Και ενώ όλοι έχουν στραμμένα τα βλέμματα στους υποψήφιους για τις επερχόμενες Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, αλλού ετοιμάζονται οι λίστες για τις Εθνικές εκλογές. Όσον αφορά την ΝΔ στην Λευκάδα εδώ και καιρό ψήνονται κάποιοι να μπουν ως υποψήφιοι και χρησιμοποιούν ότι Μέσο και ότι περνά από το χέρι τους για να πείσουν τον πρόεδρο του κόμματος να τους συμπεριλάβει στην λίστα των υποψηφίων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο πρόεδρος θα ανταποκριθεί κιόλας. Στην Λευκάδα δεδομένη θεωρείται η εκ νέου υποψηφιότητα του νυν βουλευτή ενώ λέγεται ότι μπορεί να υπάρχουν δύο υποψηφιότητες γένους θηλυκού: της γιατρού Γεωργίας Αυγερινού, που ήταν υποψήφια και το 2015, και άλλης μιας γυναίκας η οποία προσπαθεί με διάφορους τρόπους  και τεχνάσματα να πείσει για την καταλληλότητά της ως υποψήφια. Δεν πείθει όμως όπως μαθαίνουμε για διάφορους λόγους…  Επίσης ενδιαφέρονται να είναι εκ νέου υποψήφιοι ο πρώην βουλευτής Ξενοφών Βεργίνης, ο αναπληρωτής γραμματέας Ποιότητας Ζωής Βασίλης Παπαχρήστος, αλλά και ο πολιτευτής Βασίλης Μελάς. Όσον αφορά τον κο Βασίλη Παπαχρήστο σύμφωνα με δίκες μας πληροφορίες δεν ισχύει κάτι τέτοιο, μένει βέβαια να δούμε τις τελικές αποφάσεις και μπορεί ξαφνικά να αλλάξουν τα δεδομένα…. Ο βουλευτής Λευκάδας  κος Καββαδάς έχει επανειλημμένα εκφράσει την προτίμησή του να κατέβει στις εκλογές με το ψηφοδελτίο του 2015, κάτι που στην Λευκάδα σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι περισσότεροι Νεοδημοκράτες βλέπουν με θετικό μάτι. Υπάρχει όμως και ένα «χεράκι» μέσα στην ΝΔ το οποίο για δικούς του λόγους προωθεί άλλες καταστάσεις…  θέλει όμως προσοχή γιατί μπορεί στο τέλος να βγάλει το δικό του το  ματάκι….

Ακολουθεί το ρεπορτάζ από το Παρασκήνιο

Με τις εκλογές να «ζυγώνουν» και τις μονοεδρικές περιφέρειες να θεωρούνται πάντα ασφαλής «ανεμοδείκτης» ως προς το πού πηγαίνει το πράγμα, ο στόχος της ΝΔ είναι σαφής: να κάνει το 7×7 και να κερδίσει όλες τις μονοεδρικές περιφέρειες, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε κατά κράτος και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015.

Πιο συγκεκριμένα, στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κερδίσει 6 μονοεδρικές και η ΝΔ μόλις 1, ενώ στις δεύτερες εκλογές του 2015 η ΝΔ βελτίωσε κάπως τα πράγματα, κερδίζοντας 2 μονοεδρικές, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε τις δυνάμεις του και κέρδισε 5.  Αυτήν τη στιγμή, με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εκλεγμένοι στα Γρεβενά ο Χρήστος Μπγιάλας, στη Ζάκυνθο ο Σταύρος Κοντονής, στην Κεφαλονιά η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, στη Φωκίδα ο Ηλίας Κωστοπαναγιώτου και στη Σάμο ο Δημήτρης Σεβαστάκης. Από την άλλη, μονοεδρικές έχουν κερδίσει για τη ΝΔ ο Κώστας Κοντογεώργος στην Ευρυτανία και ο Βασίλης Καββαδάς στη Λευκάδα.

