Σε πλατιά σύσκεψη συμπολιτών μας πρόσφατα, συγκροτήθηκε «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ,ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΊΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ Ε.Ε.» Από τη σύσκεψη προέκυψε 11 μελής Επιτροπή. Η Επιτροπή θα είναι ανοιχτή σε κάθε συμπολίτη μας που συμφωνεί με τους στόχους της διακήρυξης και που είναι διατεθειμένος να βοηθήσει στην υλοποίησή τους. Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής θα είναι ανοιχτές σε κάθε συμπολίτη μας .

Η κίνησή μας δεν έχει στόχο την υποκατάσταση κομμάτων ή πολιτικών οργανώσεων και δε λειτουργεί υπέρ κατά κάποιου κόμματος. Στόχο έχει να θέσει δημόσια το πρόβλημα όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε και να καλέσει όλους τους εργαζόμενους σε συσστράτευση για να αλλάξει το ζοφερό περιβάλλον που βιώνουμε. Μετά την ανταλλαγή απόψεων και σκέψεων η σύσκεψη κατέληξε στην παρακάτω διακήρυξη:

Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η

Εργαζόμενοι της Λευκάδας

Από το 2010 μέχρι σήμερα ο Ελληνικός λαός ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις, με τα μνημόνια και την επιτήρηση από την τρόικα.   Το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 25%, ούτε σε μακροχρόνιο πόλεμο δεν έχει συμβεί παρόμοια καταστροφή.

Η πραγματική ανεργία ξεπερνάει το 30% , ενώ των νέων βρίσκεται πάνω από 60%. Τα πέντε αυτά χρόνια οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν τουλάχιστον 40% . Πολλές οικογένειες δεν έχουν ούτε ένα εργαζόμενο. Πριν κάποια χρόνια καταγγέλλαμε την περιβόητη γενιά των 700€. Δυστυχώς σήμερα   έγινε γενιά των 300 € , κυρίως όμως έγινε γενιά των ανέργων.

Η παιδεία απαξιώνεται μέρα με την ημέρα. Το δημόσιο σύστημα υγείας οδηγείται στην κατάρρευση. Το Γενικό Νοσοκομείο της Λευκάδας, έπαψε να είναι νοσοκομείο και ότι υπάρχει σήμερα είναι αποτέλεσμα των ηρωικών προσπαθειών γιατρών και προσωπικού.

Δίπλα στους εργαζόμενους , οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες , τα μαγαζιά και οι αυτοαπασχολούμενοι, βιώνουν ανάλογες καταστάσεις, με χιλιάδες λουκέτα και ανασφάλιστοι .

Οι συντριπτικές αυτές επιπτώσεις δεν έπληξαν όλο τον πληθυσμό. Ο κόσμος της εργασίας γνώρισε την φτώχεια και το περιθώριο. Αντίθετα οι λίγοι μεγαλοσχήμονες αύξησαν τα κέρδη και τα πλούτη τους, θησαύρισαν από την κρίση.

Η εξαρτημένη Ελλάδα έφτασε στα όρια άθλιου προτεκτοράτου, που του υπαγορεύονται οι αποφάσεις και η πολιτική, οι εκβιασμοί για νέα δανεικά με στόχο να πληρωθούν τα παλιά δάνεια, με αντίτιμο την διάλυση του επιπέδου ζωής του λαού και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Η κρίση στη χώρα έβαλε σε σκληρή δοκιμασία το μύθο της ισχυρής Ελλάδας, που μπήκε στο κλαμπ των ισχυρών της Ε.Ε., που διοργάνωσε τους καλύτερους Ο.Α., η Ελλάδα που έχει τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Όλα αυτά αποδείχτηκαν πύργοι στην άμμο.

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων των χρόνων των μνημονίων ,αλλά και των περασμένων δεκαετιών είναι κολοσσιαίες. Στη θέση της Ελλάδας της υποταγής προβάλει η ανάγκη της Ελλάδας της αξιοπρέπειας, της Ελλάδας της ανεξαρτησίας από ιμπεριαλιστικά κέντρα, με τον λαό κυρίαρχο.

               Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Αν δεν υπάρξει αλλαγή πλεύσης κάθε μέρα που περνάει θα φέρνει όλο και πιο συντριπτικά αποτελέσματα για το λαό, την παραγωγική βάση και την προοπτική της χώρας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αφού εξέθρεψε φρούδες ελπίδες και παραπλάνησε το λαό, ότι θα απαλλαγεί από τα μνημόνια και την λιτότητα, θα προστατευθεί το επίπεδο της ζωής και οι κατακτήσεις του, θα διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους και θα αναπνεύσει και όλα αυτά μέσα στην ευρωζώνη και σε συμφωνία με τους δανειστές,                  σήμερα προχωρεί όχι σε έντιμο συμβιβασμό, εξάλλου έντιμος συμβιβασμός δεν υπάρχει ,αλλά σε επώδυνη συμφωνία ,σε νέο μνημόνιο.

Ο εργαζόμενος λαός και μαζί η εργατική και λαϊκή βάση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ματαιώσουν αυτή την καταστροφική εξέλιξη.

Η ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων είναι ιδιαίτερα κρίσιμη αυτό το διάστημα. Οι αγώνες αυτοί πρέπει να έχουν τρεις μεγάλους , κεντρικούς στόχους:

ü  Την ανατροπή και την κατάργηση των μνημονίων και του μνημονιακού περιβάλλοντος

Είναι όρος για την επιβίωση του λαού. Αντίθετα ένα νέο μνημόνιο θα είναι καταστροφή.

