Το μείζον θέμα του εξορθολογισμού των τιμολογίων ύδρευσης, αλλά και του κοινωνικού τιμολογίου ύδρευσης, συζητήθηκε ως πρώτο της ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής (21/11/2014).

ΠΕΡΙΠΟΥ 1.500 ΟΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ

Την εισήγηση του θέματος ανέλαβε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Σέρβος, ο οποίος αναφερόμενος στο κοινωνικό τιμολόγιο, είπε: “Γνωρίζοντας τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που όλοι βιώνουμε και συναισθανόμενοι την οικονομική αδυναμία αρκετών συμπολιτών μας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, προτείνουμε την εφαρμογή κοινωνικού τιμολογίου ύδρευσης σε ειδικές κατηγορίες πολιτών, σύμφωνα με εισοδηματικά κριτήρια”.

Το κοινωνικό τιμολόγιο αφορά τις παρακάτω κατηγορίες πολιτών:

1. Μακροχρόνια άνεργους
2. Πολύτεκνους και τρίτεκνους με ανήλικα τέκνα ή τέκνα που σπουδάζουν
3. Μονογονεϊκές οικογένειες με προστατευόμενα τέκνα
4. Ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%
5. Πολυμεταγγιζόμενα άτομα που πάσχουν από μεσογειακή ή δρεπανοκυτταρική αναιμία
6. Άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση

Επιπλέον, τα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία θα πρέπει να βεβαιώνονται κάθε χρόνο, και οι παροχές προς τις παραπάνω κατηγορίες πολιτών, είναι:

– Ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ (η πρόταση της Δημοτικής Αρχής ήταν για 150.000 ευρώ, κάτι που άλλαξε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μετά από παρεμβάσεις δημοτικών συμβούλων)

– Όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 3.000 ευρώ (εκτός επιδόματος ανεργίας και προνοιακών επιδομάτων) απαλλάσσονται της πληρωμής των πρώτων 50m3 νερού. Από τα 51 έως το 100 m3 θα χρεώνονται με το 50% της αντίστοιχης τιμής της δημοτικής ενότητας

– Όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα από 3.001 ευρώ μέχρι 8.000 ευρώ (πλην επιδόματος ανεργίας και προνοιακών επιδομάτων) για κατανάλωση μέχρι 100 m3 νερού θα χρεώνονται με το 50% της τιμής της αντίστοιχης δημοτικής ενότητας και για πάνω από 100 m3θα χρεώνονται την κανονική τιμή

Ο κ. Σέρβος ανέφερε πως το κόστος του κοινωνικού τιμολογίου υπολογίζεται στις 45.000 ευρώ (λαμβάνοντας υπόψιν ότι η μέση κατανάλωση είναι περίπου 30 ευρώ και οι ωφελούμενοι περίπου 1.500).

Το κόστος αυτό θα καλυφθεί ανταποδοτικά, μέσα από τον εξορθολογισμό των υφιστάμενων τιμολογίων ύδρευσης, με εφαρμογή ενιαίας τιμής παγίου και με κλιμάκωση στις μεγάλες καταναλώσεις της δημοτικής ενότητας Ελλομένου.

ΤΑ 5 ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

“Με τον προτεινόμενο εξορθολογισμό το μεγάλο όφελος για τους δημότες είναι η γενίκευση του κοινωνικού τιμολογίου, το οποίο για πρώτη φορά εφαρμόζεται. Δεν επιβαρύνονται οι καταναλωτές με αύξηση στα τιμολόγια. Αντίθετα, σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν μειώσεις τιμών, εκτός από κάποιες μεγάλες καταναλώσεις -το οποίο συμβαίνει εξαιτίας της κλιμάκωσης.”, συνέχισε ο κ. Σέρβος, ο οποίος και ανέλυσε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για τον εξορθολογισμό των τιμολογίων ύδρευσης (με ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2015).

Ο Αντιδήμαρχος ανέφερε πως για τη δημιουργία των νέων τιμολογίων ύδρευσης -τα οποία σε δεύτερη φάση θα σταλούν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για έγκριση-, λήφθηκαν υπόψη τόσο οι διαφορετικές κλίμακες που ισχύουν σε κάθε δημοτική ενότητα, όσο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής, ο εξορθολογισμός των διαφορετικών τιμών στις διάφορες περιοχές, για την υλοποίηση του οποίου προτάθηκε:

1) Εφαρμογή ομοιόμορφης κλιμάκωσης σε όλες τις δημοτικές ενότητες

2) Ενιαίο πάγιο 6 ευρώ, ως μέση τιμή των υφιστάμενων παγίων των δημοτικών ενοτήτων για τις οικιακές καταναλώσεις του Δήμου

