Στο ερώτημα εάν θα πρέπει να στειρώσεις τον σκύλο σου ίσως να πάρεις τόσες θετικές όσες και αρνητικές απαντήσεις. Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις θετικές αλλά και αρνητικές γνώμες για το θέμα.

Η στείρωση κάνει την αναπαραγωγή αδύνατη:

Το καλό σε αυτό είναι πως αποφεύγεται ο υπερπληθυσμός αδέσποτων ζώων στους δρόμους. Επίσης αποτρέπεται η ανεύθυνη και χωρίς γνώσεις αναπαραγωγή από ιδιώτες με μοναδικό σκοπό το κέρδος.

Με την στείρωση μπορούμε να περιορίσουμε ασθένειες όπως ο καρκίνος του μαστού στα θηλυκά και προστάτη στα αρσενικά. Υπάρχει η άποψη πως οι σκύλοι που στειρώνονται όταν κλείσουν τον έκτο μήνα της ζωής τους έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν “ανεπιθύμητες συμπεριφορές” που σχετίζονται με κάποιες ορμόνες. Τελευταίες έρευνες έδειξαν πως η στείρωση στα αρσενικά μειώνει συμπεριφορές όπως επιθετικότητα, από αρσενικό σε αρσενικό 60% και το “μαρκάρισμα” πάνω από 50%.

Αυτό δεν σημαίνει πως ένας επιθετικός σκύλος θα “ηρεμήσει” μετά τη στείρωση. Κάτω τέτοιο μπορεί και να συμβεί μόνο όταν οι ορμόνες είναι η αιτία. Για ένα σκύλο που η επιθετικότητα σχετίζεται Π.χ με το φόβο και όχι ορμόνες, η στείρωση δεν θα αλλάξει την κατάσταση. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως η στείρωση στα θηλυκά σκυλιά σταματά την παραγωγή της Προγεστερόνης, μίας ορμόνης που έχει “ηρεμιστική” επίδραση. Στειρώνοντας λοιπόν ένα θηλυκό, ήδη επιθετικό, σκύλο υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί η επιθετικότητα.

Σήμερα οι περισσότεροι επιστήμονες δεν συμφωνούν με την άποψη πως ο σκύλος πρέπει να έχει ζευγαρώσει τουλάχιστον μία φορά πριν στειρωθεί.

Το ότι ο σκύλος θα πάρει βάρος με την στείρωση και θα γίνει τεμπέλικος, όπως κάποιοι λένε, δεν είναι καλή δικαιολογία για να μην στειρώσεις τον σκύλο σου. Εάν ο σκύλος σου ασκείται όπως πρέπει και έχει την σωστή διατροφή, δεν θα συμβεί τίποτα από τα παραπάνω.

Υπάρχουν όμως και έρευνες που μιλούν για αρνητικές επιπτώσεις της στείρωσης. Δεν είναι κακό να τις έχεις υπόψιν σου ακόμη και αν δεν είναι αποδεκτές από το σύνολο του επιστημονικού κόσμου.

Σύμφωνα με έρευνα του Cornell University’s College of Veterinary Medicine που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Veterinary Medical Association, οι αρσενικοί και θηλυκοί σκύλοι που στειρώνονται σε μικρή ηλικία είναι πιθανόν να αναπτύξουν δυσπλασίες.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το 1982 έως το 1995 από το Veterinary Medical Database έδειξε πως οι σκύλοι που στειρώνονται, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στην καρδιά (hemangiosarcoma) από εκείνα που δεν έχουν στειρωθεί.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2000 στο Journal of Pediatric Endocrinology and Metabolism υποστηρίζει πως οι σκύλοι που στειρώνονται πριν το πρώτο έτος της ηλικίας τους μπορεί να αναπτύξουν μη φυσιολογική σκελετική δομή.

Τέλος έρευνες έχουν δείξει πως τα σκυλιά που στειρώνονται πριν το πρώτο έτος της ζωής τους είναι πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο στα οστά (osteosarcoma)

Στην Αμερική το τελευταίο διάστημα δοκιμάζεται στείρωση στα αρσενικά σκυλιά με ένεση που περιέχει zinc gluconate. Η νέα αυτή μέθοδο στείρωσης έχει δοκιμαστεί χρόνια τώρα σε χώρες όπως η Βολιβία, η Κολομβία, το Μεξικό και ο Παναμάς. Το φάρμακο έχει πάρει την έγκριση του FDA (από το 2003) για χρήση σε σκύλους από τριών έως δέκα μηνών. Με το φάρμακο αυτό στην ουσία ατροφούν οι όρχεις του σκύλου και μικραίνουν σε μέγεθος.

Είναι καθαρά δική σου απόφαση εάν θα στειρώσεις τον σκύλο σου ή όχι. Η στείρωση θα πρέπει να αποφεύγεται στην περίπτωση που ο σκύλος σου έχει κάποιο πρόβλημα υγείας και η εγχείριση είναι επικίνδυνη για την υγεία του. Σε αυτό θα σε συμβουλέψει ο κτηνίατρος σου.

Η διαμάχη για το αν πρέπει ή όχι να στειρώνουμε τα σκυλιά μας, για ηθικούς λόγους, δεν πρόκειται να σταματήσει. Υπάρχουν λαοί που δεν στειρώνουν ποτέ τα σκυλιά τους εκτός και αν συντρέχει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Εάν δεν είσαι εκτροφέας με γνώσεις για την διατήρηση και ανάπτυξη της φυλής του σκύλου που έχεις, καλύτερα είναι να μην μπεις στην διαδικασία να προχωρήσεις σε αναπαραγωγή. Δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Ο υπεύθυνος εκτροφέας γνωρίζει ποιοι σκύλοι πρέπει να ζευγαρώσουν και πότε, ώστε οι απόγονοι να είναι άξιοι συνεχιστές της φυλής. Από την ανεύθυνη αναπαραγωγή, συνήθως γεννιούνται σκύλοι με κληρονομικά προβλήματα (Ασθένειες) κάτι πολύ άσχημο για την ποιότητα της ζωής τους. Επίσης ένας σωστός εκτροφέας θα γνωρίσει καλά τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες πριν τους εμπιστευτεί ένα από τα κουτάβια του, ώστε να μην καταλήξουν κάποια στιγμή στο δρόμο. Υπάρχουν εκτροφείς, ακόμα και στη χώρα μας, που σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης θελήσει να επιστέψει το σκύλο οποιαδήποτε στιγμή και για οποιοδήποτε λόγο αναλαμβάνει εκείνος την ευθύνη του.

Η παραδοσιακή στείρωση κοστίζει γύρω στα 150 ευρώ, αλλά μπορεί να διαφέρει από γιατρό σε γιατρό. Μετά την στείρωση ο σκύλος σου είναι αποπροσανατολισμένος από τη νάρκωση και θέλει να τη φροντίδα σου. Μπορεί να πονάει και γι αυτό είναι καλό να ζητήσεις από τον κτηνίατρο σου παυσίπονο για σκύλους. Μην πάρεις την πρωτοβουλία να δώσεις στον σκύλο σου ανθρώπινα παυσίπονα! Οι αρσενικοί σκύλοι μπορούν να επιστρέψουν σπίτι λίγες ώρες μετά την εγχείρηση αλλά υπάρχουν κτηνίατροι που κρατούν τους θηλυκούς σκύλους για παρακολούθηση ένα εικοσιτετράωρο.

Πηγή : livingwithdogs.gr