Η πρωινή καθιερωμένη σύσκεψη στο Μαξίμου αναμένεται να οριστικοποιήσει το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς στις 14 Δεκεμβρίου. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο πρωθυπουργός κατά την εισήγηση του στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα συνεδριάσει στις 11 το πρωί μέσω τηλεδιάσκεψης, θα δώσει το στίγμα των προθέσεών του. Δεν αποκλείεται στην συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών να ανακοινώσει τα καταστήματα που θα ανοίξουν με το τέλος του lockdown.

Ωστόσο οι ανακοινώσεις θα συνοδεύονται με ένα σημαντικό αστερίσκο που είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα υπάρχουν τις επόμενες ημέρες μέχρι την άρση του lockdown καθώς όλα μπορούν να ανατραπούν την τελευταία στιγμή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όλο αυτό το διάστημα τονίζει πως η έξοδος από την καραντίνα θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή και είναι κάτι που αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα απευθυνόμενος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Στην κυβέρνηση επισημαίνουν πως ο χρόνος που απομένει μέχρι να έρθει το εμβόλιο στην χώρα μας μπορεί να είναι λίγος, αλλά είναι αρκετός για να αλλάξει προς το χειρότερο τα δεδομένα με τις συνέπειες να είναι απρόβλεπτες.

Διχασμένοι οι λοιμωξιολόγοι

Οι ειδικοί εκφράζουν επιφυλάξεις καθώς στην βόρεια Ελλάδα η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν έχει αποσυμφωρηθεί και δύσκολα αυτό θα συμβεί τις επόμενες ημέρες. “Η ζωή του κόσμου έχει αλλάξει, το βλέπουμε όλοι μέχρι και σε κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει. Πρακτικά είμαστε μεταξύ δύο συμπληγάδων όπου η μια αφορά την πίεση στο σύστημα υγείας” είπε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος και εξέφρασε ενστάσεις για το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής – λοιμωξιολογίας, Μαρίζα Τσολιά, μιλώντας στο STAR υπογράμμισε πως “δεν είναι ακόμα υπό έλεγχο η πανδημία” ωστόσο σημείωσε πως η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων να γίνει με προσοχή. Ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης, υποστήριξε πως με την καραντίνα “ο ιός κλείνεται μέσα στα σπίτια και η διασπορά γίνεται μεταξύ των μελών της οικογένειας”.

Κορονοϊός

Ανοίγουν σήμερα τα εποχικά

Τα 110 εποχικά καταστήματα που υπάρχουν σε όλη την χώρα σηκώνουν σήμερα ρολά για να υποδεχθούν κάτω από αυστηρά μέτρα προστασίας τους καταναλωτές για τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και φώτα.

Για την μετάβαση στα συγκεκριμένα καταστήματα απαιτείται sms στο 13033 με τον κωδικό “2”, ενώ οι μάσκες είναι υποχρεωτικές εντός του μαγαζιού όπως και η τήρηση των αποστάσεων. Τα εποχικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 8:30 το βράδυ καθώς μισή ώρα μετά ξεκινάει η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Παράλληλα θα είναι τακτικοί οι έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ για την τήρηση των μέτρων προστασίας.

εποχικά

Νωρίτερα τα κομμωτήρια ακολουθεί το λιανεμπόριο

Δεν αποκλείεται τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητική να ανοίξουν λίγες ημέρες πριν από το λιανεμπόριο. Το πιθανότερο σενάριο είναι την Παρασκευή ή το Σάββατο να λειτουργήσουν τα κομμωτήρια και την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου να πάρουν σειρά τα καταστήματα παιχνιδιών, ένδυσης, υπόδησης, τα βιβλιοπωλεία και τα ανθοπωλεία. Η κυβέρνηση θέλει το άνοιγμα κάθε οικονομικής δραστηριότητας να γίνει με διαφορά λίγων ημερών ώστε να περιοριστούν οι μετακινήσεις και ο συγχρωτισμός.

Το δίλλημα σχολεία ή λιανεμπόριο

Στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας ήταν ξεκάθαρο πως από την στιγμή που δεν υπάρχει ακόμα επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης τότε δεν θα μπορούσαν να ανοίξουν την ίδια περίοδο τα σχολεία και το λιανεμπόριο. Αυτό τόνισε και στον ΣΚΑΙ ο Ηλίας Μόσιαλος “Όσα περισσότερα ανοίξουν πριν τα Χριστούγεννα, τόσα περισσότερα θα κλείσουν μετά της γιορτές” επιβεβαιώνοντας το δίλλημα που υπάρχει στους λοιμωξιολόγους αλλά και στο Μαξίμου.

Τελικά όπως όλα δείχνουν τα σχολεία θα ανοίξουν μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων καθώς προκρίθηκε το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς που εκτός από την μικρή οικονομική ανάσα που θα πάρουν οι καταστηματάρχες, θα αλλάξει και η ψυχολογία των πολιτών ενόψει των Χριστουγέννων. Το δεύτερο lockdown και τα συνεχή περιοριστικά μέτρα έχουν επιφέρει κόπωση στην κοινωνία κάτι που αντιλαμβάνεται τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ειδικοί.

Μέτρα με οδηγό τα εποχικά

Στην περίπτωση που αποφασιστεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των κομμωτηρίων τότε το απόγευμα στην καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο υγείας στις 6 το απόγευμα, θα ανακοινωθούν τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι καταστηματάρχες. Οδηγός θα είναι τα όσα ήδη ισχύουν από σήμερα στα εποχικά, με ερώτημα την αποστολή sms, ενώ η απαγόρευση της κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες θα ισχύσει κανονικά. Παράλληλα θα υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα για τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

via thetoc.gr