ü  Η αποπληρωμή του χρέους των 340 δις   θα καταδικάσει τη χώρα και το λαό για δεκαετίες στη φτώχεια και το περιθώριο της Ευρώπης και η χώρα δεν έχει κανένα περιθώριο ανάπτυξης. Οι αυταπάτες ότι στο μέλλον θα δεχθούν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ να προχωρήσουν στη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους είναι παραπλανητικές. Μόνο οι λαϊκοί αγώνες μπορούν να επιβάλουν ριζοσπαστική λύση και αυτή δεν είναι άλλη από την παύση πληρωμών και τη μονομερή διαγραφή του χρέους. Η λύση αυτή είναι μονόδρομος.

ü  Ο τρίτος μεγάλος στόχος σχετίζεται με την Ε.Ε. και ουσιαστικά είναι αναγκαστικός. Η Ε.Ε. δεν πρόκειται να δεχθεί κατάργηση των μνημονίων και ανατροπή της λιτότητας, διαγραφή του χρέους. Από τη στιγμή όμως που άλλος δρόμος δεν υπάρχει, ο λαός πρέπει αποφασιστικά να αποκρούσει τα εκβιαστικά διλλήματα, ότι έξω από την Ε.Ε. θα έρθουν όλα τα δεινά και να διεκδικήσει την έξοδο από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε.

Ο στόχος αυτός όμως είναι αναγκαστικός και για ένα ακόμη πιο ουσιαστικό λόγο. Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε. είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που οδήγησαν στην κρίση και την χρεοκοπία. Από το 1981 πού η χώρα έγινε μέλος της τότε ΕΟΚ και αργότερα του 2001 που έγινε μέλος της ευρωζώνης οι θυσίες του ελληνικού λαού οδήγησαν:

Στην κατάρρευση της αγροτικής οικονομίας. Το αγροτικό προϊόν από 15% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος έπεσε στις μέρες μας στο 3%. Η Ελλάδα από εξαγωγική χώρα έγινε χώρα εισαγωγής αγροτικών προϊόντων.

Η βιομηχανική παραγωγή από 34% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος έπεσε στις μέρες μας το 10%.

Τα πολυδιαφημισμένο πακέτα που η χώρα έλαβε είναι ένα μεγάλο ψέμα. Αποδεδειγμένα για κάθε 1 ευρώ που μας προσέφεραν τους επιστρέφουμε 6 ευρώ μέσω των εισαγωγών και της εισφοράς μας στα κοινοτικά ταμεία.

Η Ε.Ε. λειτουργεί εντελώς ανισότιμα, λειτουργεί για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των χωρών του ιμπεριαλιστικού πυρήνα της, με επίκεντρο τη Γερμανία. Τα

χρέη του Ευρωπαϊκού «Νότου» τα συσσωρεύει υπό μορφή πλεονασμάτων ο ιμπεριαλιστικός «Βορράς» και κυρίως η Γερμανία.

Τη λύση στο αδιέξοδο δεν πρέπει να την περιμένει κανείς από τις κορυφές, από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα εξουσίας.

Τη λύση θα την δώσει ο ίδιος ο λαός με την επανασύνδεση του με την παράδοση αγώνων που δημιούργησε στην μακρόχρονη πορεία του. Μόνο ένα μέτωπο των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων μπορεί να δώσει τέτοια δυναμική στο κίνημα που θα αντισταθεί στον κατήφορο της χώρας.

Καλούμε τους εργαζόμενους της Λευκάδας, τη νεολαία, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της σωτηρίας.

                Να πάρουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης με στόχο την πλατιά κινητοποίηση του λαού.

                 Να αποτρέψουν ένα νέο μνημόνιο όπως κι αν λέγεται αυτό.

                Να ανατραπούν τα μνημόνια και το μνημονιακό περιβάλλον και κάθε μέτρο λιτότητας που τα συνόδευε.

                 Να διαγραφεί μονομερώς το χρέος . Ούτε ένα ΕΥΡΩ στους τοκογλύφους από τον ιδρώτα του Ελληνικού λαού.

                Να εθνικοποιηθούν άμεσα οι τράπεζες

                 Να διεκδικήσουν την έξοδο από την ΟΝΕ ώστε να ανακτηθεί η απαιτούμενη νομισματική πολιτική για να τονωθεί η οικονομία . Στόχος είναι η έξοδος από την Ε.Ε. αποκρούοντας τα εκβιαστικά διλλήματα για τα υποτιθέμενα δεινά που θα έρθουν από μια πιθανή έξοδο.

               Να παρθούν μέτρα ουσιαστικής βελτίωσης της ζωής των εργαζομένων και των ανέργων με στόχο σύντομα η ζωή τους να επανέλθει στις συνθήκες προ των μνημονίων.

Η επιβολή των στόχων αυτών με τον αγώνα των εργαζομένων μπορεί να ανοίξει το δρόμο ριζοσπαστικών αλλαγών, το δρόμο της λαϊκής χειραφέτησης. Να διαμορφώσει νέα δεδομένα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

H ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Βαγενάς Κ. ,Γαζής Μ.,Δήμας Δ.,Ζαβιτσάνος Π.,Κακλαμάνης Ι.,Καρτάνος Ι.,Καρτάνος Κ.,Κοσμάς Π.,Κουρκουμέλη Δ.,Μεσσήνης Κ.,Ροντογιάννης Α., Χόρτης Π.