Επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα η αφισορύπανση, ή ταμπελο-ρύπανση, πείτε το όπως θέλετε, στο νησί μας. Ο κάθε ένας πηγαίνει και τοποθετεί όπου θέλει την αφίσα ή την ταμπέλα του. Και αυτό το φαινόμενο εδώ και χρόνια έχει εξαπλωθεί σε όλο το νησί και αποτελεί ένα άσχημο θέαμα, το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει πιο σοβαρά. Όλο αυτό το θέαμα ειδικά στην είσοδο της πόλης υποβαθμίζει αρκετά την αισθητική εικόνα του νησιού μας. Αυτή δεν είναι είσοδος για ένα νησί το οποίο ζει και πορεύετε από τον τουρισμό. Δεν είναι δυνατόν το πρώτο που βλέπει ένα επισκέπτης, αλλά και οι κάτοικοι του νησιού, όταν περνούν την γέφυρα να είναι αυτό το «όργιο» της αφισορύπανσης προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα αισθητικής και όχι μόνον! Στο νησί το οποίο είναι γνωστό για τις παραλίες και την ομορφιά του!

quotes

Mέχρι πρότινος η ίδια Δημοτική Αρχή τοποθετούσε αφίσες πάνω σε δέντρα

Καλοδεχούμενοι όλοι οι καλλιτέχνες να κάνουν τις συναυλίες τους και τις παραστάσεις τους, αλλά αυτό σίγουρα δεν το θέλει κανείς! Να θυμίσουμε και στην Νέα Δημοτική Αρχή ότι έχει ψηφιστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και από τους ίδιους ο «Κανονισμός Καθαριότητας», ο οποίος έχει σαφείς κανόνες, όσον αφορά την αφισορύπανση. Θέλω να πιστεύω ότι σύντομα η Δημοτική Αρχή θα βρει μια αξιοπρεπή μόνιμη λύση για το ζήτημα αυτό.

Ενδεχομένως να μπορούμε να βρούμε θέσεις σε κοινόχρηστους χώρους προκειμένου να τοποθετηθούν ειδικά διαμορφωμένα διαφημιστικά πλαίσια. Και αν δεν έχουμε εμείς λύσεις να ενημερωθούμε, πώς λύνουν άλλοι Δήμοι αυτό το πρόβλημα. Ενδεχομένως θα μπορούσε να βοηθήσει και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λευκάδας με προτάσεις για το ζήτημα. Μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με τον «Κανονισμό Καθαριότητας» προβλέπονται πρόστιμα έως και 6.000 ευρώ για περιπτώσεις αφισοκόλλησης, ανάρτησης διαφημιστικών πινακίδων και ρύπανση από φεϊγβολάν. Βέβαια μέχρι πρότινος η ίδια Δημοτική Αρχή τοποθετούσε αφίσες πάνω σε δέντρα για τις προβολές στον Κινηματογράφο.

afiosripansiΌταν λοιπόν η ίδια Δημοτική Αρχή δεν τηρεί τους νόμους, τότε δύσκολα θα ακολουθήσουν και οι πολίτες. Η Λευκάδα αξίζει πολύ περισσότερα! Ας ελπίσουμε ότι η Νέα Δημοτική Αρχή θα δώσει το καλό παράδειγμα και λύση στο πρόβλημα. Διότι όπως ακούμε μια ζωή, στην Ελλάδα νόμοι υπάρχουν, οι άνθρωποι να τους εφαρμόσουν δεν έχουν βρεθεί….

Κατερίνα Μεσσήνη