Η αισιοδοξία της ΝΔ δεν είναι, σημειωτέον, αβάσιμη με βάση την εκλογική επίδοση των δύο μεγάλων κομμάτων στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 στις περισσότερες μονοεδρικές. Πλην των ήδη «γαλάζιων» Ευρυτανίας και Λευκάδας, στη Φωκίδα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συγκεντρώσει το 32,98% των ψήφων, έναντι 32,16% που είχε πάρει η ΝΔ. Στα Γρεβενά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 34,51% και η ΝΔ 32,15%. Στη Σάμο το κυβερνών κόμμα πήρε 31,01%, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση 22,98%. Στην Κεφαλονιά ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος με 33,95%, όταν τη ΝΔ ψήφισε το 27,55% των ψηφοφόρων. Στη Ζάκυνθο καταγράφηκε η μεγαλύτερη διαφορά, με τον ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει 36,16% και τη ΝΔ 27,51%. Πλην της Σάμου και της Ζακύνθου, συνεπώς, οι διαφορές δεν ήταν διόλου… αβυσσαλέες.

Υπό αυτό το πρίσμα, στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι ο στόχος για νίκη και στις 7 μονοεδρικές δεν είναι ουτοπικός. Ο, δε, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέχρι στιγμής, έχει περιοδεύσει σε όλες τις μονοεδρικές, προσπαθώντας να «ζεστάνει» τον κόσμο, αλλά και τον κομματικό μηχανισμό. Οι ευρωεκλογές, συνεπώς, θα είναι μια καλή πρόβα για το τι μέλλει γενέσθαι στις μονοεδρικές ανά την επικράτεια, καθώς τα κατά τόπους ποσοστά θα είναι τροχιοδεικτικά για την προοπτική της ΝΔ να επανακτήσει την πλειοψηφία ή το σύνολο των μονοεδρικών. Θεωρείται, δε, παγίως ότι όποιος κερδίζει στις μονοεδρικές κερδίζει και τις εκλογές.

Τα νέα πρόσωπα

Βεβαίως, ενδιαφέρουσα είναι και η στελέχωση των ψηφοδελτίων, με τη ΝΔ να έχει μπει στη διαδικασία ανακοίνωσης υποψηφιοτήτων, αλλά να μην έχει ανακοινώσει τα ψηφοδέλτια στο σύνολο της Επικράτειας. Λέγεται ότι αυτό σχεδιάζεται να γίνει τον Ιούνιο, αν και μπορεί να πάει και πιο πίσω και να «κολλήσει» με τις εκλογές, ενώ, με βάση τους νέους κανόνες για ποσόστωση 40% ανά περιφέρεια, εκτιμάται ότι θα υπάρχει τουλάχιστον μια γυναικεία υποψηφιότητα στα ψηφοδέλτια των μονοεδρικών που έχουν τρεις θέσεις.

Πιο συγκεκριμένα τώρα. Στην Ευρυτανία, πλην του νυν βουλευτή Κώστα Κοντογεώργου, ο οποίος θα είναι πάλι υποψήφιος, το ψηφοδέλτιο έχει κλείσει με τις υποψηφιότητες του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου και νέου επιχειρηματία, Κλεομένη Λάππα, αλλά και της πλαστικής χειρουργού και προερχόμενης από το Μητρώο Στελεχών, Τζίνας Οικονόμου.

Στη Λευκάδα τώρα, υποψήφιος θα είναι εκ νέου ο βουλευτής Αθανάσιος Καββαδάς, ενώ λέγεται ότι μπορεί να υπάρχουν δύο υποψηφιότητες γένους θηλυκού: της γιατρού Γεωργίας Αυγερινού, που ήταν υποψήφια και το 2015, και αναζητείται μία ακόμα. Αν δεν προκριθεί η λύση με τις δύο γυναίκες υποψήφιες, ενδιαφέρονται ο πρώην βουλευτής Ξενοφών Βεργίνης, ο αναπληρωτής γραμματέας Ποιότητας Ζωής Βασίλης Παπαχρήστος, αλλά και ο πολιτευτής Βασίλης Μελάς.

