Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Εναλλακτικής Κοινότητας ΠΕΛΙΤΙ στο νησί μας, με αφορμή 20α γενέθλιά του. 20 χρόνια γεμάτα προσφορά, σεβασμό στη φύση και τον άνθρωπο, χαρά και ομαδικότητα.

Με τον ερχομό της άνοιξης, την περασμένη Κυριακή 1η Μαρτίου, οι περίπου 40 συντονιστές τοπικών ομάδων του ΠΕΛΙΤΙ από όλη την Ελλάδα μας διηγήθηκαν “μικρές ιστορίες για τους σπόρους”. Η αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου γέμισε με κόσμο, που παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την εορταστική εκδήλωση του ΠΕΛΙΤΙ, ενώ είχε τη δυνατότητα να θέσει τους προβληματισμούς και τις απόψεις του, αλλά και να ανταλλάξει παραδοσιακούς σπόρους.

Την εκδήλωση άνοιξε η συντονίστρια της τοπικής ομάδας του ΠΕΛΙΤΙ στην Περατιά, κα Χαρά Σαΐτη, η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, που παρά το ηλιόλουστο κυριακάτικο πρωινό επέλεξαν να βρεθούν στην εκδήλωση. “Ούτε εμείς δεν φανταζόμασταν ότι θα περάσουν 20 χρόνια από τη μέρα που ένας άνθρωπος οραματίστηκε κάποια πράγματα και θέλησε το όραμα του να το κάνει πράξη. Πρόκειται για τον Παναγιώτη Σαΐνατούδη, τον εμπνευστή και γενικό συντονιστή του ΠΕΛΙΤΙ”, δήλωσε η κα Σαΐτη, τονίζοντας ότι σήμερα η κοινότητα έχει διευρυνθεί πάρα πολύ, αφού “είναι και αίτημα των καιρών πλέον, η διάσωση και διάδοση των ντόπιων σπόρων που χάνονται, η ελευθερία της διακίνησης των σπόρων, η ελευθερία του ανθρώπου, το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, το αίτημα για μια αρμονική συνύπαρξη που μας διδάσκει η βιοποικιλότητα της φύσης”. Κλείνοντας, η ίδια είπε πως “το ΠΕΛΙΤΙ έχει ανθίσει και οι άνθρωποί του δουλεύουν χωρίς κανένα κέρδος, παρά μόνο το κέρδος που σου δίνει η αγάπη και η προσφορά. Ψάχνουν και βρίσκουν παλιούς σπόρους, τους διασώζουν, τους διαδίδουν, μεταδίδουν το πνεύμα και τις ιδέες του ΠΕΛΙΤΙ, εκπαιδεύουν εκπαιδευτικούς και μαθητές, φτιάχνουν σχολικούς κήπους, έχουν πάρα πολύ μεγάλη δράση, διαρκή, συνεχή και με συνέπεια τάσσονται υπέρ αυτού του σκοπού”.

Ο λόγος, αμέσως μετά, δόθηκε στον κο Σαΐνατούδη, ο οποίος είπε πως η συνάντηση των συντονιστών του ΠΕΛΙΤΙ από όλη την Ελλάδα στο νησί μας, είχε και έναν ακόμη σκοπό: τον απολογισμό για τα 20 χρόνια που πέρασαν και τον σχεδιασμό για τα ακόμα περισσότερα χρόνια προσφοράς που έρχονται. Ο εμπνευστής του ΠΕΛΙΤΙ συνέχισε, διηγούμενος στους παρευρισκόμενους την ιστορία του σταριού, ενώ μοιράστηκε με τον κόσμο την αρχή του οράματός του για τη δημιουργία μιας κοινότητας με σκοπό τη διάσωση των σπόρων. Εξήγησε, δε, τι εννοούμε όταν μιλάμε για ντόπιες ποικιλίες και παραδοσιακούς σπόρους και έπαιξε με τους παρευρισκόμενους ένα παιχνίδι, αναδεικνύοντας μέσα από αυτό τη σημαντικότητα του να μπορεί ο καθένας από εμάς να έχει και να μπορεί να καλλιεργεί ελεύθερα τους δικού του σπόρους, κατακτώντας έτσι την αυτάρκεια και την ελευθερία του. “Το ΠΕΛΙΤΙ κατάφερε να δείξει ότι μπορούμε να λειτουργούμε και χωρίς χρήματα, μέσα από την αλληλεγγύη και τη συνεργασία. Κατάφερε να οργανώνει εκδηλώσεις χωρίς να έχουν μεγάλο κόστος, να συγκεντρώνει σπόρους από διάφορες περιοχές, να δημιουργεί δίκτυα. Από τη στιγμή που όλα αυτά τα κατάφερε κάποιος άνθρωπος, μια ομάδα, μπορεί να τα καταφέρει ο καθένας από εσάς. Ο καθένας από εμάς μπορεί να φτιάξει ένα δικό του ΠΕΛΙΤΙ, μπορεί να φτιάξει τον κόσμο καλύτερο. Εμείς θα αλλάξουμε την καθημερινότητά μας και θα πάμε ένα βήμα μπροστά τον κόσμο. Θα αλλάξουμε, όμως, όταν θα πούμε ότι ευθυνόμαστε κι εμείς γι΄ αυτό που γίνεται σήμερα”, κατέληξε ο κος Σαΐνατούδης.

