Την Κυριακή 19 Ιουλίου λάβαμε, όπως και άλλες τοπικές ιστοσελίδες της Λευκάδας, από την  Επιστημονική Συνεργάτη του βουλευτή Λευκάδας κου Σταύρου Γρηγόρη ένα μήνυμα με την παράκληση «να δημοσιεύσουμε την ακόλουθη τοποθέτηση από το γραφείο του Βουλευτή, Σταύρου Γρηγόρη.»

Η Τοποθέτηση φέρει τίτλο «Θέση επί της συμφωνίας.» Εντύπωση και μάλιστα πολύ αρνητική είχε προκαλέσει εδώ και μέρες η σιωπή που νομίζαμε πως τηρεί ο Βουλευτής σχετικά με τα όσα συνέβησαν στην χώρα και στην κρισιμότερη, ίσως, ψηφοφορία της μεταπολίτευσης. Και ενώ κάποιοι νομίζαμε πως τηρούσε σιγή ιχθύος σε άλλα ΜΜΕ ήταν κλασσικά λαλίστατος.

Ο Βουλευτής Λευκάδας για τους δικούς του λόγους, τους οποίους και αναλύει στην παρακάτω θέση, όπως την αποκαλεί, ψήφησε ΝΑΙ στο νέο μνημόνιο. Δεν θα ασχοληθούμε με το περιεχόμενο της θέσης.

Άλλωστε ο κάθε ένας έχει δικαίωμα να πιστεύει ότι θέλει και αντίστοιχα να ψηφίζει. Οι πολίτες και μόνο μπορούν να κρίνουν τις κινήσεις των εκπροσώπων τους.

Δεν εξετάζουμε εδώ το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ, αυτό όμως που εξετάζουμε είναι ο τρόπος που επέλεξε ο Βουλευτής Λευκάδας να επικοινωνήσει με τους πολίτες που είναι εξίσου σημαντικό και αποκαλυπτικό.

Ο κος Γρηγόρης επέλεξε λοιπόν να συνεχίσει μια νοοτροπία σχετικά με την ενημέρωση που έχει χαρακτηρίσει και άλλους πολιτικούς εκπροσώπους πριν. Μια τακτική που ακολουθείται εδώ και δεκαετίες σε κεντρικό αλλά και τοπικό επίπεδο δηλ. η ενημέρωση των δύο ταχυτήτων με τα γνωστά αποτελέσματα σε επίπεδο πολιτικής και δημοσιογραφίας.

Θα περίμενε κανείς όταν πρόκειται για τόσο σοβαρά θέματα ότι θα καταβληθεί μια προσπάθεια να τηρηθούν, όσον αφορά τον βουλευτή, κάποιες ισορροπίες. Να μην μετατραπεί μια τόσο σημαντική στιγμή για την χώρα σε πεδίο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης. Διότι όταν περνά ο κος Γρηγόρης το κατώφλι της Βουλής εκπροσωπεί όλους τους Λευκαδίτες πολίτες.

Έτσι, όταν ψηφίζει εν ονόματι των Λευκαδιτών για τόσο σημαντικά ζητήματα και όταν μάλιστα πριν λίγο καιρό τοποθετούνταν στην πλατεία υπέρ του μεγάλου ΟΧΙ, το λιγότερο που μπορούσε να κάνει, εφόσον το Όχι μετατράπηκε σε Ναι, ήταν να ενημερώσει άμεσα τους πολίτες για τη συγκεκριμένη του απόφαση και μάλιστα με ίσους όρους.

Εμείς προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε την Τέταρτη αλλά και την Πέμπτη με τον βουλευτή Λευκάδας προκειμένου να μάθουμε αν θα επακολουθήσει κάποια τοποθέτηση σχετικά με τα όσα συμβαίνουν και την απόφαση που θα πάρει στην Βουλή.

Ο Βουλευτής Λευκάδας δεν απάντησε και εμείς δείξαμε την απαραίτητη κατανόηση λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης. Περιμέναμε κάποιο Δελτίο Τύπο που κάποια στιγμή θα ερχόταν. Έτσι μετά από τέσσερις μέρες(!) φτάνουμε την Κυριακή, 19 Ιουλίου 2015 να λάβουμε την πολυαναμενόμενη θέση του Βουλευτή. Όμως όπως μας ενημερώνουν, η θέση είχε ήδη δημοσιευτεί σε συγκεκριμένη εφημερίδα, η οποία βρισκόταν από την Παρασκευή στα περίπτερα.

Ο Βουλευτής έστειλε λοιπόν την Κυριακή μια δήλωση στα ΜΜΕ την οποία όμως, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα, «την έκανε, προχθές Τέταρτη, λίγο πριν την επίμαχη συνεδρίαση στη Βουλή.»