Στην Κεφαλονιά, δυνατή είναι η υποψηφιότητα του Παύλου Παπαδάτου, ο οποίος πρόσφατα μάλιστα παρουσίασε στην Αθήνα το καινούργιο βιβλίο του με πάνελ την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Παναγιώτη Πικραμμένο και τον Κωστή Χατζηδάκη. Στίγμα ανανέωσης θεωρείται μια δυνητική υποψηφιότητα του αντιδημάρχου Ραφήνας και πρώην μέλους της ΠΕ Γιώργου Κοκκόλη, ενώ ακούγεται και το όνομα του Χαράλαμπου Λυκούδη. Στην Κεφαλονιά, όμως, αναζητείται και γυναικείο όνομα. Είχε ακουστεί τα όνομα της ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, αλλά δεν έχει «κλειδώσει» κάτι προσώρας.

Στη Ζάκυνθο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της ξενοδόχου Χριστίνας Τετράδη που θεωρείται δυνατή και μπορεί να «χτυπήσει» τον πρώην υπουργό Σταύρο Κοντονή. Ακούγεται, δε, εκ νέου το όνομα του πρώην δημάρχου και πολιτευτή Διονύση Ακτύπη, του δημοσιογράφου Φίλιππου Συνετού, αλλά και του ψυχιάτρου Τάσου Καλόφωνου.

Στη Φωκίδα, η πρώην βουλευτής της ΝΔ Ασπασία Μανδρέκα θέλει να επιδιώξει την επανεκλογή της, ενώ τον ίδιο στόχο έχει και ο άλλοτε υφυπουργός Γιάννης Μπούγας, ο οποίος λέγεται πως επανακάμπτει. Πρόσωπο από τη νέα γενιά φαίνεται πως θα είναι ο Κωνσταντίνος Χαλιορής, ο οποίος ήταν υποψήφιος και το 2015.

Στα Γρεβενά, υπήρξε μια ιδιαίτερη συνθήκη: Ο Τιμολέων Κοψαχείλης κατάφερε τον Ιανουάριο του 2015 να κερδίσει την έδρα, αλλά την έχασε στις δεύτερες εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ενδιαφέρεται να είναι εκ νέου υποψήφιος, αν και λέγεται ότι μπορεί εν τέλει να είναι ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ο οποίος είναι ανιψιός του. Ακούγεται έντονα, ακόμα, το όνομα του δικηγόρου Ανδρέα Πάτση, ο οποίος δραστηριοποιείται έντονα στην περιοχή, αλλά και αυτό του Χρήστου Βλαχοκώστα, ο οποίος είναι αναπληρωτής γραμματέας Οργανωτικού και υπεύθυνος για την επιμόρφωση των στελεχών της ΝΔ. Αναζητείται, δε, γυναικεία υποψηφιότητα στον νομό, αν και εκτιμάται ότι θα προέρχεται από τη Δεσκάτη.

Τέλος, στη Σάμο, όπου η διαφορά ήταν μεγάλη το 2015, λέγεται ότι οι ισορροπίες έχουν αλλάξει σημαντικά, με δεδομένο το βάρος που σήκωσε το νησί κατά τη διαχείριση του προσφυγικού από το 2015 και εντεύθεν. Ο δήμαρχος του νησιού, Μιχάλης Αγγελόπουλος, θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής και όχι βουλευτής, όπως κάποιοι έλεγαν. Από εκεί και πέρα, ο καθηγητής Ιατρικής Χριστόδουλος Στεφανάδης είναι το φαβορί του ψηφοδελτίου της ΝΔ. Κλειδωμένη θεωρείται και η υποψηφιότητα της δημοτικής συμβούλου Σάμου, Ιωάννας Καραγιάννη. Ακόμα, ακούγεται ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Στεφανής, αλλά και ο γιατρός και πρώην συντονιστής του ΚΥΤ Σάμου, Μάνος Λογοθέτης.

του Γιώργου Ευγενίδη 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο