Το ενδιαφέρον και πολλά θετικά σχόλια Λευκαδιτών αλλά και των τουριστών έχουν προκαλέσει τις τελευταίες μέρες οι ποδηλάτες αστυνομικοί, οι οποίοι πραγματοποιούν περιπολίες στην πόλη της Λευκάδας.

Στην επίσημη παρουσίαση του θεσμού της αστυνόμευσης με ποδήλατα προχώρησαν σήμερα παρουσία του Δημάρχου, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ιονίων Νήσων κος. Ματσούκας και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λευκάδας κος Κορομηλάς. Η αστυνόμευση με ποδήλατα έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην πολιτική κατεύθυνση που έχει δοθεί προς την Φυσική Ηγεσία της Αστυνομίας για να βγουν περισσότεροι αστυνομικοί στο δρόμο.

Πρώτος καλωσόρισε τους ποδηλάτες αστυνομικούς στην Λευκάδα ο Δήμαρχος Λευκάδας κος Δρακονταειδής. Ενθουσιασμένος αναφέρθηκε στην αρίστη συνεργασία που έχει τόσο με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λευκάδας όσο και με τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Ιονίων Νήσων. Μιλάμε την ίδια γλώσσα και συνεννοούμαστε απολύτως είπε ο Δήμαρχος Λευκάδας ο οποίος έχει σκοπό να πιέσει να ενισχυθεί αυτός ο θεσμός για την Λευκάδα. Υπάρχει διάθεση για καλύτερη αστυνόμευση και προς αυτή την κατεύθυνση θέλει να κινηθεί και ο ίδιος όσον αφορά την Δημοτική Αστυνομία. «Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Ελληνική Αστυνομία εκσυγχρονίζεται. Στο κομμάτι που μας αφορά στην Δημοτική Αστυνομία θέλουμε να πάμε και εμείς στους ίδιους τρόπους, να εκσυγχρονίσουμε τις περιορισμένες σε βαθμό δυνάμεις μας. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στους Λευκαδίτες είναι να ξέρουν ότι η ασφάλεια γίνεται όλο και καλύτερη για αυτούς. Περισσότερη ασφάλεια σημαίνει καλύτερη ψυχολογία για τον πολίτη και εν όψει και μιας τουριστικής περιόδου που ήδη έχει ξεκινήσει και για τους επισκέπτες.»

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ιονίων Νήσων κος Ματσούκας με την σειρά του αναφέρθηκε και αυτός στον σκοπό της δράσης που είναι βέβαια να τονωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. «Καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια τόσο στις πόλεις όσο και στην Περιφέρεια. Η περιπολία με τα ποδήλατα είναι μια υπηρεσία η οποία έχει πραγματοποιηθεί και σε άλλες πόλεις με μεγάλη επιτυχία και πιστευτώ την ιδία επιτυχία θα έχει και στην πόλη της Λευκάδας. Τα παιδιά θα περιπολούν στο εμπορικό κέντρο και θα διευκολύνουν και τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του νησιού. Ξεκινάμε με 2 ποδήλατα και εν καιρό θα επανεκτιμήσουμε αυτή την δράση και ενδεχομένως να την δυναμώσουμε. Εγώ πιστεύω θα τους αγαπήσει ο κόσμος και οι επισκέπτες.»

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λευκάδας κος Κορομηλάς ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή ο οποίος σύμφωνα με τον κο Κορομηλά από την πρώτη μέρα της ανάληψης καθηκόντων του οραματίστηκε το θεσμό της περιπολίας με ποδήλατα και για την Λευκάδα. «Επηρεασμένος από το γεγονός ότι υπάρχουν στην πόλη της Κέρκυρας πέτυχε να το επεκτείνει και στην Λευκάδα. Κρίνοντας από τις αντιδράσεις των πολιτών ο θεσμός αυτός ήδη έχει αγαπηθεί από τον κόσμο. Επειδή η Λευκάδα είναι ένας τουριστικός προορισμός είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια μου για την εξυπηρέτηση και ενημέρωση των χιλιάδων παραθεριστών που θα κατακλίσουν το νησί.»

Η εμφανής αστυνόμευση με ποδήλατα, ήταν το 2015 ιδέα του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη, και την προώθησε η σημερινή ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πιλοτικά στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2015, αλλά η επιτυχία της σε χώρους με τουριστική κίνηση και στο κέντρο πόλεων, την καθιέρωσε και επεκτάθηκε σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή. Είναι μια άλλη όψη της Αστυνομίας σήμερα και η συγκεκριμένη δράση έχει αγαπηθεί και έχει γίνει αποδεκτή από την κοινωνία. Επιβεβαιώνει την επιτυχία της βασικής φιλοσοφίας και της συλλογικής αντίληψης της σύγχρονης αστυνομίας, που είναι η ήπια αστυνόμευση, η πρόληψη και η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.

Οι αστυνομικοί, άνδρες και γυναίκες, που στελεχώνουν τις ομάδες με τα ποδήλατα, είναι νέοι, με μόρφωση και γνώση τουλάχιστον αγγλικών, ενώ όλοι σχεδόν μαθαίνουν και ξένες άλλες γλώσσες, εμφανίσιμοι και υπάγονται στα κατά τόπους τμήματα Τουριστικής Αστυνομίας.

Βασικές προτεραιότητες των ποδηλατών αστυνομικών είναι:

  • Η εξυπηρέτηση επισκεπτών και τουριστών, παρέχοντας οδηγίες και πληροφορίες.
  • Η συνεργασία και συνδρομή σε άλλες αστυνομικές υπηρεσίες ή φορείς για τη διευθέτηση προβλημάτων, κυρίως τουριστικού ενδιαφέροντος.
  • Η επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποτελεσματική διαχείριση ήπιων περιστατικών.