Η Μαρία Κάλλας υπήρξε η γυναίκα που ανέβασε την όπερα σε άλλο επίπεδο, όχι μόνο με τη φωνή της αλλά κυρίως με τα εκφραστικά και υποκριτικά της προσόντα. Τα εγκαίνια της εκδήλωσης φωτογραφιών έγιναν το απόγευμα της Τετάρτης, 18 Οκτωβρίου στην αίθουσα «Θεόδωρος Στάμος» στην πλατεία Μαρκά. Η εκδήλωση πραγματοποιείται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας. Η έκθεση «Μαρία Κάλλας – μια αναδρομή» γίνεται με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της σοπράνο, ενώ θα διαρκέσει έως τις 15 Νοεμβρίου. Πρόκειται για την τελευταία προγραμματισμένη εκδήλωση του Πνευματικού Κέντρου για φέτος, ενώ θα υπάρξουν αλλαγές ως προς το νομικό του πρόσωπο.

Η έκθεση αποτελεί μία μεταφερόμενη και ευσύνοπτη εκδοχή της αντίστοιχης αρχικής έκθεσης «Μαρία Κάλλας – 30 χρόνια μετά» που είχε παρουσιαστεί από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων στον εκθεσιακό του χώρο στο Σύνταγμα, τον Μάιο του 2007, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από το θάνατο της μεγάλης αοιδού. Έκτοτε, η έκθεση ταξίδεψε σε πολλούς εκθεσιακούς χώρους στην Ελλάδα, όπως στα Χανιά, την Κέρκυρα, την Καρδίτσα, τον Μελιγαλά, τη Φλώρινα και τα Ιωάννινα. Αντίστοιχα, στο εξωτερικό, έχοντας μεγάλη απήχηση στο κοινό, παρουσιάστηκε στη Λευκωσία, την Τεργέστη, τη Βοστόνη, την Ουάσινγκτον, το Χιούστον, το Λος Άντζελες και το σαν Φρανσίσκο.

Σκοπός της έκθεσης είναι να προβάλει το έργο και τη συνεισφορά της Ελληνίδας αοιδού, αναδεικνύοντας τη μοναδική ποιότητα της φωνής της, την υποκριτική της δεινότητα, την εντυπωσιακή της σκηνική παρουσία και ερμηνευτική τεχνική, καθώς και διάφορες πτυχές του θρυλικού της βίου.

«Είναι πολύ μεγάλη τιμή, και για τη Βουλή των Ελλήνων, που με τη συνεργασία του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας τιμήσαμε στον τόπο που έχει συμβάλλει στο μύθο της σπουδαίας υψίφωνου τα εκατό χρόνια από τη γέννηση της. Ήταν εξαιρετικό ότι την έκθεση που εγκαινιάσαμε σήμερα την επένδυσαν με πολύτιμο συναίσθημα Λευκαδίτες που ήταν σε τρυφερή ηλικία όταν η Κάλλας, τον Αύγουστο του 1964, τραγούδησε στο πλαίσιο των εορτών Λόγου και Τέχνης μια άρια από την Καβαλερία Ρουστικάνα, με τη συνοδεία του τότε 16χρονου πιανίστα Κυριάκου Σφέτσα», αναφέρει μεταξύ άλλων η Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων Αθηνά Συναρέλλη σε συνέντευξη της στο Thestreetjournal.gr.

Τη συγκίνηση της εξέφρασε και η έφορος Αιθουσών και Μουσείων Τέχνης του Πνευματικού Κέντρου Ευφροσύνη Φίλιππα.

Άγγελος Χόρτης

Ολόκληρη η εκδήλωση θα αναρτηθεί σε βίντεο σύντομα από το TSJ.