Στον 2ο “εν Νικοπόλει Άκτια” αγώνα δρόμου συμμετείχε προ ημερών ο Φίλανδρος. Ο αγώνας που διοργανώνεται από τον σύλλογο «Δρομέων Πρέβεζας», έχει αφετηρία το Αρχαίο Στάδιο της Νικόπολης. Οι αθλητές σε μια διαδρομή μήκους 10,8 χλμ. διασχίζουν τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, την Πρέβεζα και το παραλιακό της μέτωπο και τερματίζουν στο Δημαρχείο της Πρέβεζας. Ο Φίλανδρος έδωσε το “παρών” με 16 αθλητές. Πρώτος από την αποστολή τερμάτισε ο Νικόλαος Φράγκος σε χρόνο 43’26”. Στον ίδιο αγώνα, την δεύτερη θέση στην γενική κατάταξη γυναικών κατέλαβε η Ασπασία Μαρίνου με χρόνο 55’50”.
Η ναυμαχία του Ακτίου και τα Άκτια
Στις 2 Σεπτεμβρίου του 31 π.Χ., στον Αμβρακικό κόλπο, ο στόλος του Οκταβιανού, με επικεφαλής τον Αγρίππα, νίκησε τους συνασπισμένους στόλους του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας Ζ’, τελευταίας βασίλισσας της Αιγύπτου. Η νίκη αυτή έδωσε τέλος στη ρωμαϊκή εμφύλια διαμάχη και σηματοδότησε την έναρξη μίας νέας περιόδου (Pax Romana), που εγκαινιάστηκε με τη μονοκρατορία του Αυγούστου σε ολόκληρο το μεσογειακό χώρο. Επιπλέον, ο θάνατος της Κλεοπάτρας αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία του αρχαίου κόσμου, σηματοδοτώντας ουσιαστικά το τέλος των ελληνιστικών βασιλείων της Μεσογείου. Ο Οκταβιανός Αύγουστος, σε ανάμνηση της νίκης του, ίδρυσε τη Νικόπολη και αναδιοργάνωσε τα Άκτια, τους ετήσιους τοπικούς αγώνες των Ακαρνάνων. Οι αγώνες -αθλητικοί, μουσικοί και θεατρικοί- με την ονομασία Νέα Άκτια, τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια κατά την επέτειο της ναυμαχίας, διαρκούσαν 4-5 ημέρες και θεωρούνταν ισότιμοι με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σύντομα απέκτησαν μεγάλη αίγλη και εντάχθηκαν στον κύκλο των σημαντικότερων πανελλήνιων αγωνιστικών διοργανώσεων.
Έναρξη 29 Σεπτεμβρίου
Τέλος, να αναφέρουμε πως ο Φίλανδρος την Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου (ώρα 15:30 στο Δημοτικό Στάδιο Λευκάδας) θα πραγματοποιήσει την έναρξη των τμημάτων στίβου για προσχολική και σχολική ηλικία καθώς και για το ειδικό τμήμα ενηλίκων.