3) Ενιαίο πάγιο 10 ευρώ για τις επαγγελματικές καταναλώσεις των δημοτικών ενοτήτων και για τις εκτός οικισμών συνδέσεις στις δημοτικές ενότητες (όπου μέχρι σήμερα ίσχυαν)

4) Ενιαίο πάγιο 10 ευρώ για τους στάβλους, με χρέωση 0,70 ευρώ/m3 για καταναλώσεις έως 200 κυβικά μέτρα και 1,40 ευρώ/m3 για τις καταναλώσεις άνω των 200 κυβικών μέτρων σε όλο τον Δήμο

5) Ενιαία τιμή 1,77 ευρώ/m3 (μαζί με τον ΦΠΑ είναι 2 ευρώ/m3) για την παροχή νερού από τα λιμάνια σε σκάφη. Εξαιρούνται τα ημερόπλοια, τα οποία θα χρεώνονται με βάση τις επαγγελματικές καταναλώσεις της αντίστοιχης δημοτικής ενότητας

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε αναλυτικά τους πίνακες με τις χρεώσεις ύδρευσης ανά δημοτική ενότητα.

ΔΙΑΦΩΝΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ (ΚΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ)

Στη συζήτηση που ακολούθησε, στην οποία παρόντες ήταν και κάποιοι πρόεδροι κοινοτήτων αλλά και κάτοικοι, ήταν εμφανές πως οι αντιδράσεις κατά της πρότασης του εξορθολογισμού ήταν έντονες και για διάφορες πτυχές της. Μάλιστα, δεν ήταν μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που εξέφρασαν τις διαφωνίες τους, αλλά υπήρξαν και κάποιοι σύμβουλοι της πλειοψηφίας που εναντιώθηκαν σε σημεία της πρόταση της Δημοτικής Αρχής.

ΔΙΑΦΩΝΙΑ 1η: Απουσία στοιχείων

Η μη γνώση της Δημοτικής Αρχής για το κόστος της τιμής μονάδας νερού ανά δημοτική ενότητα, πριν προβεί σε εξορθολογισμό των τιμολογίων ύδρευσης, αποτέλεσε και την πρώτη αντίδραση. Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Ηλίας Κοντογεώργης -ο οποίος και έκανε την σχετική ερώτηση- έθεσε αυτό το ζήτημα λέγοντας πως είναι δεν μπορεί να γίνουν αλλαγές στα τιμολόγια αν προηγουμένως ο Δήμος δεν έχει στα χέρια του αυτά τα στοιχεία. Με τον κ. Κοντογεώργη συμφώνησε και ο επικεφαλής της παράταξης “Δίαυλος” κ. Κωνσταντίνος Γληγόρης, ο οποίος παρόλο που ανέφερε ότι η αρχή που έγινε έχει θετικά στοιχεία, η απουσία μελέτης είναι ένας σημαντικός αρνητικός παράγοντας.

Σε απάντηση των παραπάνω, ο κ. Σέρβος απάντησε ότι στο διάστημα των δύο μηνών από την ανάληψη ευθυνών της νέας Δημοτικής Αρχής, δεν ήταν δυνατό να υπάρξουν αυτά τα στοιχεία -τα οποία θα έχει στα χέρια του ο Δήμος μετά τους έξι (τουλάχιστον) μήνες διοίκησης.

ΔΙΑΦΩΝΙΑ 2η: Σύνδεση κοινωνικού τιμολογίου με εξορθολογισμό

Πολλοί ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, οι οποίοι διαφώνησαν με το γεγονός πως η Δημοτική Αρχή εισηγήθηκε το κοινωνικό τιμολόγιο (στο οποίο συμφωνούσαν) μαζί με τον εξορθολογισμό των τιμολογίων ύδρευσης. Πρότειναν, δε, η Δημοτική Αρχή να εισηγηθεί μόνο το θέμα του κοινωνικού τιμολογίου και να αφήσει τον εξορθολογισμό για αργότερα, όταν θα έχει στα χέρια της τα κατάλληλα στοιχεία και τις απαραίτητες μελέτες. Τέλος, προτάθηκε τόσο από τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης “Μαζί για τη Λευκάδα μας” κ. Ευτύχιο Ζουριδάκη, όσο και από τον κ. Γληγόρη, η δημιουργία μιας Επιτροπής Ύδρευσης με μέλη από όλες τις παρατάξεις, για να εξετάσουν όλοι μαζί τον εξορθολογισμό και να τον ψηφίσουν ομόφωνα. Επιπλέον, η αντιπολίτευση διαφώνησε με το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή εισηγήθηκε να καλυφθεί το κόστος του κοινωνικού τιμολογίου μέσα από τα τιμολόγια ύδρευσης.

