Λευκαδίτες -σσες

Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει το Δ. Σ για το θέμα της υδροδότησης. Αντί για δημόσια ανοιχτή συζήτηση με όλο το λαό στο ανοιχτό θέατρο, προτίμησαν την τηλεδιάσκεψη, για να μην βλέπομε τα πρόσωπα όταν θα λένε τα κατορθώματα τους…και να αποφύγουν την οργή του κόσμου.

Ένα θέμα επαναλαμβανόμενο, χωρίς εισήγηση. Θα ακούσομε πολλά νούμερα, πολλές λεπτομέρειες και πολλές υποσχέσεις. Στόχος είναι η εκτόνωση της εκρηκτικής κατάστασης με το νερό.

Βεβαίως το πρόβλημα της υδροδότησης δεν πάει άλλο. Πολλά χρόνια συνεχίζεται η ίδια κατάσταση. Οι ευθύνες της σημερινής Δημ. Αρχής και ΟΛΩΝ των προηγούμενων είναι εγκληματικές. Με τις μειώσεις των δαπανών παράτησαν και απαξίωσαν την υδροδότηση. Κανένας δεν πίνει από τα δημοτικά δίκτυα ύδρευσης και οι νταλίκες δεν προλαβαίνουν με τα εμφιαλωμένα νερά…..

Αυτό έγινε συνειδητά γιατί η πολιτική τους είναι κατά των υποδομών που έχει ανάγκη ο τόπος και ο λαός. Δεν φρόντισε κανείς τους να δώσει προτεραιότητα στην ύδρευση. Δεν σχεδίασαν και δεν διεκδίκησαν πόρους.

Η μελέτη για τον νέο αγωγό από τον Λούρο έχει γίνει εδώ και 15 χρόνια. ΠΟΤΕ δεν μπήκε στο Π.Δ.Ε

-Ποια προτεραιότητα έχει ανάγκη ο τόπος;

Την υποθαλάσσια ζεύξη η το νερό;

-Ποιο έργο επείγει άμεσα να υλοποιηθεί και με fast track διαδικασίες;

Η ΜΑΡΙΝΑ στο Βλυχό   ή ο αγωγός από τον Λούρο;

Η ΜΑΡΙΝΑ στο Βλυχό θα καταναλώνει νερό για 4000 άτομα. Ο ΣΚΟΡΠΙΟΣ τραβάει νερό από δυο γεωτρήσεις στο Δημοσάρι. Η μία μόνο θα έφτανε για την κάλυψη των αναγκών της Νικιάνας.

Τελευταία άνοιξε η συζήτηση για παλιές και νέες γεωτρήσεις. Δεν πρόκειται απλά για προσωρινή αλλά και επικίνδυνη λύση. Από την σπασμένη βρύση είχαμε παλιότερα ακατάλληλο νερό.

Την ίδια στιγμή κανείς δεν γνωρίζει τι γίνεται με τον υδροφόρο ορίζοντα σε καμιά περιοχή. Σε καμιά γεώτρηση δεν υπάρχει εικόνα τι νερό αντλείται σε ετήσια βάση και  καμιά δεν ελέγχεται.

Αυτή την περίοδο η Λευκάδα είναι πρώτη σε άδειες οικοδομών. Πολλές από αυτές είναι για μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα και βίλες με πολλές και μεγάλες πισίνες. Στην Νικιάνα που στερείται το νερό, μια επιχείρηση έχει μεγαλύτερη δεξαμενή από αυτήν που έχει η τοπική Κοινότητα………

Γνωρίζει κάτι από αυτά η δημ. Αρχή και τι κάνει;

Λευκαδίτες -σσες

Χρειάζεται να πιέσουμε όλοι μας για:

  • να παραμείνει το νερό κοινωνικό αγαθό, φθηνό και ποιοτικό για τον λαό
  • να αλλάξει ρότα ο Δήμος στο θέμα των υποδομών και να βάλει σε προτεραιότητα τον νέο αγωγό από τον Λούρο.
  • να στελεχωθεί ΑΜΕΣΑ η υπηρεσία ύδρευσης με προσωπικό και μηχανήματα για να μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα στα καθημερινά προβλήματα. Μπορεί να θελήσει και ο Δήμαρχος να πάρει από τους 9 προσωπικούς συμβούλους και κάποιους για την ύδρευση και να μην τρέχουν μόνο για την Μαρίνα στο Βλυχό.
  • Να αποφασίσει άμεσα το Δημ. Συμβούλιο πρόγραμμα έργων και παρεμβάσεων, χρονολογημένο και κοστολογημένο για τα αντλιοστάσια και τα εσωτερικά δίκτυα.
  • Να γίνει άμεσα υδρογεωλογική μελέτη για όλο το νησί.

 ΛΕΥΚΑΔΑ  29-7-21