“Aν δεν σας αρέσουμε, να μην μας ξαναψηφίσετε”.

Την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016 στις 6.00 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ανοιχτή εκδήλωση στο δημοτικό σχολείο Δραγάνου με αντικείμενο την ενημέρωση και συζήτηση για την πορεία της αποκατάστασης των προβλημάτων από τον σεισμό της 17ης Νοεμβρίου.

Παρόντες ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Θεόδωρος Χαλικιάς, ο δήμαρχος Λευκάδας, Κων/νος Δρακονταειδής, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας Σωτήρης Σκιαδαρέσης, εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων αλλά και αρκετοί κάτοικοι της περιοχής όπου με αγωνία περίμεναν την έκβαση της εκδήλωσης.

Η επιτροπή αγώνα των κατοίκων ξεκίνησε την εκδήλωση καταγράφοντας την αγωνία των κατοίκων της περιοχής η οποία περίμενε ν’ ακούσει ένα καλό νέο σχεδόν 3 μήνες μετά τον φονικό σεισμό.

Τα “καλά νέα” πάντα υπάρχουν, οι “καλές πράξεις” όμως είναι αυτές που αναζητούν οι πληγέντες, δηλαδή η ουσία.

Οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες, αναφέρθηκαν στις ενέργειες που έχουν κάνει μέχρι τώρα και εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την συνέχεια αφού – επιτέλους – έπεσαν και οι υπουργικές υπογραφές για την έκδοση της περίφημης ΚΥΑ που αναμένεται να κηρυχτεί η περιοχή ως σεισμόπληκτη.

Ωστόσο οι κάτοικοι εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί εκφράζοντας την αγωνία τους, κυρίως για την αποκατάσταση των δυο δρόμων που οδηγούν στις παραλίες – μαγνήτη για τους τουρίστες, τους Εγκρεμνούς και τον Γυαλό. Είναι δεδομένο πως χωρίς τις παραλίες, το τουριστικό ρεύμα θα είναι αδύναμο, άρα και οι όποιες επισκευές προλάβουν να κάνουν οι κάτοικοι μέχρι το καλοκαίρι δεν θα αποδώσουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια περιοχή που ζει απ’ τον τουρισμό.

Υπήρξαν και στιγμές λεκτικής έντασης, αλλά και στιγμές ευτράπελες. Εντύπωση προκάλεσε ωστόσο η στιγμή που κάτοικοι “έδωσαν” τον αναπληρωτή δήμαρχο Θανάση Περδικάρη για την φράση που είπε σε θέματα που του έθεσαν οι σεισμόπληκτοι: “αν δεν σας αρέσουμε, να μην μας ξαναψηφίσετε”.

Στο τέλος, όλοι φάνηκαν να φεύγουν ανακουφισμένοι από την εκδήλωση.

Οι μεν αιρετοί υπεύθυνοι για την διαχείριση του θέματος θεωρώντας πως έχουν κατευνάσει τους θυμωμένους σεισμόπληκτους ικανοποιώντας τους με τα λεγόμενά τους. Οι δε σεισμόπληκτοι μετρίασαν το θυμό τους αφού εξακολουθούν να ελπίζουν πως θα προσχωρήσουν τα ζητήματα που τους απασχολούν, έστω και με καθυστέρηση.

Με δυο λόγια, επιγραμματικά μπορούμε να πούμε πως ο σεισμός έφυγε, η ελπίδα έρχεται!