Γράφει η Mar Sclair
Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν  σε αυτή τη χώρα πάντα εμφανίζεται ως από μηχανής θεός ποια άλλη; «Η αρχαία Ελλάς!!!»

Το χρέος δυσβάσταχτο, η ανεργία στα υψηλότερά της, η χώρα με το ένα πόδι στη χρεωκοπία και η κυβέρνηση προς άλλα τυρβάζει. Για εντελώς ψηφοθηρικούς λόγους και κάτω από την πίεση δημοσκοπήσεων που δείχνουν την αντιπολίτευση να της πετάει τη σκόνη της η κυβέρνηση μιλάει για αποτίναξη του μνημονίου (τα λύσαμε τα θέματα μας) μια κι η αντιπολίτευση το χει για σιγουράκι! Μέσα σε αυτό το απόλυτο μπάχαλο τη στιγμή που τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία είναι έτοιμα να σκάσουν σαν μπαλόνι, οι τράπεζες στρεσάρονται στις εξετασταστικές τους, οι μισθοί στο δημόσιο μειώνονται ξανά, τα ληξιπρόθεσμα κάνουν βουνά στις εφορίες κι ο ΕΝΦΙΑ μας κάνει να παραμιλάμε τρεις κυρίες κερδίζουν τα φώτα της δημοσιότητας και παίρνουν τη ρεβάνς.

Οι δυο έρχονται από τη Βόρια Ελλάδα, Αμφίπολη μεριά,  έχουν τα χέρια ελεύθερα, κι είναι ντυμένες με απλούς μα και κολακευτικούς πέπλους και χιτώνες. Έχουν ευθύγραμμη και λυγερή κορμοστασιά, και το πόδι  ελαφριά εμπρός, χωρίς να βαδίζουν. Τα χέρια είναι στο πλάι και προς τα κάτω, ενώ οι δίπλες στα ρούχα τους εναρμονίζουν με τα αυλάκια των κιόνων, κάνουν όμως παραλλαγές, καθώς ακολουθούν τις καμπύλες του σώματος. Οι δύο κυρίες στηρίζουν την είσοδο του τάφου της Αμφίπολης και γράφονται με χρυσά γράμματα στις μαρκίζες των εφημερίδων ντόπιων και ξένων. Και οι δύο κυρίες είναι μυστηριώδεις και γνωρίζουν πολλά. Τον ένοικο ας πούμε του περιβόητου τάφου που θα αποκαλυφθεί στο επόμενο σίγκουελ του σκηνοθέτη.

Η Τρίτη κυρία εκ καταγωγής ανατολίτισσα έρχεται από τις χώρες το Βορρά με ευθύγραμμη λυγερή κορμοστασιά και κολακευτικούς χιτώνες να μονοπωλήσει κατά τις μέρες της επίσκεψης της όλα τα ΜΜΕ της χώρας. Υπόσχεται να φέρει δικαστικώς τα πολυπόθητα Ελγίνεια που δεν πρέπει να τα αποκαλούμε έτσι άλλα «Γλυπτά του Παρθενώνα» αλλιώς πατριώτες δεν είμαστε. Τυχαίνει μάλιστα να είναι, πέρα από μια πολύ καλή δικηγόρος και επίδοξη πλανητάρχησα στο πλευρό του διάσημου  συζύγου της George!!

Έτσι λοιπόν απλά όπως με ένα άρλεκιν ξεχνιέσαι έτσι ξεχαστήκαμε κι εμείς κρεμασμένοι στις τηλεοράσεις μας και μεταξύ τούρκικων και νέων Ελληνικών υπερπαραγωγών βάλαμε και την αρχαιολογία στη ζωή μας.  Οι τρείς κυρίες μονοπώλησαν τις μέρες μας, ανέταξαν την πληγωμένη μας εθνική συνείδηση και έδωσαν νέο νόημα στη ζωή μας…  Α και μια που τό ‘φερε η κουβέντα ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Πρέβεζας, η Αρχαία Κασσώπη, στις πλαγιές του Ζαλόγγου,  είναι κλειστή από την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου λόγω έλλειψης φυλακτικού προσωπικού. Για τον ίδιο λόγο, κλειστό είναι μέχρι νεωτέρας και το Μουσείο Νικόπολης στην είσοδο της πόλης της Πρέβεζας, το οποίο φιλοξενεί αποκλειστικά τα μεγαλοπρεπή ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης.