Εθνικοποίηση-Κρατικοποίηση των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας

Η πολιτική της ακρίβειας και της φοροληστείας που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση και το κεφάλαιο  προκαλεί εξάπλωση της φτώχειας. Το πετρέλαιο θέρμανσης κινείται κατά  μέσο όρο στη χώρα στο 1,3. Οι τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής συνεχίζουν τον ανήφορο . Χαρακτηριστική είναι η αύξηση στο ελαιόλαδο και στη φέτα η οποία ξεπερνά το 50% στο ράφι των σούπερ μάρκετ.

Η  αύξηση των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων (3-5  φορές πάνω από τη τιμή παραγωγού)  γίνεται ταυτόχρονα με το χτύπημα των μικρών παραγωγών . Στόχος τους η συγκέντρωση πλούτου και παραγωγής σε όλο λιγότερα χέρια με βάση την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο όνομα της «πράσινης» ανάπτυξης.

Το κόστος στέγασης έχει πάρει τα ύψη με τις αυξήσεις ενοικίων, τον ΕΝΦΙΑ, τα δημοτικά τέλη. Τα σπίτια προς ενοικίαση είναι όχι μόνο δυσεύρετα, αλλά και πανάκριβα.

Η κατάσταση επιδεινώνεται με τις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος για την οικιακή κατανάλωση που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση και μέσω νέου τρόπου και είδους χρεώσεων. Το ξεδόντιασμα της ΔΕΗ και η πριμοδότηση των ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής αποτελεί το κριτήριο της κυβερνητικής πολιτικής στην ενέργεια.  Όλα αυτά γίνονται σε συνδυασμό με την κυβερνητική ενίσχυση των «επενδυτών» σε ΑΠΕ βρέξει-χιονίσει αλλά και των αιματοβαμμένων εταιρειών εξόρυξης.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ (όσοι παραμένουν και όσοι αποχώρησαν), ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ προώθησαν διαχρονικά, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, τον κατακερματισμό παραγωγής και διανομής που τάχα θα έφερνε και μειώσεις. Όλοι τους στηρίζουν τη διαμόρφωση των τιμών με βάση το χρηματιστήριο ενέργειας.

Οι αυξήσεις δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο για το οποίο δεν φέρει ευθύνη η κυβέρνηση, όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Αποτελεί πολιτική επιλογή το πώς διαμορφώνεται η παραγωγή και διάθεση της ενέργειας. Όπως και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που ορκίζονται στην Ε.Ε. αντιμετωπίζουν την ενέργεια, όχι ως κοινωνικό αγαθό για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά ως εμπόρευμα που πρέπει να διαμορφώνεται με τους νόμους της ελεύθερης αγοράς, τους χρηματιστηριακούς δείκτες και να δίνει κέρδη στις εταιρείες παραγωγής και διανομής.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη και η μεροληπτικά ταξική πολιτική της κυβέρνησης που υποκλίνεται στα συμφέροντα του κεφαλαίου συνθλίβουν τις ζωές μας. Η αισχροκέρδεια δεν αποτελεί μια παρέκκλιση των δήθεν υγιών νόμων της αγοράς, αλλά συστατικό στοιχείο της λειτουργίας του ολοκληρωτικού καπιταλισμού. Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι κάνοντας την κρίση ευκαιρία για νέα κέρδη.

Ο πλούτος που πολλαπλασιάζεται, παρά το ότι παράγεται από τη συλλογική εργασία της εργατικής τάξης, συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερους και οι οικονομικές αντιθέσεις οξύνονται. Ότι απομένει από τους κουτσουρεμένους μισθούς και τις συντάξεις, το κλέβουν με άλλους τρόπους. Η ακρίβεια, οι συνεχείς αυξήσεις και τα χαράτσια «ρουφούν» το λαϊκό εισόδημα.

 

Με οργάνωση και αγώνες μπορούμε να υπερασπίσουμε το δικαίωμα σε μια ζωή με αξιοπρέπεια και τον πλούτο που παράγουμε. Μέσα από σωματεία, κινηματικές συλλογικότητες στους χώρους δουλειάς και μόρφωσης και στις γειτονιές να οργανώσουμε την πάλη για όλα όσα μας ανήκουν και να οργανώσουμε πανεργατικό λαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στη κυβέρνηση και τη πολιτική της.

Καμιά εμπιστοσύνη σε ΓΣΕΕ –ΑΔΕΔΥ που δεν τόλμησαν να προκηρύξουν απεργία για τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της ακρίβεια και του ξεπουλήματος των πάντων. Ούτε οι ελεγχόμενοι αγώνες  όσων  (ΚΚΕ-ΠΑΜΕ)  θέλουν να πιάσουν το στασίδι του ΣΥΡΙΖΑ που διαλύεται δεν δίνουν ελπίδα στο λαό.

Να απαιτήσουμε :

  • Όχι στις αυξήσεις των τιμών τροφίμων και λαϊκών αγαθών. Τιμές προσιτές για τα φτωχά νοικοκυριά, εργατικός και κοινωνικός έλεγχος στη διαμόρφωσή τους. Έξω οι πολυεθνικές από τον έλεγχο της αγροτικής παραγωγής και της διάθεσης των αγροτικών εφοδίων και προϊόντων. Ενίσχυση των φτωχών αγροτών και των συνεταιρισμένων παραγωγών. Όχι στη παράδοση των λαϊκών αγορών σε εταιρείες.
  • Αποκλειστικά στο δημόσιο οι υπηρεσίες ρεύματος και νερού, με πλήρη εργατικό-κοινωνικό έλεγχο. Έξω οι ιδιωτικές εταιρείες από την ενέργεια και το νερό, χωρίς αποζημίωση. Ρεύμα, νερό, θέρμανση, τηλεπικοινωνία είναι κοινωνικά αγαθά και όχι είδος πολυτελείας για τα φτωχά νοικοκυριά. Δωρεάν παροχή των αναγκαίων. Κατάργηση του Ειδικού φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, δραστικός περιορισμός στα καύσιμα. Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας.
  • Διατίμηση των ενοικίων, έλεγχος και τιθάσευση των αυξήσεων. Προγράμματα στέγασης για κοινωνική κατοικία για όλους. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Φόρος στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
  • Όχι στα χαράτσια και τους έμμεσους φόρους. Φοροαπαλλαγές για τους φτωχούς και όχι για τους πλούσιους.
  • Άμεση κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα βασικά είδη διατροφής, μείωση συντελεστών σε ηλεκτρικό ρεύμα και άλλα βασικά είδη.
  • Αυξήσεις στους μισθούς τώρα, έτσι ώστε να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας. 1100 ευρώ κατώτερος μισθός. Όχι συντάξεις πείνας και άλλες μειώσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά αυξήσεις συντάξεων.
  • Απεμπλοκή της χώρας από όλους τους πολέμους. Ειρήνη και φιλία των λαών ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΟ ΛΑΟ

Αγώνας για την ανατροπή της επίθεσης κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου. Απελευθέρωση από τα δεσμά των ευρωμνημονίων, της εξυπηρέτησης του ληστρικού χρέους, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της λογικής του κέρδους και της αγοράς.

Παίρνουμε πρωτοβουλίες για την οργάνωση παλλαϊκού –πανεργατικού ξεσηκωμού.  Με δυνατή  αντικαπιταλιστική Αριστερά που θα οργανώσει τη σύγκρουση μέχρι τέλους , ανοίγουμε δρόμο για το δίκιο των εργαζομένων, της νεολαίας και του λαού.

γραφείο περιοχής Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας

Νέο Αριστερό Ρεύμα (Ν.Α.Ρ.) για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

οργάνωση της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α