Σειρά συναντήσεων πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων στα πλαίσια των διαπολιτισμικών συνεργασιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, στο πλαίσιο των διαπολιτισμικών συνεργασιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, πραγματοποίησε το Φεβρουάριο 2014, σειρά συναντήσεων με την Δρ. Μαίρη Μαρούλη-Ζηλεμένου, Πρόεδρο του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας» και τον κ. Αναστάσιο Βαρελά, Πρόεδρο του Οργανισμού «Πολιτιστικοί Ορίζοντες».

Κατά τις συναντήσεις αυτές τους εξήγησε και αποδέχτηκαν την έκθεση με τίτλο «Ιωάννης Καποδίστριας: ο Έλληνας – ο Ευρωπαίος, Homo Universalis», η οποία πρόκειται να περιοδεύσει σε πρωτεύουσες της Ευρώπης, να ξεκινήσει την πορεία της από την Κέρκυρα.

quotes
Η έκθεση πρόκειται να φιλοξενηθεί στην Κέρκυρα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου ενώ στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Η έκθεση αυτή αφορά στη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια σε χώρες της Ευρώπης και έχει ως στόχο να παρουσιασθεί η Ευρωπαϊκή διάσταση του έργου του στην Ευρώπη, τον 19ο αιώνα. Η Έκθεση θα περιλαμβάνει κειμήλια, έγγραφα και προσωπικά αντικείμενα του Ιωάννη Καποδίστρια από την Ελλάδα, τη Ρωσία την Ελβετία και άλλες χώρες. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας», τον Οργανισμό «Πολιτιστικοί Ορίζοντες» και τελεί υπό την αιγίδα της Α. Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας

με την υποστήριξητης Βουλής των Ελλήνων, της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε, του Υπουργείου Πολιτισμού καθώς και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Δυναμικοί συνεργάτες στη σπουδαία πρωτοβουλία είναι το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, οΣύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων «ΟΙ ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ», ηΔιεθνής Εταιρεία Φίλων «Νίκος Καζαντζάκης» (Έδρα Γενεύη) καθώς και η 21η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων η οποία μάλιστα προσφέρει τον χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, προκειμένου να φιλοξενήσει την έκθεση.

Λόγω του γεγονότος ότι το 2014 εορτάζουμε τα 150 χρόνια από την Ένωση των Ιονίων Νήσων με την Ελλάδα, αποφασίστηκε να ξεκινήσει η πορεία της Έκθεσης από την Κέρκυρα, την γενέτειρα του μεγάλου αυτού ανδρός και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων πρόκειται να συμμετάσχει προσφέροντας την αμέριστη υποστήριξή της σε τέτοιες πρωτοβουλίες που προάγουν τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας.

Η έκθεση πρόκειται να φιλοξενηθεί στην Κέρκυρα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου ενώ στη συνέχεια θα ταξιδέψει στη Γενεύη, στο Λουξεμβούργο, στην Πάδοβα και στις Βρυξέλλες ολοκληρώνοντας τη διαδρομή της στο τέλος του 2016 στην Ρωσία.