ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΔΡΑΣΗ  ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΛΕΙΟΤΥΡΓΙΑ  ΚΑΙ  ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ  ΤΗΣ  ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ  ΑΡΧΗΣ

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα συνεχιζόμενο αυταρχισμό, και σε λειτουργία με αντιδημοκρατικότητας, που πηγάζει από την ευθυγράμμιση της πολιτικής του Δήμου με την πολιτική της κυβέρνησης.

Η λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου συνεχίζει με fast track διαδικασίες, με μεγάλο αριθμό  θεμάτων,  χωρίς τήρηση του κανονισμού λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου. Θέματα  με εισηγήσεις κυριολεκτικά στο παρά πέντε. Όταν φέρνουν θέματα οι  παρατάξεις για συζήτηση και απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο, δεν τα δέχονται. Τα φέρνουν όμως στο επόμενο συμβούλιο αλλά με εισήγηση της δημοτικής πλειοψηφίας. Με αυτό τον τρόπο καταργείται στην πράξη το δικαίωμα των παρατάξεων, να εισηγούνται θέματα και να προτείνουν μέτρα. Χτυπητά παραδείγματα το  θέμα για το Λιμενικό Ταμείο και  το θέμα της επιτροπής αγώνα των Τσουκαλάδων για το κτηματολόγιο.

Η δημοτική αρχή αντιστέκονταν και αντιστέκεται σθεναρά στη συνέχιση της εργασίας απολυμένων συμβασιούχων που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, και όταν τέθηκε προ ημερήσιας διάταξης ήταν κάθετη στο να μην συζητηθεί.  Χαρακτηριστική είναι επίσης η συμπεριφορά του Δημάρχου απέναντι στο σωματείο των εργαζομένων του Δήμου.

Χαρακτηριστική ήταν η στάση τους στο τελευταίο Δ.Σ με τηλεδιάσκεψη και στο θέμα που εισηγήθηκε ο δήμαρχος για να προσλάβει ο Δήμος 20 εργάτες με πέντε μέρες εργασία το μήνα μέχρι το τέλος του χρόνου. Βέβαια και ο κος Δρακονταειδής, συμφώνησε με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας τις οποίες και ο ίδιος εφάρμοσε στη θητεία του και  πρότεινε 5 άτομα με 20 μέρες  εργασία.

Εμείς απαιτήσαμε και θα απαιτούμε μόνιμες θέσεις απασχόλησης αφού οι ελλείψεις στο προσωπικό του Δήμου είναι πολλές ( πάνω από το 25%) με βάση το προσωπικό που υπήρχε το 2009.  Το  εργατικό δυναμικό της Λευκάδας, θα μπορούσε να έχει απασχόληση  εάν  γίνονταν   εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία από το Δήμο Λευκάδας και όχι με την ανάθεση και των ποιο μικρών έργων του Δήμου σε εργολάβους. Αυτό δεν γίνεται και προσπαθούν με τη μέθοδο της μερικής απασχόλησης να δημιουργήσουν ένα πλήθος εργαζομένων εξαρτώμενων από τη Δημοτική αρχή, με λίγες  μέρες εργασίας το μήνα.

Δυστυχώς η ουσία του θέματος δεν αναδείχτηκε από τα τοπικά ΜΜΕ αφού στάθηκαν, μόνο στο περιστατικό της ύβρεως, αποσιωπώντας όμως την πλήρη ταύτιση του Δήμου με την αντεργατική πολιτική που προωθεί  η κυβέρνηση με την γενίκευση της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, για την μετά κορωνοϊού εποχή.

Πρόσφατα σε ραδιοφωνική συνέντευξη του ο  Δήμαρχος αφήνει ανοιχτό το θέμα της λήψης απόφασης για νέα μέτρα μπροστά στην χρεωκοπία του Δήμου, αφού όπως μας λέει οι εισπράξεις του Δήμου τον Μάρτη και τον Απρίλη είναι μειωμένες κατά 65% .

Αναφέρει στην συνέντευξη του: «…δεν υπάρχει περίπτωση να καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας ψίχουλα από τη μεριά της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών» και παρακάτω «…πρέπει η πολιτεία να άρει την ανταποδοτικότητα σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, καθώς με την δεδομένη μείωση των εισπράξεων και των μέτρων αναστολή πληρωμών που έχει αποφασίσει ο κάθε Δήμος»

Τι σκέπτεται  να κάνει απέναντι στα ψίχουλα  της κρατικής χρηματοδότησης  και στην περίπτωση που η πολιτεία δεν άρει την ανταποδοτικότητα, αφού  όπως μας έχει πει πολλές φορές στο παρελθόν  δεν χρειάζονται αγώνες, έχει άλλη αντίληψη….

Το πρόβλημα που έχει προκύψει από την πανδημία απαιτεί  συζήτηση και κατά το δυνατόν ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ  για αγωνιστική διεκδίκηση κρατικής χρηματοδότησης μαζί και με άλλους Δήμους για την κάλυψη των ελλειμμάτων του Δήμου στην λειτουργία βασικών λειτουργιών όπως η ύδρευση, τα σκουπίδια κλπ

Η δημοτική αρχή χρειάζεται προσγείωση στην πραγματικότητα, να πάψει να πατάει σε δύο βάρκες αυτή των συμφερόντων των δημοτών και την άλλη τη κυβερνητικής λιτότητας και να λειτουργήσει συλλογικά – δημοκρατικά και με διαφάνεια. Δυστυχώς δυο βδομάδες μετά  το περιστατικό της ύβρεως δεν δείχνει τέτοια σημάδια.

ΛΕΥΚΑΔΑ  26/4/2020