινά τα αποτελέσματα αυτού του ξεπουλήματος!

Θα αναφερθώ συγκεκριμένα στην εκμετάλλευση, για άλλη μια φορά, των παιδιών που επιστρατεύουν τα κόμματα για τα προεκλογικά τους σποτ. Δεν είναι καινούριο αυτό το κολπάκι. Αν και παλιό (βλέπε την Αννούλα του 1985) παραμένει ακόμα «πιασάρικο», καθώς όλοι ξέρουμε όπως συμβαίνει  στον κινηματογράφο και στο θέατρο, ότι τα παιδιά και τα σκυλιά κλέβουν την παράσταση!

Τα κόμματα εδώ και χρόνια χρησιμοποιούν στα σποτάκια τους, λιλιπούτειους πρωταγωνιστές,  για να μας συγκινήσουν , να «αγγίξουν» την ευαίσθητη ψυχή μας και τελικά να αρπάξουν την ψήφο μας με ένα αθώο παιδικό βλέμμα! Απ’ την άλλη και οι διαφημιστές, μια χαρά κάνουν τη δουλειά  τους και πουλούν την «πραμάτεια», που τους έχουν αναθέσει, όσο πιο καλά μπορούν. Βέβαια πολιτικοί και διαφημιστικές  αδιαφορούν παντελώς για τους γραπτούς , αλλά και άγραφους κανόνες δεοντολογίας και ηθικής,  άλλα όπως φαίνεται αυτά είναι ψιλά γράμματα (!)

Για άλλη μια φορά, η έκκληση του Συνηγόρου του Πολίτη να μην μετέχουν μικρά παιδιά σε προεκλογικά τηλεοπτικά σποτ, δεν πτόησε κανέναν και όπως είδαμε από τις μικρές μας οθόνες δεν την έλαβαν καθόλου υπόψη τους!  Με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ο Συνήγορος του Πολίτη δημοσίευσε ξανά την ίδια ανακοίνωση με αυτή των εκλογών του Ιανουαρίου, την οποία είχε στείλει και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με την ελπίδα να γίνει σεβαστή σε αυτές τις εκλογές! Είχε προτείνει, να υπάρξει «διακομματική συμφωνία, ώστε να αποφεύγεται η φωτογράφηση και μαγνητοσκόπηση των πολιτικών με παιδιά, καθώς και η εμφάνιση και συμμετοχή των παιδιών σε πολιτικά μηνύματα, διαφημίσεις, αφίσες, προεκλογικές ομιλίες και εκδηλώσεις» .

Οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων , που φιγουράρουν συνήθως μαζί με τους μικρούς ήρωες , καταπατούν χωρίς δεύτερη σκέψη τα δικαιώματα των παιδιών, με τη γονική συναίνεση φυσικά , αγνοώντας αμφότεροι τόσο τους φορείς που έχουν θεσπιστεί από την ίδια την Πολιτεία για να προστατεύουν τα παιδιά και τα δικαιώματά τους, όσο και τις συνέπειες της τηλεοπτικής έκθεσης των παιδιών.

newego_LARGE_t_901_106454078_type13058Κι είναι τραγικό το πόσο αντίθετο είναι το σενάριο του εκάστοτε προεκλογικού σποτ με την πραγματικότητα. Συνήθως, το στόρι θέλει, οι πολιτικοί αρχηγοί και οι παρατάξεις τους να ενδιαφέρονται για την υγεία και το μέλλον των παιδιών ενώ στην πραγματικότητα αδιαφορούν παντελώς! Κι αφού  περάσουν (;) το προεκλογικό τους μήνυμα, μετά το πέρας των εκλογών, ουδέν λάθος … αναγνωρίζεται! H νοοτροπία  δεν αλλάζει. Κανένας δεν σέβεται τους κανόνες, ενώ τα παιδιά συνεχίζουν να μην έχουν τα σχολεία και την παιδεία που αξίζουν , αλλά ούτε και το σύστημα υγείας που θα έπρεπε να έχουν, οι γονείς τους  παραμένουν άνεργοι κλπ κλπ κλπ…