Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κος Ευθύμιος Λέκκας, μιλά στο lefkadaweb.gr για την σημερινή του επίσκεψη στο Πόρτο Κατσίκι σχετικά με τις κατολισθήσεις στη δημοφιλή παραλία του νησιού μας

Το Πόρτο Κατσίκι αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες παραλίες και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ομορφότερες όλου του κόσμου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως πλήθος τουριστών την επισκέπτεται κάθε χρόνο, μένοντας με τις καλύτερες εντυπώσεις. Παρόλα αυτά, το χρόνιο πρόβλημα των κατολισθήσεων στην παραλία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, που μπορούν να κοστίσουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο βρέθηκε στο νησί μας ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κος Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το Πόρτο Κατσίκι, ώστε να διαπιστώσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά και να προτείνει λύσεις για το θέμα. Η επίσκεψη του κου Λέκκα στο νησί μας έγινε μετά από πρόσκληση του εντεταλμένου συμβούλου πολιτικής προστασίας του Δήμου, κου Πάνου Γαζή, ο οποίος είναι μεταπτυχιακός φοιτητής Γεωλογίας στην κατεύθυνση “Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων”, με επιβλέποντα καθηγητή τον κο Λέκκα.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ”

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κο Λέκκα, ο ίδιος μας μίλησε για την επίσκεψή του στην παραλία, για τα συμπεράσματα και τις προτάσεις του:Είχαμε μια επίσκεψη σήμερα στη Λευκάδα εκ μέρους του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας για να δούμε από κοντά το θέμα των κατολισθήσεων στο Πόρτο Κατσίκι. Στην επίσκεψη αυτή πήρε μέρος ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του Δήμου Λευκάδας κος Πάνος Γαζής, ο Δήμαρχος Λευκάδας κος Κώστας Δρακονταειδής, ο Αντιπεριφερειάρχης κος Θεόδωρος Χαλικιάς, ο Βουλευτής κος Σταύρος Γρηγόρης και οι Αντιδήμαρχοι. Κάναμε μία αυτοψία στο Πόρτο Κατσίκι για να δούμε κατά πόσο το πρόβλημα των κατολισθήσεων είναι μεγάλο ή όχι. Διαπιστώθηκε ότι πραγματικά υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα εκεί, το οποίο είχε επισημανθεί και από άλλους συναδέλφους, επιστήμονες και τεχνικούς στο παρελθόν.”

“ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ & ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΣΕ ΖΩΝΕΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ”

Ο κος Λέκκας, μοιράστηκε μαζί μας και τις λύσεις που προτάθηκαν για την επίλυση του προβλήματος των κατολισθήσεων στο Πόρτο Κατσίκι, η οποίες θα γίνουν τόσο σε βραχυπρόθεσμο, όσο και σε μακροπρόθεσμο χρονικό διάστημα. “Σε ότι αφορά το βραχυπρόθεσμο, είπαμε να γίνει μια εμπεριστατωμένη μελέτη στην περιοχή, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δούμε τις ζώνες επικινδυνότητας. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να κάνουμε έναν διαχωρισμό της υφιστάμενης παραλίας σε επί μέρους περιοχές για να είναι ασφαλής ο κόσμος που επισκέπτεται την παραλία. Από εκεί και πέρα, συζητήθηκε ένα σύνολο παρεμβάσεων στον ευρύτερο χώρο της παραλίας. Στις άμεσες ενέργειες, θα μπορούσε να γίνει σηματοδότηση της περιοχής, διαχωρισμός της παραλίας σε επιμέρους τμήματα, όπου αλλού θα επιτρέπεται η πρόσβαση και αλλού θα επισημαίνεται ο κίνδυνος και κάποιες παρεμβάσεις ώστε να βελτιωθεί η εικόνα συνολικά στο Πόρτο Κατσίκι.”, δήλωσε ο κος Λέκκας, ενώ μας ενημέρωσε πως ο ίδιος θα υποβάλει ειδική έκθεση στο Δήμαρχο Λευκάδας μέχρι τα τέλη Απριλίου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός για άμεσες ενέργειες που θα γίνουν το καλοκαίρι και για έμμεσες που θα γίνουν σε μακροπρόθεσμο χρονικό διάστημα.

“ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΙΟΝΙΑ”

Σε ό,τι αφορά τις μακροπρόθεσμες επιδιώξεις, ο κος Λέκκας μας τόνισε πως το ίδιο πρόβλημα με τις κατολισθήσεις έχουν κι άλλες παραλίες των Ιονίων Νήσων, γιαυτό και “σκεφτήκαμε μήπως θα μπορούσαμε να υποβάλουμε κάποιο γενικότερο πρόγραμμα μείωσης του κινδύνου σε όλα τα νησιά. Αυτό, όμως θα γίνει σε μακροπρόθεσμο επίπεδο και κυρίως μέσα από την επόμενη προγραμματική περίοδο”.

“ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΠΟΡΤΟ ΚΑΤΣΙΚΙ”

Τέλος, και σχετικά με τους φόβους που έχουν δημιουργηθεί τελευταία σχετικά με πιθανό κλείσιμο της παραλίας στο Πόρτο Κατσίκι, ο κος Λέκκας ήταν κατηγορηματικός: “Το κλείσιμο στο Πόρτο Κατσίκι είναι μια ακραία ενέργεια. Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι μπορεί να υπάρξει μια ενδιάμεση λύση ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος που υπάρχει, αλλά και να μην στερήσουμε από τους χιλιάδες τουρίστες την παραλία αυτή. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε”. Σημείωσε, δε, πως σύμφωνοι με αυτό ήταν και όλοι όσοι παρευρέθηκαν σήμερα μαζί του στο Πόρτο Κατσίκι.