«Βασιλιάς του Ιονίου» λένε πως θέλει να γίνει  ο ιδιοκτήτης του Σκορπιού ο οποίος μετά τις τελευταίες κινήσεις του φαίνεται να ανησυχεί για την ασφάλειά του. Μετά από αίτημα στο Υπουργείο Ναυτιλίας της εταιρείας Μυκήναι Α.Ε., η οποία ανήκει στον Ρώσο επιχειρηματία, έχει εκδοθεί απόφαση από την Λιμενική Αρχή Λευκάδας σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η διέλευση κάθε επαγγελματικού και ιδιωτικού πλοίου αναψυχής στον θαλάσσιο χώρο  μεταξύ των νήσων Σκορπιός και Σκορπίδι τόσο από την δυτική όσο και από την ανατολική είσοδο του θαλάσσιου διαύλου.

Η θαλάσσια περιοχή σύμφωνα με την απόφαση έχει οριοθετηθεί με πλωτούς σημαντήρες ευδιάκριτου χρώματος κατά την ημέρα και με φωτιστική πηγή κατά την διάρκεια της νύχτας. Η απόφαση αυτή εκδόθηκε από τον Λιμενάρχη Λευκάδας Υποπλοίαρχο Λ.Σ. Μελισσουργάκη Ε. στις 28 Μαΐου 2015.

Ο αποκλεισμός του  θαλάσσιου χώρου ανάμεσα στον Σκορπιό και το Σκορπίδι έχει προκαλέσει τον θυμό πολλών κατοίκων της Λευκάδας. Όπως ήταν αναμενόμενο και όπως είδαμε και στην ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου αλλά και μετά από την επαφή που είχαμε με κατοίκους του Νυδρίου δεν βλέπουν καθόλου με καλό μάτι την εξέλιξη της όλης ιστορίας με τον Ρώσο μεγιστάνα στην περιοχή.

Δυσαρεστημένοι από την συμπεριφορά του και τον αποκλεισμό θεωρούν υπερβολικά αυτά τα μέτρα και ζητούν να αρθεί αυτή η απόφαση, όπως επίσης βάζουν το ερώτημα γιατί να πληρώνουμε εμείς οι έλληνες φορολογούμενοι για την ασφάλεια του Ριμπολόβλεφ. Όταν ιδιοκτήτης ήταν ο Ωνάσης, που όντως φιλοξενούσε πολύ σημαντικές προσωπικότητες όπως αρχηγούς κρατών και αστέρια του Χόλυγουντ, ποτέ δεν υπήρξαν τέτοια μέτρα, θυμούνται οι πιο παλιοί….

Βέβαια οι καιροί αλλάζουν, ο Ρώσος μεγιστάνας ανησυχεί για την ασφάλειά του στο νησί, το οποίο έχει μετατραπεί σε φρούριο, με αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, κάμερες παντού και περιπολίες σε 24ωρη βάση στη στεριά και τη θάλασσα. Έτσι ζήτησε η εταιρεία του από το Υπουργείο να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα.

Αυτό που ξενίζει πάντως είναι ότι η απαγόρευση της διέλευσης ισχύει για όλες τις ώρες της ημέρας και καθ όλη την διάρκεια του έτους, όπως αναφέρεται και στην  απόφαση, ενώ η οικογένεια Ριμπολόβλεφ δεν βρίσκεται στο νησί όλο τον χρόνο.

Αυτό είναι κάτι που ζήτησε ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας κος Χαλικιάς να επανεξεταστεί. Υπερβολική θεωρείται πάντως η διάθεση από πλευράς Λιμενάρχη να εφαρμοστούν τα μέτρα ασφαλείας όλον τον χρόνο!

Λογικό είναι ο κος Ριμπολόβλεφ  να ζητά ασφαλείς συνθήκες φιλοξενίας για την οικογένειά του και τις διεθνείς προσωπικότητες που ακούγεται πως θα επισκέπτονται το νησί του, αυτό όμως μπορεί να γίνει κατά περίπτωση, όπως συνηθίζεται άλλωστε και σε άλλα μέρη του κόσμου όπου ιδιώτες έχουν αγοράσει νησιά. Αξίζει πάντως να επανεξεταστεί το θέμα και όπως μαθαίνουμε θα επανεξεταστεί.

Προφανώς και κος Ριμπολόβλεφ θέλει την ασφάλεια του στο χώρο του, οι υπερβολές από όποια πλευρά και να προέρχονται δεν βοηθούν. Ούτε τα πολλά λιβανίσματα ούτε η υπερβολική κριτική. Ο κάθε ένας ανάλογα με τα συμφέροντα που εξυπηρετεί και εξυπηρετείται παρουσιάζει τα γεγονότα. Κάποιοι εύκολα ενθουσιάζονται από δώρα και δωρεές…

Η ουσία σίγουρα όμως είναι αλλού. Ο κος Ριμπολόβλεφ έχει δείξει  διάθεση να βοηθήσει τον τόπο. Συχνά ακούγεται και έχει αναφερθεί  σε πολλά ρεπορτάζ  πως “Ο ανοιχτοχέρης Ριμπολόβλεφ προσφέρει δουλειά και κάνει δωρεές. Εκτός από την προσφορά εργασίας στον Σκορπιό, ο Ριμπολόβλεφ δείχνει διάθεση να βοηθήσει στην βελτίωση των υπηρεσιών και της ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Έτσι, μέσω της εταιρείας Μυκήναι Α.Ε., έχει ήδη προσφερθεί ένα ασθενοφόρο για το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας, ένα φορτηγό για τον Δήμο, και ένα υπερσύγχρονο σκάφος Μotomarine Superonda μήκους 8,30m, αξίας 70.000 ευρώ στο Λιμεναρχείο Λευκάδας.

Δύσκολα μπορείς λοιπόν να αρνηθείς σε κάποιον που έχει κάνει τέτοιου είδους προσφορές σε Δήμο, Νοσοκομείο Λευκάδας, και Λιμεναρχείο. Κάθε προσφορά έχει όμως όπως βλέπουμε το αντίτιμο της.

Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθεί μια πιο ήπια λύση για την  διέλευση των πλοίων μεταξύ Σκορπιού και Σκορπίδι. Να υπάρχει, εφόσον ο κος Ριμπολόβλεφ δείχνει διάθεση για διάλογο, συνεργασία με τους φορείς και τον κόσμο. Μπορεί ο Λιμενάρχης Λευκάδας στην απόφασή του να εφάρμοσε τον νόμο υπέρ του δέοντος, μπορεί και η αντίδραση στα μέτρα ασφαλείας να είναι υπερβολική όλα αυτά θα τα δούμε όμως στην πορεία.

(Φωτογραφία Καίτη Κακαβούλη)