Λίγες ώρες έχουν απομείνει πριν για την μεγάλη πολίτικη μάχη για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Εμείς μιλήσαμε με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη επί προσωπικού και επί του θέματος.

Τι θέλατε να γίνετε όταν ήσασταν μικρή/ος;

-Από μικρός ήθελα να ακολουθήσω το επάγγελμα του γιατρού. Είμαι ευτυχής που η ζωή τα έφερε έτσι και οι προσπάθειές μου είχαν αποτέλεσμα να ακολουθήσω αυτό το επάγγελμα.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας;

-Δεν διακατέχομαι από φοβίες.

Ποιο εν ζωή πρόσωπο εκτιμάτε περισσότερο;

-Δεν είναι τα ένα αλλά πολλά τα πρόσωπα που εκτιμώ. Αν θα πρέπει οπωσδήποτε να επιλέξω κάποιον, θα σας ανέφερα τον Μίκη Θεοδωράκη.

 Ποιο εν ζωή πρόσωπο σας έχει απογοητεύσει περισσότερο;

– Προσδοκώ κυρίως από τον εαυτό μου και όχι από τους άλλους.

Με τι γελάτε;

-Άποψή μου είναι ότι το χιούμορ είναι πηγή έμπνευσης αλλά και ευεξίας. Είμαι απαλλαγμένος από ψευτοπεριορισμούς και ο αυτοσαρκασμός μου αρέσει ιδιαιτέρως.

Ποιο είναι το πιο τολμηρό πράγμα που έχετε κάνει;

-Αν το ερώτημα τίθεται σε πολιτικό επίπεδο, εκτιμώ ότι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τολμηρή η επιλογή μου να στηρίξω την κοινωνία και σήμερα να είμαι υποψήφιος για την ηγεσία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας ταξίδι;

-Όλα τα ταξίδια που έχω κάνει είναι αγαπημένα. Είτε αυτά αφορούν τόπους είτε την πολιτική μου διαδρομή.

Διαλέξτε πέντε λέξεις που περιγράφουν τον εαυτό σας; 

-Εργατικότητα, εντιμότητα, αξιοπιστία, θάρρος και αγάπη για τον άνθρωπο.

Τι λένε για εσάς και δεν ισχύει;

-Ό,τι λένε αυτοί που με γνωρίζουν, ισχύουν όλα.

 Ποιο χαρακτηριστικό προτιμάτε περισσότερο σε κάποιον;

-Την ειλικρίνεια.

 Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει;

-Να προσέχω την υγεία μου.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος μύθος για τη πολιτική;

-Ο μεγαλύτερος μύθος είναι ότι λύνει όλα τα προβλήματα.

Πότε κλάψατε για τελευταία φορά;

-Στον θάνατο της μητέρας μου.

Ποιοι είναι οι δύο καλύτεροί σας φίλοι;

-Τα δύο μου εγγόνια, ο Σπύρος και ο Πάρις.

Ποια μουσική σας ηρεμεί;

-Κυρίως η κλασική μουσική.

Είναι το ψέμα στην πολιτική κάποιες φορές αναγκαίο κακό;

-Ναι.

Ποιο ταλέντο θα θέλατε να είχατε;

-Να ξέρω να λέω ψέματα στην πολιτική.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

-Κυρίως κλασικοί. Μου αρέσει ο Καββάφης, ο Σαίξπηρ αλλά και πολλοί άλλοι.

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον εαυτό σας, τι θα ήταν αυτό;

-Τίποτα δεν θα άλλαζα αλλά και όσο ζει κανείς μαθαίνει.

Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερή σας επιτυχία;

-Την ειλικρινή σχέση που έχω με την κοινωνία και την εκτίμησή της.

 

Επί του θέματος

Ποια ήταν τα κυρία χαρακτηριστικά αυτής της προεκλογικής περιόδου;

-Για εμάς ήταν ένας συνεχής αγώνας για να κατανοήσουν οι πολίτες ότι η αξιοπρέπεια και η αγάπη για τον τόπο μας είναι πάνω από όλα.

Είχαμε κατά την προεκλογική περίοδο έντονες τοποθετήσεις και κατηγορίες. Ποιος πιστεύετε ευνοείται τελικά από όλο αυτό το κλίμα της σκληρής αντιπαράθεσης; Ποιος χάνει;

-Στο βαθμό που κάτι τέτοιο υπήρξε, αυτός που χάνει είναι η ίδια η πολιτική.

Ποιος πολιτικός σας αντίπαλος πιστεύετε πως έχει πέρα από εσάς τα προσόντα να εκλέγει Περιφερειάρχης;

-Εκτιμώ ότι κανείς άλλος.

Εφόσον εκλεγείτε εσείς ποιος είναι ο πρώτος στόχος σας για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων;

-Επανεκκίνηση αναπτυξιακών έργων και επαναφορά της κανονικότητας στις υπηρεσίες.

