Όπως είχαμε αναφέρει και χθες στο ρεπορτάζ μας ο βουλευτής Λευκάδας ψήφισε ΝΑΙ στο νέο μνημόνιο. Πως θα «δικαιολογήσει» αυτή του την επιλογή μένει να το μάθουμε αργότερα. Ας ελπίσουμε πως θα είναι η τελευταία φορά που θα ακούσουμε τους σωτήρες της χώρας να μας εξηγούν πως δεν είχαν άλλη επιλογή και ότι φταίνε κάποιοι άλλοι. Προφανώς και δεν είχαν εδώ που έφτασαν τα πράγματα. Τα επιχειρήματα του Πρωθυπουργού πείθουν για το πώς φτάσαμε σε αυτή την επώδυνη συμφωνία.

Μένει να δούμε πως θα κινηθεί η κυβέρνηση από εδώ και πέρα. Γιατί άλλο είναι να ψηφίζεις στην Βουλή τα μέτρα και άλλο να πρέπει και να τα εφαρμόσεις, ειδικά όταν 38 μέλη της κυβέρνησής σου, σου γύρισαν την πλάτη.

Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται βέβαια. Είναι προφανές ότι  το κόμμα έχει χωριστεί σε δυο στρατόπεδα. Στηρίζουμε την κυβέρνηση και αυτοί που είπαμε ‘όχι’, δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μετά την ψηφοφορία.

Τα πράγματα είναι απλά, κυβερνάμε εκ του ασφαλούς και αφήνουμε τους άλλους να βγάζουν το φίδι από την τρύπα.

Κανείς δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη να ρίξει την κυβέρνηση της Αριστεράς, άρα προσποιούνται μια εικονική ενότητα μέχρι να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία. Και καταλαβαίνουμε από τώρα πόσο δύσκολο θα είναι να εφαρμόσει η κυβέρνηση ένα πρόγραμμα με μια κυβέρνηση σε αυτήν την κατάσταση. Προφανώς και θα χρειαστεί να γίνει ανασχηματισμός, το αγκάθι όμως παραμένει.

Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι «δεν είναι κανένας απέναντι από την κυβέρνηση, την κυβέρνηση τη στηρίζουμε πολύ δυνατά, τη στηρίζουμε ολόθερμα, για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας». Τι δεν καταλαβαίνεται; Θα στηρίξει την κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που καταψήφισε αυτός και άλλοι 37 σύντροφοι του. Δεν παραιτούνται όμως, απλά κρατούν την βουλευτική έδρα και τίποτε άλλο. Τώρα καταλάβαμε;

Αυτή η βαλίτσα όμως δεν αντέχει να πάει μακριά. Δεν μπορείς να στηρίζεσαι στις ψήφους της Αντιπολίτευσης και να θέλεις όχι μόνο να κυβερνήσεις αλλά και να εφαρμόσεις το μνημόνιο. Χρειάζεται να γίνει το ξεκαθάρισμα εντός και εκτός κόμματος. Μπορεί να είναι μια ευκαιρία ώστε να προκύψουν άλλα πρόσωπα και να διαμορφωθεί ένα νέο πολιτικό τοπίο που θα ανοίξει το δρόμο για μια νέα κυβερνητική συνεργασία.

Προφανώς και χρειάζεται να απομακρυνθούν οι διαφωνούντες από την κυβερνητική πλειοψηφία, κάποιοι θεωρούν και τους ΑΝΕΛ ως τροχοπέδη που εμποδίζει μια άλλη κυβερνητική συμμαχία.

Σε πρώτη φάση σίγουρα προέχει η επιτυχής ολοκλήρωση της Συμφωνίας, όλα τα υπόλοιπα μοιραία θα ακολουθούσουν.

Όσο για την επιστολή του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κου Θεόδωρου  Γαλιατσάτου προς τον Πρωθυπουργό, στην οποία του ζητά να υπερασπιστεί το “όχι” του δημοψηφίσματος να αντισταθεί “στα εκβιαστικά και αντιλαϊκά τελεσίγραφα των δανειστών, μένει και εδω να δούμε πως θα εφαρμόσει την πολιτική του μνημονίου ο κος Γαλιατσάτος στην Περιφέρειά μας.

fdf547ecfaed621c90ab3c0ab6a797b0_LΔύσκολο και αυτό ισχύει βέβαια για όλους τους αιρετούς που εκλέχτηκαν με την σημαία του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα καλούνται και αυτοί να αποφασίσουν αν θα στηρίξουν την κυβέρνηση ή θα την αντιπαλέψουν.

Και σε επίπεδο Δήμου και σε επίπεδο Περιφέρειας θα δούμε αν θα εφαρμόσουν τα όσα τους ζητηθούν. Εγκλωβισμένοι και εκτεθειμένοι στις προεκλογικές εξαγγελίες έχουμε έναν βουλευτή να λέει Ναι, έναν Περιφερειάρχη επί της ουσίας να λέει ΟΧΙ και έναν Δήμαρχο που μένει να μάθουμε τι λέει εν τέλει. Χρειάζονται όμως ξεκάθαρες κουβέντες, διότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων όπως άλλωστε και όλη η χώρα θα χρειαστεί να αναθεωρήσει πολλά από αυτά που συζητούσε μέχρι τώρα.

Τελικά φαίνεται πως η πολιτική ενηλικίωση, που αναφέρουν πολλοί σχετικά με τον Πρωθυπουργό, αφορά σίγουρα πολλούς περισσότερους από ότι φανταζόμασταν. Αλλάζουν τα δεδομένα και για τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης.

Θα κληθούν να λειτουργήσουν με βάση το νέο μνημόνιο, κάτι που σίγουρα δεν περίμενε κανείς. Αναγκαστική και επώδυνη προσγείωση για όλους πόσο μάλλον για όσους μέχρι χθες καλούσαν να στηρίξει ο λαός την επιλογή του ΟΧΙ και να αντισταθεί στις συνέπειες των μνημονίων και του νεοφιλελευθερισμού.

Όπως φάνηκε κανείς δεν είναι έτοιμος να το πάει μέχρι τέλος. Έτσι καταλήγουν όλοι μαζί, εφόσον παραμείνουν στις θέσεις τους, να εφαρμόσουν ένα μνημόνιο που δεν μπορεί κανείς να πιστεύει. Τις επιλογές τις κάνεις τελικά πάντα ανάλογα με τις εναλλακτικές που έχεις μπροστά σου. Και πάντα με κριτήριο το συμφέρον της χώρας και όχι τις προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες του καθενός. Ας ελπίσουμε ότι θα βρουν τρόπο να ισορροπήσουν για καλό της Περιφερείας μας τα πράγματα, να δούμε και τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.

Όταν ο φανταστικός κόσμος συναντάει την πραγματικότητα τότε κερδίζει πάντα η πραγματικότητα, λένε. Δυστυχώς και αυτοί που υπερασπίζονταν με σθένος αυτό το όνειρο στο τέλος ξύπνησαν.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού μέσα στο Ευρωπαϊκό καθεστώς. Δεν πέτυχε, αλλά είναι ένα πρώτο βήμα, όπως λέει και ο ίδιος, το οποίο μπαίνει υποθήκη για τους επόμενους.

Όντως ο ελληνικός λαός πληρώνει ακριβά και τη δική του πολιτική ενηλικίωση και του συστήματος.

(Φωτογραφίες απο mylefkada.gr/kefaloniamas.gr)