Τα πεπραγμένα και ο ισολογισμός του 2013 & οι μετακινήσεις του Προέδρου

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση του ΤΑΟΛ στο Πνευματικό Κέντρο, με τη συμμετοχή πλήθους αγροτών από όλο το νησί. Τον ρόλο του προέδρου της συνέλευσης ανέλαβε ο κος Μάκης Μελάς. Τα θέματα προς συζήτηση και έγκριση αφορούσαν τόσο τα πεπραγμένα του Συνεταιρισμού και τον Ισολογισμό για το έτος 2013, όσο και τα έξοδα κίνησης και παράστασης.

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ 2013

Το πρώτο θέμα που αφορούσε την έγκριση των πεπραγμένων για την περίοδο 1/1/13 – 31/12/13, εισηγήθηκε η κα Ντίνα Καρύδη, διευθύντρια του ΤΑΟΛ, η οποία ανέφερε αναλυτικά τις ενέργειες του Συνεταιρισμού κατά το έτος 2013, ενώ επικεντρώθηκε στη συγχώνευση των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών του νησιού με τον Συνεταιρισμό του ΤΑΟΛ. Ο Πρόεδρος του ΤΑΟΛ κος Γεράσιμος Λιβιτσάνος, από την πλευρά του, τόνισε πως όλες οι ενέργειες που γίνονται, σκοπό έχουν να βοηθήσουν τους αγρότες. Ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις ενοικιάσεις περιουσίας του ΤΑΟΛ (το Κάστρο στην ΤΕΡΝΑ και το δεύτερο όροφο του κεντρικού κτηρίου στο Επιμελητήριο), που βοήθησαν στην αύξηση των εσόδων του Συνεταιρισμού, αλλά και στην καλυτέρευση των κτηρίων, όπως στην περίπτωση του κεντρικού κτηρίου, το οποίο ανακαινίστηκε. Παρόλα αυτά, μίλησε για την επιτακτική ανάγκη μετεγκατάστασης του οινοποιείου, το οποίο βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση. “Αν δεν προχωρήσουμε σε εκσυγχρονισμό και μετεγκατάσταση θα έχουμε πρόβλημα. Δεν θα μπορέσουμε να επεξεργαστούμε τα σταφύλια”, τόνισε ο κος Λιβιτσάνος.

Παίρνοντας το λόγο, ο κος Δημήτρης Μικρώνης, μέλος του εποπτικού Συμβουλίου και πρώην διευθυντής του ΤΑΟΛ, άσκησε σκληρή κριτική, λέγοντας πως “τα πεπραγμένα είναι πολύ φτωχά, παρά την προσπάθεια ωραιοποίησης”. Απευθυνόμενος προς τη διευθύντρια και τον Πρόεδρο του ΤΑΟΛ, δε, τόνισε πως όλες οι ενέργειες του Συνεταιρισμού άφησαν απέξω την πρωτογενή παραγωγή και τους αγρότες, που είναι και το ζητούμενο.

Στο ίδιος μήκος κύματος τοποθετήθηκε και ο κος Φίλιππος Μεσσήνης, ο οποίος μίλησε για “παραπληροφόρηση από την πλευρά του Προέδρου, όταν αναφέρει ότι βασικά πράγματα δεν έγιναν -όπως το οινοποιείο- λόγω έλλειψης χρημάτων”. Ο κος Μεσσήνης ανέφερε ότι πολλάκις προσφέρθηκε να βοηθήσει τον Συνεταιρισμό σχετικά με επιδοτούμενα προγράμματα, κάτι που ποτέ δεν έγινε. “Λεφτά υπήρχαν! Γνώσεις και σχεδιασμός δεν υπήρχαν”, τόνισε ο ίδιος.

Αλλά και ο κος Δημήτρης Ματζάνας δήλωσε δυσαρεστημένος από τις ενέργειες του ΤΑΟΛ και ιδιαίτερα του Προέδρου, αφού όπως είπε “άλλα υποσχόταν ο Πρόεδρος προεκλογικά, αλλά δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά. Αν δεν μπορούσε να τα κάνει, ας μην τα έλεγε καθόλου”.

Απαντώντας, ο κος Λιβιτσάνος ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξαν προγράμματα για τη Λευκάδα, ενώ τόνισε πως το ΤΑΟΛ δεν λειτουργεί με βάση τις φιλοδοξίες του Προέδρου και της Διοίκησης, αλλά βάση των πραγματικών αναγκών που προκύπτουν.

