Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νεοχωρίου “ΜΕΛΑΝΥΔΡΟΣ” σας προσκαλεί σε Ενημερωτική παρουσίαση για την προστασία της Φορμίκουλας.
Πόσοι από εμάς είτε μόνιμοι κάτοικοι της Λευκάδας, είτε με καταγωγή από εδώ, είτε δηλώνουμε εραστές της ομορφιάς γύρω μας, γνωρίζουμε το μικρό νησάκι της Φορμίκουλας;
Φορμίκουλα ή Φορμέκουλο ή Φερμέκουλα είναι μία μικρή ακατοίκητη νησίδα του Ιονίου Πελάγους, στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Τηλεβοεϊδών νήσων. Βρίσκονται δυτικά του Καστού, νοτιοανατολικά του Καλάμου.
Έχει γνωρίσει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, όπως όλοι οι απομονωμένοι παράδεισοι τα τελευταία χρόνια καθώς είναι κατάφυτη κι έχει μιαν άγρια ομορφιά.
Το νησί εντάσσεται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, αποτελεί θερμό σημείο (hotspot) για τη φώκια Monachus Monachus στο Ιόνιο, επίσης παρατηρείται εκτεταμένη παρουσία λιβαδιών Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica) και έντονη παρουσία θαλάσσιων θηλαστικών, χελωνών και θαλασσοπουλιών.
Όλα τα παραπάνω κινδυνεύουν από την ανεξέλεγκτη παρουσία τουριστών, την μη καταγεγραμμένη αλιεία και την έλλειψη προεδρικού διατάγματος που θα ρύθμιζε τα παραπάνω προτεραιοποιώντας την προστασία των ενδημικών ειδών και του φυσικού καλούς της περιοχής.
Για όλα αυτά σας προσκαλούμε να συζητήσουμε με εκπροσώπους της iSea που τρέχουν μια κοινή πρωτοβουλία μαζί με το Tethys Research Institute & το Blue Marine Foundation για την προστασία της Φορμίκουλας την Τρίτη 2 Απριλίου στο σχολείο μας στο Νιοχώρι.
Ώρα εναρξης 18:30
Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι
Καλή αντάμωση