Το ελαιόλαδο είναι η βάση της Μεσογειακής διατροφικής αλυσίδας, η οποία θεωρείται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ως το πιο υγιεινό μοντέλο διατροφής και ως ένας από τους κυριότερους διατροφικούς παράγοντες μακροζωίας.

Οι ευεργετικές για την υγεία του ανθρώπου ιδιότητες του ελαιόλαδου είναι γνωστές στην Ελλάδα και σε όλη την Μεσόγειο από την αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης, ο θεμελιωτής της ιατρικής, αναφέρθηκε στο ελαιόλαδο ως το πλέον θεραπευτικό διατροφικό στοιχείο και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε από τους κάτοικους της Μεσογείου για πάνω από 5.000χρόνια ως φάρμακο ή φαρμακευτικό συστατικό, ακόμα και ως καλλυντικό.

Η διατροφική σύνθεση του ελαιόλαδου αποτελείται κατά 60-80% από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι πολύ πιο ανθεκτικά σε οξειδωτικές διαδικασίες σε σχέση με τα πολυακόρεστα που περιέχονται στα σπορέλαια. Η κατανάλωση μίας διατροφής βασισμένης στο ελαιόλαδο και στα πρότυπα της μεσογειακής δίαιτας έχει βρεθεί ότι συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση πολλών ασθενειών.

quotes
Μελέτες υποστηρίζουν ότι φυσιολογικές ποσότητες πρόσληψης ελαιόλαδου παρέχουν την κατάλληλη πηγή λιπαρών οξέων για την φυσιολογική ενασβεστίωση των οστών των παιδιών.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το ελαιόλαδο αποτελεί πλούσια πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών Α,D,K και ειδικά Ε, οι οποίες συνιστούν μια φυσική άμυνα του οργανισμού μας απέναντι στον καρκίνο. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και ειδικά το ελαϊκό οξύ, προστατεύουν από τη στεφανιαία νόσο γιατί ελαττώνουν τη συγκέντρωση των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας LDL (“κακή χοληστερίνη”), και ταυτόχρονα μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της HDL (δηλαδή της “καλής χοληστερίνης”) η οποία προστατεύει τον οργανισμό από την αρτηριοσκλήρωση και αποτρέπει το σχηματισμό των ελεύθερων ριζών, που μπορούν να προκαλέσουν την καταστροφή των κυττάρων μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Μελέτες που έχουν γίνει για τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου στην ανάπτυξη των παιδιών, υποστηρίζουν ότι φυσιολογικές ποσότητες πρόσληψης ελαιόλαδου παρέχουν την κατάλληλη πηγή λιπαρών οξέων για την φυσιολογική ενασβεστίωση των οστών. Έχει επίσης υποστηριχθεί, ότι χαμηλή πρόσληψη λινελαϊκού οξέος μπορεί να καθυστερήσει την φυσιολογική ανάπτυξη και να προκαλέσει δερματικές, ηπατικές και μεταβολικές διαταραχές.

Το ελαιόλαδο λοιπόν, και ειδικά όταν αυτό προέρχεται από βιολογικής καλλιέργειας ελιά, δηλαδή χωρίς καμία ανιχνεύσιμη χημική ουσία, είναι σε όλους φανερό ότι συνιστά αναπόσπαστο μέρος της ιδανικότερης διατροφής. Δε ξέρουμε κατά πόσο οι Λευκαδίτισσες νοικοκυρές γνώριζαν τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου στην διατροφή μας, αλλά ήταν το προϊόν που χρησιμοποίησαν κατά κόρον στην μαγειρική και την ζαχαροπλαστική τους. Το πλέον παραδοσιακό γλυκό του νησιού μας, το οποίο σερβίρεται σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις είναι η λαδόπιτα.λαδοπιτα 2Η βασική συνταγή απαιτεί τα εξής υλικά: 1κιλό ζάχαρη, περίπου 1 ½ κιλό λάδι, 2 λίτρα νερό και περίπου 1 ½ κιλό αλεύρι. Η διαδικασία είναι απλή: Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 10 λεπτά και το φυλάμε να είναι ζεστό. Βάζουμε το λάδι (αφού κρατήσουμε δύο δάκτυλα από το τρίτο ποτήρι) σε ρηχή κατσαρόλα στη φωτιά να κάψει. Κατόπιν ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, τόσο ώστε να γίνει ένας πολύ πηχτός χυλός και ανακατεύουμε διαρκώς με ξύλινη κουτάλα πάντα πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρυσό χρώμα. Προσθέτουμε τότε σιγά-σιγά το ζεστό σιρόπι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Γίνεται ένας ελαφρύς χαλβάς και καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμος γιατί ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και την κουτάλα. Τον στρώνουμε στο ταψί το οποίο έχουμε πασπαλίσει με σουσάμι και τον πατάμε για να ισιώσει η επιφάνειά του. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και χαράζουμε την πίτα σε ρόμβους και βάζουμε από ένα αμύγδαλο στο κάθε ρόμβο. Ψήνουμε στους 200 (σε προθερμασμένο φούρνο) για 15 λεπτά και μετά στους 180 για 40-45′ περίπου, μέχρι να αποκτήσει ένα καστανό χρώμα. Εφόσον η πίτα έχει κρυώσει είναι έτοιμη και μπορούμε να πασπαλίζουμε με κανέλλα και λίγη ζάχαρη.