Σεβαστές τις απόψεις που ακούστηκαν, χαρακτήρισε ο Δήμαρχος κ. Κώστας Δρακοντειδής, αλλά τόνισε πως χωρίς τεκμηρίωση της ανταποδοτικότητας -δηλαδή από που θα καλυφθεί το κοινωνικό τιμολόγιο- δεν μπορεί να υπάρξει και κοινωνικό τιμολόγιο. “Αν πας να ψηφίσεις κοινωνικό τιμολόγιο χωρίς να έχεις στοιχειοθετήσει την ανταποδοτικότητά του, δεν περνάει η απόφαση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Άρα, σε μία διάσπαση της πρότασης που θα ψηφίζαμε μόνο για το κοινωνικό τιμολόγιο και δεν θα ψηφίζαμε τα άλλα, δεν θα ψηφίζαμε στην ουσία ούτε το κοινωνικό τιμολόγιο, γιατί δεν θα είχαμε κανένα στοιχείο για να αποδείξουμε ότι υπάρχει ανταποδοτικότητα.”, εξήγησε ο ίδιος.

ΔΙΑΦΩΝΙΑ 3η: Δεν προηγήθηκε διαβούλευση

Το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση πριν την δημιουργία πρότασης για εξορθολογισμό των τιμολογίων ύδρευσης, στάθηκε αφορμή για την αντίδραση των περισσότερων συμβούλων της αντιπολίτευσης. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας θεώρησαν ότι η άποψη των δημοτών και των επαγγελματιών του Δήμου για τα τιμολόγια ύδρευσης ήταν απαραίτητη, πριν η Δημοτική Αρχή ξεκινήσει τον εξορθολογισμό τους.

“Από άποψη κουλτούρας θέλουμε τη διαβούλευση και έχουμε ξεκινήσει διαβουλεύσεις για διάφορα ζητήματα. Αλλά εδώ υπήρχε ένα πολιτικά επείγον θέμα και αυτό είναι το κοινωνικό τιμολόγιο. Θέλαμε να το κάνουμε γρήγορα λόγω των προβλημάτων της κοινωνίας και γιαυτό δεν είχαμε το χρόνο να πάμε σε διαβούλευση”, απάντησε ο Δήμαρχος, ενώ ο αρμόδιος για τα οικονομικά Αντιδήμαρχος κ. Μάρκος Νικητάκης πρόσθεσε: “Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε διαβούλευση. Πρέπει να ξέρετε, όμως, ότι οι κανονιστικές αποφάσεις ψηφίζονται πάντα πριν από τον Προϋπολογισμό. Άρα ο χρόνος μας ήταν, δεδομένα, πολύ λίγος. Είναι προφανές -και θα το αποδείξουμε στο άμεσο μέλλον- ότι πιστεύουμε στη διαβούλευση.

ΔΙΑΦΩΝΙΑ 4η: Χρειάζεται ή όχι ΔΕΥΑ; (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης)

Άλλο ένα σημείο στο οποίο το Σώμα διαχωρίστηκε όσον αφορά τις απόψεις των συμβούλων, αποτέλεσε το ζήτημα για το αν χρειάζεται να ιδρυθεί ΔΕΥΑ για να αναλάβει το κομμάτι της ύδρευσης.

Θετικοί στην λύση της ΔΕΥΑ ήταν οι επικεφαλής των παρατάξεων “Ανοίγουμε Πανιά” και “Μαζί για τη Λευκάδας μας, κ.κ. Σπύρος Μαργέλης και Βασίλης Αραβανής. Ως μονόδρομο, παρουσίασε ο κ. Μαργέλης την ίδρυση ΔΕΥΑ, με επιχείρημα πως με αυτό τον τρόπο το δίκτυο ύδρευσης θα λειτουργεί σωστότερα και πιο οργανωμένα, χωρίς να αυξηθούν τα τέλη ύδρευσης για τους πολίτες, με τον κ. Αραβανή να συμφωνεί μαζί του, λέγοντας πως “αυτό κάνουν όλοι οι οργανωμένοι Δήμοι για να βελτιώσουν την ποιότητα, να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία και να είναι πιο ευέλικτοι”.

Κάθετα αντίθετη με την παραπάνω άποψη δήλωσε η επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” κ. Δήμητρα Σταματέλου, η οποία τόνισε ότι όπου αλλού ανέλαβε ΔΕΥΑ, τα τέλη αυξήθηκαν κατακόρυφα. Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος, ο οποίος συμφώνησε πως με αυτό τον τρόπο τα τέλη θα αυξηθούν. “Ο μαγικός κόσμος της ΔΕΥΑ δεν υπάρχει”, ολοκλήρωσε ο κ. Δρακονταειδής.

