Μία ανέλπιστη συνάντηση είχε την Τετάρτη η ομάδα kayak του Ναυτικού Ομίλου Λευκάδας στις Αλυκές λίγο πριν ξεκινήσει την προπόνηση της. Ενώ ετοιμάζονταν να φορέσουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και να ρίξουν τα kayak  τους στην θάλασσα διέκριναν ένα kayak να έρχεται από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας.

Μέχρι να καταλάβουν ποιος είναι, το kayak πλησίασε και εμφανίστηκε ένας νεαρός ηλιοκαμένος.

Ήταν ο  Jiri Oliva, Τσέχος στην καταγωγή που αποφάσισε εδώ και ένα χρόνο να «περικυκλώσει» την Ευρώπη με ένα…kayak.

O Jiri βρίσκεται στα μισά της διαδρομής του και το project  του θα τελειώσει σε περισσότερο από ένα χρόνο από τώρα.

Πιστεύοντας ότι «η σοφία κατακτιέται μέσα στα κύματα», τρέφοντας έρωτα για τα extreme sports, έχοντας ζήσει πολλές και διαφορετικές εμπειρίες μέσα από τα ταξίδια του, ο Jiri  αποφάσισε να αφήσει πίσω την ρουτινιάρικη ζωή του και να κάνει ένα παιδικό του όνειρο πραγματικότητα. Όπως αναφέρει ο ίδιος στην ιστοσελίδα του:  «Σήμερα αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει σοφία παντού γύρω μας.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να βγούμε έξω από την καθημερινή ρουτίνα μας και να βάλουμε φρένο. Ανοίξτε τα μάτια την καρδιά και την ψυχή και χαρείτε ότι υπάρχει γύρω σας, κι είναι τόσα πολλά αυτά που θα σας κάνουν να χαρείτε!!»

Ο Jiri  αγαπούσε πολύ τη δουλειά του αλλά όταν αντιλήφθηκε ότι για χάρη της απωθούσε όνειρα που έκανε χρόνια πριν και δεν θα μπορούσε να τα πραγματοποιήσει ποτέ, παραιτήθηκε και οργανώθηκε για να ζήσει το όνειρό του! Σίγουρα όπως λέει ο ίδιος «είναι ευκολότερο να ακολουθείς το πλήθος και να πηγαίνει προς την κατεύθυνση που πάνε όλοι. Αυτό σε βοηθάει να μην σκέφτεσαι και σε βοηθάει να λύνεις τα προβλήματα πιο εύκολα. Όλα αποσκοπούν στην εξάλειψη της ατομικότητας».

Η πορεία που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα είναι ασύλληπτη αν σκεφτεί κανείς ότι

έχει κωπηλατήσει  4682 χιλιόμετρα σε 371 μέρες, έχει διαβεί από 9 χώρες, ενώ έχει περπατήσει σέρνοντας το kayak  στα χέρια στα σημεία  που οι υδάτινοι δρόμοι χωρίζονταν 138 χιλιόμετρα!

Το ταξίδι ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο από την Πράγα και μέσα από ποτάμια έφτασε στη Μαύρη θάλασσα. Από εκεί πέρασε τον Ελλήσποντο. Έπλευσε νότια κατά μήκος της Μικράς Ασίας και πέρασε ανάμεσα από τα Ελληνικά Νησιά στην Αθήνα. Από εκεί μέσα από τον Κορινθιακό έφτασε στη Λευκάδα.

O Jiri υπολογίζει ότι σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο Γιβλαρτάρ για να μπορέσει έτσι το επόμενο καλοκαίρι να ανέβει από τον Ατλαντικό και να φτάσει στη Βόρεια Θάλασσα και στο Αμβούργο που θα είναι και το τέλος του ταξιδιού του

Ο  Jiri εντυπωσιάστηκε όταν συνάντησε την ομάδα kayak του ΝΟΛ καθώς δεν είχε συναντήσει κανένα άλλο kayak στην Ελληνική επικράτεια.

Θεώρησε μάλιστα τυχερούς τους Λευκαδίτες που τους δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν την πατρίδα τους και την ομορφιά της μέσα από ένα kayak.

Ο Ναυτικός Όμιλος τον φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του για δυο μέρες όπου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το όμορφο νησί μας..

Αν θέλετε να παρακολουθήσετε τις «κουπιές» του Jiri, να μοιραστείτε τις εμπειρίες του και τις φωτογραφίες του μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπό του: http://www.kayakaroundeurope.com/en/