ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Η πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα 8 Αυγούστου ανέδειξε με τον πιο καταστροφικό τρόπο τις συνέπειες από τις πολλές ελλείψεις που αντιμετωπίζει η Λευκάδα στο ζήτημα της πυροπροστασίας. Η υποστελέχωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η έλλειψη επαρκούς αριθμού κρουνών, τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στην παλιά πόλη είναι μόνο λίγα από αυτά. Αντιπροσωπία της Τ.Ε. Λευκάδας του ΚΚΕ είχε επισκεφθεί πέρυσι την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λευκάδας και είχε αναδείξει αυτά τα ζητήματα. Οι εργαζόμενοι στην Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι αντιμέτωποι με αυτές τις ελλείψεις καθημερινά και συχνά υπερβάλλουν εαυτούς για να ανταπεξέλθουν, όπως έγινε και στην συγκεκριμένη πυρκαγιά.

Η πολιτική προστασία, η πολιτική πρόληψης των πυρκαγιών είτε μέσα στον αστικό ιστό είτε εκτός αυτού προϋποθέτει αντίστοιχο προσανατολισμό και από το κεντρικό κράτος και από την Τοπική Διοίκηση. Απαιτούνται κονδύλια, τα οποία κάτω από τις πολιτικές επιλογές για την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, περικόπτονται συνεχώς.

Άμεσα πρέπει να δρομολογηθεί η αποζημίωση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά με ευθύνη του κράτους. Να αποζημιωθούν πλήρως τα νοικοκυριά που καταστράφηκαν ή έπαθαν ζημιές όπως επίσης και οι μικρές επιχειρήσεις που στεγάζονταν στα κατεστραμμένα κτίρια. Να απαλλαγούν από ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη κλπ τα πληγέντα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Το ΚΚΕ θα βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων για την αποζημίωση και αποκατάσταση των ζημιών. Ειδική μέριμνα πρέπει να υπάρξει για την αποκατάσταση του κινηματογράφου “Απόλλων”.