ΔΙΑΦΩΝΙΑ 5η: Γίνονται αυξήσεις στα τιμολόγια

Ακόμη ένα σημείο στο οποίο διαφώνησε το Σώμα, ήτανστο αν γίνονται μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ύδρευσης που εισηγήθηκε η Δημοτική Αρχή. Το μεγαλύτερο μέρος των συμβούλων της μειοψηφίας, αλλά και κάποιοι σύμβουλοι της συμπολίτευσης, διαφώνησαν εν γένει με την εισήγηση λόγω των αυξήσεων. Όπως δήλωσε ο κ. Βασίλης Αραβανής, “δεν είναι λογικό οι μεγαλύτερες καταναλώσεις να έχουν μεγαλύτερη χρέωση”, με την κ. Δήμητρα Σταματέλου να τονίζει ότι ένα αγαθό όπως το νερό δεν μπορεί να επιβαρύνει τόσο τους δημότες. Σύμφωνες βρέθηκαν και οι κ.κ. Σωτηρία Γαζή και Εύα Κατωπόδη από την παράταξη “Ανοίγουμε Πανιά”, με την πρώτη να λέει πως “το κοινωνικό τιμολόγιο το πληρώνει η δημοτική ενότητα Ελλομένου” και τη δεύτερη να χαρακτηρίζει την εισήγηση ως “άγριο και άδικο χαράτσωμα για πολλές ενότητες και ειδικά του Ελλομένου”. Αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης “Μαζί για τη Λευκάδα μας” κ.κ. Θανάσης Καββαδάς και Ευτύχιος Ζουριδάκης, συμφώνησαν, με τον κ. Καββαδά να μιλά για “τσεκούρωμα στους επαγγελματίες του Ελλομένου. Όμως, και ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Πάνος Γαζής τοποθετήθηκε αρνητικά λόγω των αυξήσεων στα τέλη ύδρευσης της δημοτικής ενότητας Ελλομένου.

Λόγω των παραπάνω αντιδράσεων, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας έλαβαν το λόγο, λέγοντας ότι οι σύμβουλοι πρέπει να υπηρετούν όλο το Δήμο της Λευκάδας και όχι συγκεκριμένες δημοτικές ενότητες, αφήνοντας στην άκρη τους τοπικισμούς. Επί των αυξήσεων τοποθετήθηκε ο Αντδήμαρχος κ. Μάρκος Νικητάκης, ο οποίος διαβάζοντας τους πίνακες της εισήγησης, μίλησε για μικρές αυξήσεις και κάλεσε όλους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Το ίδιος και ο Δήμαρχος κ. Κώστας Δρακονταειδής, ο οποίος τόνισε πως “σεβόμαστε τις ιδιαιτερότητες του Ελλομένου και ακριβώς επειδή ανεβαστήκαμε αυτή την κατάσταση γιαυτό και δεν πειράξαμε καθόλου -ιδιαίτερα στις οικιακές καταναλώσεις- τις τιμές εκκίνησης. Τηρήσαμε, όμως, τη δέσμευσή μας και βάλαμε κλιμάκωση.”, ενώ ανέφερε πως για τις οικιακές καταναλώσεις δεν προκύπτουν από πουθενά αυξήσεις και για τις επαγγελματικές είναι ελάχιστες. “Εμείς θεωρούμε ότι καλά κάναμε και υπερασπιστήκαμε την ιδιαιτερότητα του Ελλομένου σε σχέση με τα νερά, πρόσθεσε ο ίδιος.

ΔΙΑΦΩΝΙΑ 6η: Προέχουν τα έργα ύδρευσης

Τέλος, άλλη μια πτυχή του θέματος που θίχτηκε, τόσο από δημοτικούς συμβούλους, όσο και από παρευρισκόμενους προέδρους κοινοτήτων και κατοίκους, ήταν πως πριν γίνει εξορθολογισμός των τιμολογίων ύδρευσης, η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να δώσει προτεραιότητα στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος με το νερό π.χ η ποιότητα του νερού, η μέτρησή του, ο εκσυγχρονισμών του δικτύου, η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, οι παράνομες συνδέσεις κ.τ.λ.

“Η εικόνα της ύδρευσης είναι ένα μπάχαλο”, απάντησε ο κ. Δρακονταειδής, ο οποίος παρόλα αυτά τόνισε πως τα σοβαρά προβλήματα της ύδρευσης θα λυθούν σιγά-σιγά και πως δεν είναι δυνατόν, μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα από τότε που ανέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή, να υπάρξουν λύσεις. Τέλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Θανάσης Περδικάρης ανέφερε πως η πολιτική βούληση υπάρχει και πως τα προβλήματα θα βρουν τις λύσεις τους παρά τα εμπόδια.

Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να καταψηφίζει -με τη σημείωση της αποδοχής μόνο του κοινωνικού τιμολογίου- και τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας κ.κ. Ηλία Κοντογεώργη και Πάνο Γαζή να ψηφίζουν “λευκό”.