Εν τέλει, τα πεπραγμένα του 2013 εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από το Σώμα.

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013

Αμέσως μετά, ο ορκωτός λογιστής κος Γιάννης Παπαδόπουλος, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τα στοιχεία του ισολογισμού του έτους 2013. Όπως είπε η περιουσία του Συνεταιρισμού ανερχόταν στα 9.700.000 ευρώ περίπου, ενώ 3.300.000 ευρώ περίπου αφορούν τις υποχρεώσεις του ΤΑΟΛ. Έτσι, η καθαρή περιουσία του Συνεταιρισμού είναι 6.360.000 ευρώ περίπου.

Επιπλέον, το Σώμα ενημερώθηκε για την ακίνητη περιουσία και τα μετρητά που άφησε στο ΤΑΟΛ ο κάθε πρωτοβάθμιος Συνεταιρισμός, μετά την συγχώνευσή του με το ΤΑΟΛ.

Στα πλαίσια του θέματος αυτού, ο κος Λιβιτσάνος και η κα Καρύδη τόνισαν πως είναι επιτακτική ανάγκη να αποφασιστεί πως πλέον το ΤΑΟΛ δεν θα μεταποιεί τα σταφύλια για λογαριασμό των αγροτών, αλλά θα τα αγοράζει από αυτούς με σκοπό την μεταποίηση.

Τα παραπάνω θέματα εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία.

ΕΞΟΔΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ

Τελευταίο συζητήθηκε το θέμα που αφορούσε την έγκριση των εξόδων της Διοίκησης για την περίοδο 1/1/13 – 31/12/13 και τον καθορισμό των εξόδων κίνησης και παράστασης. Κατά την εισήγηση του θέματος η κα Καρύδη ενημέρωσε αναλυτικά για τα έξοδα, τα οποία συνολικά ανέρχονται στο ποσό των 24.800 ευρώ περίπου. Όπως ανέφερε, τα έξοδα για ταξίδια του Προέδρου είναι 7.900 ευρώ περίπου, κάτι που δημιούργησε και έντονες αντιδράσεις από τους παρευρισκόμενους.

Για μεγάλο ποσό για τις μετακινήσεις του Προέδρου μίλησε ο κος Μεσσήνης, ο οποίος τόνισε πως εκτός αυτού, τα ταξίδια γίνονται χωρίς προέγκριση από το Δ.Σ και χωρίς ενημέρωση από τον Πρόεδρο για το τι έγινε σε κάθε ταξίδι. “Τα έξοδα είναι πάρα πολλά, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν τη συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε”, συμφώνησε και ο κος Μικρώνης, αναφέροντας επιπλέον πως η κοστολόγηση δεν πρέπει να γίνεται με βάση τα έξοδα του Ι.Χ αυτοκινήτου του Προέδρου, αλλά βάση των τιμών του ΚΤΕΛ. Ο κος Μελάς από την πλευρά του χαρακτήρισε υπερβολικά τα έξοδα μετακίνησης του Προέδρου “σε περιόδους πρωτοφανούς δυστυχίας” και συμφώνησε με την πρόταση του κου Μικρώνη, όσον αφορά τις τιμές ΚΤΕΛ.

Το Σώμα, πάντως, ενέκρινε κατά πλειοψηφία τα έξοδα του 2013, ενώ υπερψήφισε την κοστολόγηση των μετακινήσεων με βάση τις τιμές του ΚΤΕΛ.

ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Αμέσως μετά την Τακτική Συνέλευση, είχε προγραμματιστεί άλλη μία Έκτακτη, με σοβαρά θέματα όπως αυτό της έξωσης του ενοικιαστή του Ιόνιον Στάρ από τον Συνεταιρισμό, αλλά και άλλο σχετικά με την αξιοποίηση του Κάστρου.

Παρόλα αυτά, μετά το τέλος της Τακτικής Συνέλευσης, οι περισσότεροι παρευρισκόμενοι αποχώρησαν από την αίθουσα, με αποτέλεσμα να μην παρθεί η αναγκαία απαρτία για την έναρξη της Έκτακτης Συνέλευσης. Όπως προβλέπεται από το καταστατικό, η Έκτακτη Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί το άλλο Σάββατο (20 Δεκεμβρίου) την ίδια ώρα (12:00 μ.μ).