Με παρεμβατικό του άρθρο στον τοπικό Τύπο, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Λευκάδας Μάρκος Νικητάκης επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει πολίτες και επιχειρηματίες γύρω από το θέμα της χρήσης των κοινόχρηστων χώρων.

Ξεκινάει το άρθρο του παραθέτοντας γενικά και νομικά στοιχεία περί της νομιμότητας και στην συνέχεια παραθέτει τις δράσεις του Δήμου πάνω στο θέμα αυτό.

Σωστές οι κατευθύνσεις, αρκεί όμως ο Νόμος να αφορά όλους τους πολίτες και να μην εφαρμόζεται επιλεκτικά. Είναι νωπές στη μνήμη μας οι ενέργειες που καλοπροαίρετα ξεκίνησε πέρυσι ο ίδιος στη μάχη κατά των αυθαίρετων πινακίδων όπου μάλιστα “απέκτησε” και το προσονύμιο “Πινακιδομάχος”.

Ξήλωσε κάποιες πινακίδες – σταγόνα στον ωκεανό – με καλή πρόθεση μεν, δημιούργησε όμως ανισότητες στην μεταχείρηση άλλων.

Επιπλέον φάνηκε πως δεν υπήρξε ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης αφού από την μια πλευρά, ορθώς ξήλωνε παράνομες πινακίδες, από την άλλη όμως δημιουργήθηκαν αρκετά προβλήματα σε επιχειρήσεις που δεν είχαν άλλο τρόπο για να κατευθύνουν τους εν δυνάμει πελάτες τους σε αυτές. Δηλαδή δεν δημιούργησε πρώτα τις κατάλληλες υποδομές για πληροφορίες και σημάνσεις και έπειτα ή έστω και παράλληλα να προχωρήσει στο ξήλωμα.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο μπορεί μεν να υπάρχουν καλές προθέσεις αλλά απέχουν οι ενέργειες έχει να κάνει με την οριοθέτηση των κοινόχρηστων χώρων. Ως ενιαίος δήμος οφείλουν όλες οι περιοχές να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο και να μην υπάρχει το αίσθημα της αδικίας σε ομάδες πολιτών. Π.χ. ενιαία αντιμετώπιση παραλιακών, εμπορικών κ.ά. δρόμων/περιοχών ανεξάρτητα αν βρίσκεται σε πόλη, Βασιλική, Σύβοτα, Νυδρί κ.ά.

Με δυο λόγια, καλές οι προθέσεις αλλά χρειάζονται και προϋποθέσεις!