Διακοπές τέλος και πυρετός προετοιμασίας για τις εκλογές! Εδώ και καιρό πλανιόταν το «άρωμα» εκλογών, αλλά πλέον η διενέργειά τους είναι γεγονός και αναγκάζει όλους να κινηθούν γρήγορα για να προετοιμαστούν κατάλληλα.

Προς το τέλος της εβδομάδας και συγκεκριμένα την Πέμπτη αναμένεται σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις η προκήρυξη των εκλογών για τις 20 Σεπτεμβρίου. Σε σκηνικό ακραίας πόλωσης βρίσκεται η εκλογική αντιπαράθεση. Πρόκειται για την 10η εκλογή αναμέτρηση μετά το 2007. Εκλογές τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας επιδίωξε να διεξαχθούν πριν την αναθεώρηση των εργασιακών σχέσεων, πριν τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ και πριν τις αλλαγές που θα επέλθουν στις συντάξεις, ώστε να επικρατούν ακόμα καλύτερες συνθήκες από αυτές που θα ζήσουμε αυτό το φθινόπωρο.

Όσον αφορά τις εκλογές σύμφωνα με το ισχύον εκλογικό θεσμικό πλαίσιο από τη στιγμή που δεν έχουν συμπληρωθεί 18 μήνες από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, οι εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα και όχι σταυροφορία. Οι πολίτες δε χρειάζεται να βάλουν σταυρό προτίμησης υπέρ υποψηφίου. Ωστόσο η τυχόν σημειώσή του, δεν επιφέρει ακυρότητα του ψηφοδελτίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το κάθε κόμμα θα επιλέξει τα πρόσωπα που επιθυμεί να αναδειχθούν σε βουλευτικές θέσεις.

Έτσι και στην Λευκάδα έχων ξεκινήσει εδώ και μέρες οι προεκλογικές ζυμώσεις. Στο κόκκινο η αντιπαράθεση μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ η οποία αντιπαράθεση αναγκαστικά επηρεάζει και τις Νομαρχιακές.

Με αμηχανία αλλά και “σιωπή” παρακολουθούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Λευκάδας τις εξελίξεις. Δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση από την Νομαρχιακή Λευκάδας, στόχος είναι να παραμείνουν δημόσια τουλάχιστον οι τόνοι χαμηλοί, ενώ στο εσωτερικό επικρατεί αναβρασμός.

Μια εκ νέου υποψηφιότητα του νυν βουλευτή Λευκάδας Σταύρου Γρηγόρη θεωρείται δεδομένη. Έτσι όμως όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κρίνοντας και από τα όσα συνέβησαν τελευταία πρόκειται για μια υποψηφιότητα η οποία δύσκολα θα τερματίσει. Γνωστό σε όλους το κλίμα που επικρατεί μεταξύ βουλευτή και Νομαρχιακής γενικότερα…

Θα έχει να αντιμετωπίσει και τον υποψήφιο με το κόμμα Λαφαζάνη, ο οποίος σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα είναι ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 Χρήστος Παπαδόπουλος.

Γενικά δεν είναι ευνοϊκό το κλίμα για τον νυν βουλευτή, αφού μετά τα «ΝΑΙ», έχασε το πλεονέκτημα του αντιμνημονιακού προφίλ των τελευταίων εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε το πλεονέκτημα που είχε τον περασμένο Ιανουάριο που υποσχόταν πως θα σκίσει τα μνημόνια και στηριζόταν στο όραμα της αλλαγής. Βέβαιος ότι θα παρέσερνε σε ξεσηκωμό ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό Νότο ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνά. Η εξέγερση όμως δεν ήρθε. Την θέση της ανέλαβαν ο ρεαλισμός και ένα τρίτο θηριώδες μνημόνιο. Κανείς όμως δεν μπορεί να του αρνηθεί πως ένα πρώτο λιθαράκι για την αλλαγή στην Ευρώπη το έβαλε…. Μέχρι τα τέλη της εβδομάδας αναμένουμε εξελίξεις από την Νομαρχιακή Λευκάδας.

Σχετικά τώρα με την Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο πρώην βουλευτής Λευκάδας Θοδωρής Σολδάτος έχει βρεθεί, έχει μιλήσει με τον πρόεδρο του κόμματος και  έχει θέσει τον εαυτό του στη διάθεσή του.

Αν κρίνουμε και από τις καλές σχέσεις που είναι γεγονός πως έχει μαζί του, δεν αποκλείουμε μια εκ νέου υποψηφιότητά του. Μια υποψηφιότητα, η οποία όμως αν κρίνουμε από τα όσα ψιθυρίζονται θα επισημοποιηθεί μόνο αν είναι και το πρώτο όνομα στην λίστα. Αφού οι εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα ο πρόεδρος του κόμματος θα αποφασίσει για τη σειρά των υποψηφίων σε κάθε νομό. Ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης είχε δηλώσει ότι η σειρά εκλογής βουλευτών δεν θα αλλάξει. Στην δική μας περίπτωση σημαίνει πως ο υποψήφιος βουλευτής ΝΔ των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015 Αθανάσιος Καββαδάς θα είναι πρώτο όνομα. Αν όμως οι περιστάσεις το απαιτήσουν είπε ο κος Μεϊμαράκης σε Περιφέρειες που δεν έχει εκλεγεί βουλευτής ΝΔ, ουδείς μπορεί να αποκλείσει την αλλαγή σειράς προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που είναι για την ΝΔ η έδρα της Λευκάδας να πάει στο κόμμα.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από το ποσοστό που θα καταφέρει να συγκεντρώσει ο υποψήφιος Λαφαζάνη.

