ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ

ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Σε μια περίοδο που αναμένεται αύξηση της τουριστικής κίνησης στη Λευκάδα  η ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι αυξημένη αφού και οι τρεις βιολογικοί καθαρισμοί της Ανατολικής παραλίας του νησιού είναι σε καθεστώς μη συμμόρφωσης με τα κριτήρια λειτουργίας για τα οποία σχεδιάστηκαν.

Συγχρόνως το θαλάσσιο περιβάλλον ιδιαίτερα του λιμανιού , του διαύλου και των γειτονικών περιοχών, επιβαρύνονται από εκατοντάδες ιδιωτικά σκάφη που κυκλοφορούν καθώς και από άλλες πηγές ρύπανσης.

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε μια δραματική κατάσταση αφού μετά την απένταξη ,όπως ειπώθηκε, από το ταμείο ανάκαμψης των έργων των νέων δικτύων σε Λυγιά, Νικιάνα, Απόλπαινα ,Τσουκαλάδες η δημοτική αρχή ενημέρωσε ότι ουσιαστικά απεντάσσονται και τα εγκεκριμένα τέσσαρα έργα του ταμείου συνοχής!!!.

Τα έργα αυτά είναι η αναβάθμιση και βελτίωση της λειτουργίας του υπάρχοντος βιολογικού καθαρισμού ,η διεύρυνση του εσωτερικού δικτύου σε περιοχές επέκτασης του σχεδίου πόλης , σε Νυδρί ,Βασιλική , καθώς και η κατασκευή του απαγωγού προς τον τελικό αποδέκτη, το ανοιχτό Ιόνιο, όπως έχει καθοριστεί με υπουργικές αποφάσεις.

Πέρα από την ευθύνη που έχει η παρούσα και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές για τη σωστή λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών και τις ευθύνες της απερχόμενης και της νέας δημοτικής αρχής για τη μη τήρηση των χρονικών δεσμεύσεων για την κατασκευή των έργων υπάρχει και η κυβερνητική ευθύνη.

Από τη μια μέσω του βουλευτή Λευκάδας ανακοινώνει κάθε φορά μέσω δελτίων τύπου την ένταξη των έργων και από την άλλη κόβει έργα από τα Ευρωπαϊκά ταμεία ανάκαμψης και συνοχής ,τελείως απαραίτητα για τη Λευκάδα και άλλες περιοχές ,για να τα παραδώσει στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που ευνοεί με την πολιτική της .Το πρόσφατο παράδειγμα της παράδοσης των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας σε Α.Ε. είναι χαρακτηριστικό.

Η Περιφερειακή αρχή και η Δημοτική αρχή οφείλουν και πρέπει να ελέγχουν σε μόνιμη βάση τη ρύπανση από κάθε πηγή στο δίαυλο, στο λιμάνι της Λευκάδας και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

Για το σκοπό αυτό να δημιουργηθούν μόνιμοι σταθμοί ελέγχου και  εργαστήριο από την Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας για τον έλεγχο της ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του αέρα.

Αυτό να τεκμηριώνεται με τακτικές μετρήσεις, με βάση τους κανόνες της επιστήμης, από αξιόπιστα δημόσια εργαστήρια  που θα παρουσιάζονται στο Δημοτικό Συμβούλιο και στους δημότες.

  • Ο Δήμος Λευκάδας άμεσα πρέπει να προχωρήσει στην αναβάθμιση στον εκσυγχρονισμό και την βελτίωση λειτουργίας του υπάρχοντος βιολογικού καθαρισμού ,στην επέκτασή του με τη λειτουργία νέας μονάδας που θα μπορεί να εξυπηρετήσει  τα αυξημένα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά της παραλιακής περιοχής, στην διεύρυνση του εσωτερικού δικτύου σε περιοχές επέκτασης του σχεδίου πόλης, καθώς και την κατασκευή του απαγωγού προς τον τελικό αποδέκτη, που έχει καθοριστεί, το ανοιχτό Ιόνιο. Παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσει στην κατασκευή και ολοκλήρωση των νέων δικτύων σε Λυγιά, Κατούνα, Νικιάνα, Απόλπαινα ,Τσουκαλάδες.
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη σωστή λειτουργία όλων των βιολογικών καθαρισμών του Δήμου Λευκάδας.
  • Να αλλάξει αποφασιστικά το ανεξέλεγκτο καθεστώς διαχείρισης, συλλογής, διακίνησης και διάθεσης βοθρολυμάτων ,στις εγκαταστάσεις των βιολογικών καθαρισμών, από τις περιοχές που δεν υπάρχουν αποχετευτικά δίκτυα.
  • Να υπάρχει συνεχής έλεγχος ιδιαίτερα στους καλοκαιρινούς μήνες της λειτουργίας των βιολογικών καθαρισμών στις επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος.
  • Το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας μπροστά στη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται πρέπει να συζητήσει σε συνεδρίασή του με αποκλειστικό θέμα το ζήτημα της ρύπανσης της θάλασσας, της λειτουργίας των βιολογικών καθαρισμών και τα άμεσες ενέργειες για την επανένταξη και την κατασκευή όλων των έργων που αναφέρθηκαν παραπάνω από το ταμείο ανάκαμψης και το ταμείο συνοχής  είτε με την άμεση χρηματοδότησή τους από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
  • Εγγύηση για να προχωρήσουν όλα είναι η κινητοποίηση και ο συντονισμός όλων των κατοίκων μέσα από κινηματικές δημοκρατικές διαδικασίες και κινητοποιήσεις που άρχισαν ήδη, με συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται ,και  θα πρέπει να ενταθούν το επόμενο διάστημα.