Τέλος, σχετικά με τη νομοθεσία που διέπει τους σπόρους και τις καλλιέργειες, μίλησε η συντονίστρια του ΠΕΛΙΤΙ στην Αίγινα, κα Βάσω Κανελλοπούλου, ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα στη συνέχεια να θέσουν τις ερωτήσεις τους και να δημιουργηθεί μια εποικοδομητική συζήτηση.

Μια γιορτινή εκδήλωση σαν κι αυτή δεν θα μπορούσε να τελειώσει διαφορετικά, παρά με χορό και τραγούδι. Οι συντονιστές και φίλοι του ΠΕΛΙΤΙ, έγιναν μια μεγάλη αγκαλιά και χόρεψαν μαζί υπό τους ήχους του συγκροτήματος ΝΑΜΑΣΤΕ, κλείνοντας την εκδήλωση με τον πιο όμορφο τρόπο.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το δελτίο τύπου της τοπικής ομάδας Περατιάς για την εκδήλωση και να την παρακολούθησε ολόκληρη, μέσα από το βίντεο του Θανάση Κατωπόδη.

ΤΟΠΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΑΤΙΑΣ ΠΕΛΙΤΙ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση “Μικρές ιστορίες για τους σπόρους” με αφορμή τα 20 χρόνια του Πελίτι, την Κυριακή 1η Μαρτίου 2015 στο Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας. Η ομάδα μας φιλοξένησε επίσης την ετήσια “σύναξη των σποροφυλάκων” και υποδέχθηκε τους συντονιστές από άλλες τοπικές ομάδες της Ελλάδας (Εύβοιας, Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Δράμας, Κοζάνης, Καστοριάς, Κομοτηνής, Λάρισας) και μία από την Βουλγαρία.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους βοήθησαν με κάθε τρόπο και στήριξαν την προσπάθειά μας:

– Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας για την φιλοξενία της εκδήλωσης.
– Την Julie Neveu, τον Φώντα Γράψα και τον Ναυτικό Όμιλο για την γενναιόδωρη φιλοξενία της “σύναξης των σποροφυλάκων”.
– Τον Θωμά Κρητικό και το “Χάρτινο”για την πολύπλευρη τυπογραφική/γραφιστική στήριξη της ομάδας μας.
– Τον Θανάση Κατωπόδη για την πρωτοβουλία του να βιντεοσκοπήσει την εκδήλωση.
– Τους εθελοντές μας για την πολύτιμη βοήθειά τους.
– Τους καλλιεργητές που μας εμπιστεύθηκαν και μας προσέφεραν τους σπόρους τους.
– Όλους εσάς, τους επίσημους και ανεπίσημους επισκέπτες, που γεμίσατε ασφυκτικά την αίθουσα, παραχωρώντας μας το Κυριακάτικο πρωινό σας.

Μας δίνετε τη δύναμη να συνεχίσουμε με σταθερότητα και συνέπεια να υπηρετούμε ένα όραμα για έναν καλύτερο κόσμο, με σεβασμό, αλληλεγγύη, ελευθερία και αυτάρκεια.

Οι συντονιστές
Χαρά Σαΐτη και Κώστας Τσίγκος