Ενώ λοιπόν υπήρχε κείμενο σχετικά με την ψηφοφορία και τα όσα οφείλει άμεσα να πει ο Βουλευτής στους πολίτες για την απόφασή του, προτίμησε να την κρατήσει στο συρτάρι. Έτσι φαίνεται τουλάχιστον από τα γεγονότα. Μπορεί βέβαια και να την έχασε, μπορεί να την ξέχασε, μπορεί… μπορεί…

Αποτέλεσμα ήταν να αποκλείσει για κάποιες ημέρες ένα μέρος των πολιτών, που τυχαίνει να μην διαβάζουν την εφημερίδα, για τους λόγους που τον οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση να στηρίξει τον Πρωθυπουργό, ώστε να δώσει την ευνόητη προτεραιότητα σε συγκεκριμένο μέσο και αφού περάσει ένα διάστημα να την προωθήσει στα υπόλοιπα ΜΜΕ.

Ακολουθήθηκε λοιπόν η γνωστή τακτική που ακολουθείται από ένα μέρος του πολιτικού συστήματος εδώ και χρόνια, μια τακτική πεπαλαιωμένη όσον αφορά την δημοσιογραφία και τις «στημένες πρωτιές».

Καλά κάνει ο Βουλευτής και κάνει δηλώσεις, ελεύθερος είναι ο κάθε ένας να επιλέγει που θέλει να μιλήσει και ο κάθε ένας κρίνεται από τις πράξεις του. Η ενημέρωση προς τους πολίτες είναι κάτι που στις μέρες μας έχει μετατραπεί από κάποιους σε «είδος πολυτελείας» και εκμετάλλευσης. Όταν βγαίνουν όλα αυτά στην επιφάνεια και όχι μόνο βέβαια σε τοπικό επίπεδο, όσο και ασήμαντα να είναι μπροστά στα πραγματικά προβλήματα που έχει η χώρα αποτελούν δυστυχώς μια μικρογραφία του τι συμβαίνει εδώ και δεκαετίες σε πολλά επίπεδα και μας οδήγησαν ως εδώ.

Είναι βέβαιο πως κάποια δικαιολογία, κάποιος τρόπος θα βρεθεί να εξηγήσει όλη αυτή την τακτική, ώστε να μην δοθεί η «Θέση του βουλευτή επί της συμφωνίας» από την Πέμπτη στα υπόλοιπα ΜΜΕ. Από την άλλη αν η συγκεκριμένη δήλωση έγινε μετά από πρωτοβουλία της ίδιας της εφημερίδας από πού και ως που βαφτίζεται στην συνεχεία το κείμενο «Θέση επί της συμφωνίας» και διανέμεται στα υπόλοιπα ΜΜΕ. Αυτό αν μη τι άλλο είναι αντιδεοντολογικό και απέναντι στην ίδια την εφημερίδα, η όποια εξασφάλισε δήλωση του βουλευτή από την Τέταρτη. Θα μπορούσε ο βουλευτής εφόσον επιθυμούσε να στείλει ένα Δελτίο Τύπου να μπει στον κόπο να αλλάξει λίγο το κείμενο, ώστε να μην είναι οφθαλμοφανές όλο αυτό το σκηνικό.

Ασφαλώς είναι δικαίωμα του καθενός να δίνει αποκλειστικές ειδήσεις σε όποιο μέσο επιθυμεί. Ασφαλώς όμως και το “δικαίωμα” του καθενός μπαίνει στη σφαίρα της δημόσιας κριτικής εφόσον μιλάμε για δημόσιο πρόσωπο.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχουν δεδομένα. Εγώ προσωπικά επιχείρησα να μιλήσω με τον βουλευτή Λευκάδας προκειμένου ν’ αποτυπωθεί δημόσια η άποψή του για ένα κορυφαίο θέμα που απασχολεί τη χώρα μας. Είναι δεδομένο πως δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία μαζί μου κι αυτό όχι με δική μου υπαιτιότητα.

Είναι επίσης δεδομένο πως την ώρα που η δική μου τηλεφωνική γραμμή ήταν “χαρασμένη” κάποια άλλη, άλλου μέσου ενημέρωσης, δούλευε “ρολόϊ”.

Για να τελειώνουμε, εμείς ως μέσο ενημέρωσης δεν διεκδικήσαμε καμία “αποκλειστικότητα”. Εκείνο που ζητήσαμε ήταν να επιτελέσουμε τον δημόσιο ρόλο μας. Να μεταφέρουμε την άποψη του βουλευτή στους Λευκαδίτες. Αν η απάντηση θα απευθυνόνταν μόνο σε μας ή ταυτόχρονα σε όλους, δεν μας ενδιέφερε. Ούτε ποτέ επιζητήσαμε ούτε και επιζητούμε “ιδιαίτερες σχέσεις μεταχείρησης” με κανένα κέντρο ή παράκεντρο εξουσίας.