Πως ιεραρχείτε τα προβλήματα στο σύνολο στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων , αλλά και ειδικότερα για εμάς στην Λευκάδα;

Ολοκλήρωση  έργων που είναι σε εξέλιξη, επανεκκίνηση αναπτυξιακών έργων για τον τόπο και βελτίωση των υποδομών. Επίσης, η σύνδεση του νησιού με την απέναντι ακτή και το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η Λευκάδα είναι το μόνο νησί στην Περιφέρειά μας που δεν έχει δομές να διεξάγονται πολιτιστικές δραστηριότητες. Το Θέατρο Λευκάδας είναι βασική προϋπόθεση για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Η Δημοτική Αρχή ισχυρίζεται μάλιστα και στο προεκλογικό της φυλλάδιο! πως έχει ολοκληρώσει την μελέτη που της έχει ζητηθεί. Άρα από πλευράς της δεν εκκρεμεί κάτι, παρ’ όλ’ αυτά το έργο δεν έχει προχωρήσει. Τι συμβαίνει;

-Εφόσον οι μελέτες είναι άρτιες και ολοκληρωμένες, εμείς δεσμευόμαστε για την χρηματοδότηση κατασκευής του έργου.

Εσείς πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε ειδικά το θέμα της διασυνδεσιμότητας των νησιών του Ιονίου;

-Η συνοχή της Περιφέρειας και η μεταξύ τους σύνδεση είναι θέμα που απασχόλησε αρκετά την προεκλογική περίοδο. Αντίθετα από άλλους, πιστεύουμε ότι υπάρχει δυνατός συνεκτικός ιστός σε επίπεδο κουλτούρας και πολιτισμού στα νησιά μας και οφείλει αυτός να αναδειχθεί περαιτέρω. Σε ό,τι αφορά την μεταξύ τους σύνδεση, πιστεύω ότι οι αναγκαίες λιμενικές υποδομές και  η διεκδίκηση και ύπαρξη καλύτερων προϋποθέσεων για την ακτοπλοϊκή σύνδεση  θα βελτιώσουν την υπάρχουσα κατάσταση. Κορυφαίο ζήτημα αποτελεί φυσικά η ταχύτατη ολοκλήρωση του σχεδίου για τα υδατοδρόμια που πιστεύουμε ότι θα αλλάξουν τα δεδομένα για τα νησιά μας. Τέλος, η χρήση των νέων τεχνολογιών μπορεί να παίξει κομβική σημασία στην διασύνδεση όλων των νησιών μας και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ο τουρισμός είναι ο οικονομικός πνεύμονας των νησιών μας και πρέπει να υποστηριχθεί δυνατά. Που χρειάζεται βελτίωση και που πιστεύετε ότι τα έχει πάει καλά η ΠΙΝ μέχρι σήμερα;

-Οι υποδομές αποτελούν σημαντικότατο παράγοντα για την υποστήριξη του τουριστικού τομέα. Έγιναν βήματα, όχι όμως επαρκή. Απαιτείται πολυεπίπεδη και άμεση δράση στον τομέα των υποδομών για να αλλάξει η εικόνα των νησιών μας, για να μπορούμε να παραμείνουμε ελκυστικός προορισμός μέσα σε αυτό το τόσο ανταγωνιστικό τουριστικό περιβάλλον που υπάρχει σήμερα.

Το θέμα των υδρογονανθράκων απασχολεί τελευταία έντονα τους πολίτες  της Λευκάδας αλλά και στην ΠΙΝ στο σύνολό της υπάρχουν αντιδράσεις. Ποια είναι η δική σας θέση και πείτε μας σκοπεύετε να δημιουργήσετε Παρατηρητήριο όπως προβλέπεται από την νομοθεσία προκειμένου να υπάρχει άλλος ένα μηχανισμός προστασίας;

-Έχουμε καταστήσει σαφές ότι επιβάλλεται να δημιουργηθεί Παρατηρητήριο όπως επίσης έχουμε τονίσει ότι θα πρέπει να αφουγκραστούμε τις θέσεις και την αγωνία της κοινωνίας. Το θέμα  των υδρογονανθράκων είναι μεγάλο και σύνθετο και αν κανείς κληθεί συνοπτικά να εκθέσει άποψη ενδεχομένως και να το αδικήσει. Υπάρχουν και αποφάσεις που λαμβάνονται από το κεντρικό κράτος. Πιστεύουμε ότι απαιτείται βαθιά γνώση του ζητήματος και όλων των παραμέτρων που το συνθέτουν και η Περιφέρεια μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο ως προς την ενημέρωση, την διεκδίκηση, τον έλεγχο  και την πορεία της υπόθεσης.

 Πως θα περιγράφατε τον ψηφοφόρο σας;

-Ως  ανθρώπους που προσβλέπουν σε μας με εμπιστοσύνη και με σεβασμό, σε μια ειλικρινή σχέση μαζί μας. Ως ανθρώπους που ο λόγος μας είναι αξιόπιστος γι’ αυτούς. Με λίγα λόγια, ως ανθρώπους που μας γνωρίζουν.

Την Κυριακή, 02 Ιουνίου 2019 ποιος θα είναι μαζί σας στον δεύτερο γύρο;

-Αυτό, θα το αποφασίσουν οι ίδιοι οι πολίτες.

Ευχαριστούμε τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου