ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Θ. ΓΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Στη χτεσινή (28/12/15) συνεδρίαση του ΠΣ που έγινε με τηλεδιάσκεψη οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης θέσαμε το θέμα της μεγάλης περικοπής των αγροτικών επιδοτήσεων που έγινε με την κατάθεση της πρώτης δόσης της επιδότησης. Το θέμα συζητήθηκε και το Π.Σ. κατάληξε ομόφωνα να απαιτήσει από την κυβέρνηση:

  1. Να διορθωθούν άμεσα οι απαραίτητες διαστρεβλώσεις και παραχαράξεις που έκανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στα ελαιοκτήματα χιλιάδων ελαιοπαραγωγών. Συγκεκριμένα χαρακτήρισε ολόκληρα ελαιοκτήματα ή μέρος τους ως δασώδεις εκτάσεις και περιέκοψε ολόκληρη ή μέρος της 1ης δόσης της επιδότησης.
  2. Να αποδοθεί άμεσα ολόκληρο το ποσό της επιδότησης σε όλους τους δικαιούχους όπως γίνονταν μέχρι πέρυσι.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης υπογράμμισαν ότι:

  • Η παραχάραξη που έγινε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πραγματοποιήθηκε με κυβερνητική εντολή ώστε να δικαιολογηθεί η αρπαγή μεγάλου μέρους των επιδοτήσεων των Αγροτών από την κυβέρνηση. (Υπάρχει το προηγούμενο του Απρίλη του 2015 όταν η κυβέρνηση δέσμευσε κονδύλια των Δήμων, των Περιφερειών και άλλων δημοσίων οργανισμών).
  • Οι περικοπές των επιδοτήσεων είναι συστατικό στοιχείο υλοποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.) της Ε.Ε. που στοχεύει στο ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και στην δημιουργία καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έκοψε ολόκληρη την επιδότηση σε όσους είχαν μικρό κλήρο (4 στρέμματα ή 50 ελαιόδεντρα).
  • Η δικαιολογία που προβάλλεται από τους κυβερνητικούς βουλευτές ότι πρόκειται για λάθος του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι προσπάθεια αθώωσης της κυβέρνησης. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι κρατικός οργανισμός πληρωμών και δρα με κυβερνητικές εντολές . Η άλλη δικαιολογία που προβάλλεται ότι γίνεται προσπάθεια «νοικοκυρέματος» των επιδοτήσεων είναι τουλάχιστον αστεία γιατί δεν έγινε κανένας επιτόπιος έλεγχος.
  • Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί σε γενικό ξεσηκωμό τους αγρότες, από κοινού με εργατοϋπάλληλους – ΕΒΕ – συνταξιούχους να παλέψουν τη βαθειά αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Να συμμετέχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ που θα γίνουν για τις μεγάλες ανατροπές που ετοιμάζονται στο ασφαλιστικό, να οργανωθούν στους αγροτικούς συλλόγους.