Επιζητάμε όμως και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ίσους όρους αντιμετώπισης από κάθε φορέα εξουσίας, όπως για παράδειγμα στην συγκεκριμένη περίπτωση από τον βουλευτή κ. Γρηγόρη.

“Δικαίωμα” του κ. Γρηγόρη να δίνει τις αποκλειστικότητες σε φίλα προσκείμενα μέσα ενημέρωσης, ασφαλώς όμως και δικό μας δικαίωμα να αναδεικνύουμε τέτοιες συμπεριφορές.

Τελικά όπως πολλά σε αυτή την χώρα είναι βέβαιο πως και ο Γόρδιος Δεσμός μεταξύ ΜΜΕ και πολιτικών θα χρειαστεί χρόνια για να λυθεί…

Τα συμπεράσματα, δικά σας.

Ακολουθεί η θέση του βουλευτή Λευκάδας επί της συμφωνίας.

Θέση επί της συμφωνίας

Βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη και σημαντική καμπή στο τέλος της διαπραγμάτευσης. Η διαπραγμάτευση αυτή οδηγήθηκε σε αδιέξοδο με αποκλειστική ευθύνη των λεγόμενων «εταίρων» και δανειστών,  με επικεφαλής τη Γερμανία και των δορυφόρων της, που όπως αποδείχθηκε, ο στόχος τους από την αρχή ήταν η πτώση της Ελληνικής Κυβέρνησης, της μόνης αριστερής κυβέρνησης στην Ευρώπη, την οποία θεωρούν ως ένα ενοχλητικό αγκάθι .Με υπαιτιότητά τους η διαπραγμάτευση έφθασε το Σαββατοκύριακο σε αδιέξοδο, με τον ωμό εκβιασμό τους, ειδικά μετά το δημοψήφισμα, για Grexit μέσω του κλεισίματος των τραπεζών και της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας.

Δεν αμφισβητεί κανείς ότι η προτεινόμενη συμφωνία περιλαμβάνει πολύ σκληρά μέτρα, έξω από την ιδεολογία μας και τις κοινωνικές μας ευαισθησίες, ενώ η άλλη λύση ήταν η άτακτη χρεοκοπία και κατάρρευση από τη Δευτέρα, που ήταν και το σχέδιο, το οποίο είχαν ετοιμάσει και αρχίσει να υλοποιούν ακραίες αντιευρωπαϊκές δυνάμεις με επικεφαλής τη Γερμανία.

Η δύσκολη απόφαση με την οποία συμβιβάστηκε η Κυβέρνηση ήταν το πρώτο βήμα για να αποτραπεί η έξοδος της χώρας από το ευρώ που αυτή τη στιγμή ισοδυναμούσε με καταστροφή. Η συμφωνία λοιπόν σε αυτή τη φάση, που δεν υπήρχε από καμία πλευρά  κατατιθεμένη σοβαρή  εναλλακτική πρόταση, παρά το ότι είναι σκληρή, δίνει τη δυνατότητα να σταθεί η χώρα στα πόδια της και να αποτρέψει τη χρηματοπιστωτική ασφυξία, την κατάρρευση των τραπεζών και την εξαέρωση των καταθέσεων του Ελληνικού λαού.

Από την άλλη περιέχει και θετικά στοιχεία, όπως την αναδιάρθρωση του χρέους, το επενδυτικό πακέτο και τη δυνατότητα ανακατανομής των βαρών που μέχρι τώρα βάραιναν αποκλειστικά τους μη έχοντες, και βελτίωση των παραμέτρων ανάλογα με την επιτυχία των στόχων.

Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, κάθε ρητορική και ειδικά από αριστερές δυνάμεις, δεν είναι τίποτε άλλο από, αθέλητα, βοήθεια στις δυνάμεις εκείνες που το μόνο που θέλουν είναι η πτώση της Κυβέρνησης, ώστε να υλοποιηθεί το σενάριο της αριστερής παρένθεσης.

Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, όλοι πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της Κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα στον τιτάνιο αγώνα που δίνουν. Είναι θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού και συγχρόνως απόφασή μας.

Κάθε άλλη θέση, όσο ευγενή και αν είναι τα συναισθήματα, στην πράξη οδηγούν στην αποσταθεροποίηση της Κυβέρνησης και στην υλοποίηση των πραξικοπηματικών σχεδίων των γνωστών ευρωπαϊκών κύκλων  και των εδώ εκφραστών τους.

Η ενότητά μας και όχι η επίκληση θέσεων  ιδεολογικής  καθαρότητας πρέπει να είναι η απάντησή μας. Το χρωστάμε στο λαό μας που προσβλέπει σε μας για ένα καλύτερο αύριο.