Το κόμμα Λαφαζάνη έχει την δυνατότητα  να εμφανιστεί ως αντίπαλον δέος και των τριών κομμάτων που στήριξαν το μνημόνιο. Από την άλλη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της αποχώρησης της Ελλάδας από την ΕΕ, κάτι που η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν θέλει. Αυτή η στάση μπορεί να μειώσει σημαντικά το ποσοστό που θα καταφέρει να πάρει εν τέλει ως Λαϊκή Ενότητα.

Είναι γεγονός πάντως πως η αντιπαράθεση ανάμεσα Τσίπρα και Μεϊμαράκη θα κρίνει τελικά την πρώτη θέση και τον νικητή των εκλογών. Σε μια τόσο σύντομη προεκλογική περίοδο λάθη στις στρατηγικές δεν θα συγχωρούνται αφού δεν υπάρχει χρόνος. Τα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια θα αναλάβουν καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα. Για αυτό τον λόγο επικρατεί ένας προβληματισμός στην Λευκάδα.

Χρειάζεται μια καλή σύνθεση ονομάτων στην Λευκάδα, με τα δυνατά στελέχη του κόμματος της ΝΔ να συνεργαστούν και να αποδεχτούν την απόφαση του Προέδρου.

Όσον αφορά την ΝΔ στην Λευκάδα το στοίχημα είναι αν θα καταφέρουν να βάλουν στην άκρη τις όποιες αντιπαραθέσεις για να στηρίξουν τον υποψήφιο που θα επιλέξει ο πρόεδρος. Αν κρίνουμε από τις μέχρι τώρα εκλογικές αναμετρήσεις δύσκολο εγχείρημα στην Λευκάδα. Ο πρώην υποψήφιος βουλευτής ΝΔ Κώστας Σταματέλος ήδη αρνήθηκε να συμμετέχει. Από την άλλη ο υποψήφιος βουλευτής Βασίλης Μελάς θα στηρίξει την υποψηφιότητα Θανάση Καββαδά. Σε περίπτωση που δεν θα είναι πρώτο όνομα, ο Θανάσης Καββαδάς φαίνεται πως θα αποδεχτεί και θα στηρίξει όποιον υποψήφιο θα επιλέξει ο πρόεδρος. Μένει να δούμε τι θα αποφασίσουν τα επώνυμα και παραδοσιακά στελέχη της παράταξης όπως ο πρώην υποψήφιος βουλευτής Ξενοφών Βεργίνης, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες μας παραδοσιακά θα θελήσει να είναι υποψήφιος.

Όσο για κάποια «πολιτικά φαντάσματα του παρελθόντος» που περιμένουν πότε θα προκύψει μια εκλογική αναμέτρηση για να παίξουν πάλι κάποιο ρόλο και αυτά κάνουν την εμφάνισή τους στην προεκλογική κουζίνα. Για να δούμε αν και πιο κόμμα θα μας τους σερβίρει…

Όσον αφορά το ΚΚΕ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Πρώτη θα είναι η Σταματέλου Δήμητρα. Στην ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ επικεφαλής του ψηφοδελτίου παραμένει ο Κολογγιός Χρήστος. Στο ΠΟΤΑΜΙ επικεφαλής παραμένει ο δικηγόρος Χόρτης Πέτρος. Στους ΑΝΕΛ επικεφαλής παραμένει ο Νησιώτης Νικόλαος.

Η μάχη των εκλογών αναμένεται να είναι ακόμα πιο δύσκολη από αυτή της 25ης Ιανουαρίου 2015 και αυτό γιατί δεν υφίσταται πλέον το μνημόνιο-αντιμνημόνιο. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ανήκουν πλέον στο ίδιο στρατόπεδο μνημονιακών δυνάμεων. Το κάθε κόμμα από διαφορετική αφετηρία βέβαια. Ποιος θα διαπραγματευτεί καλυτέρα με τους δανειστές και θα εφαρμόσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται το μνημόνιο, αυτά είναι τα καθοριστικά κριτήρια για το εκλογικό αποτέλεσμα. Ας ελπίσουμε πως η κίνηση Τσίπρα για πρόωρες εκλογές δεν θα οδηγήσουν την χώρα σε μεγαλύτερη αβεβαιότητα και αστάθεια.

Ο προεκλογικός αγώνας εξπρές είναι σε εξέλιξη. Σκληρό ροκ και οποίος αντέξει!