Θέμα στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο της χρονιάς, το οποίο πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας (19/1/2015), αποτέλεσε η απόφαση για αδελφοποίηση του Δήμου μας με το Δήμο Zhoushan της Κίνας.

Το θέμα εισηγήθηκε ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, κος Σπυρίδων Αρβανίτης, ο οποίος ανέφερε πως “οι επαφές μας με την Κίνα, που ξεκίνησαν από το Πνευματικό Κέντρο με πρόσκληση κινέζικων φολκλορικών συγκροτημάτων όλα αυτά τα χρόνια, ωρίμασαν την ιδέα να υπάρξουν στενότερες επαφές και σε άλλους τομείς με τη μεγάλη αυτή χώρα.” Επιπλέον, ενημέρωσε το Σώμα για τις επαφές της Δημοτικής Αρχής με τον πρέσβη της Κίνας, οι οποίες οδήγησαν και στην απόφαση για αδελφοποίηση με έναν Δήμο της μεγάλης αυτής χώρας της Ανατολής. Όπως τόνισε ο κος Αρβανίτης, στόχος αυτής της συνεργασίας είναι οι μορφωτικές – πολιτιστικές ανταλλαγές, αλλά και οι τουριστικές επαφές με τη Κίνα, για την προβολή του τουριστικού μας προϊόντος. “Μετά από συνεργασία του πρέσβη με την κυβέρνηση της χώρας του, βρέθηκε μια πόλη με κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα με αυτά της Λευκάδας. Προτάθηκε ο Δήμος Zhoushan της Κίνας, ένας μικρός, παραθαλάσσιος Δήμος στο κέντρο της παράκτιας Κίνας με 1.140.000 κατοίκους”, συνέχισε ο κος Αρβανίτης, δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για τον κινέζικο Δήμο: “Είναι ένας νησιωτικός Δήμος, με πολλά νησάκια τα οποία ενώνουν με την ηπειρωτική ακτή 5 γέφυρες. Είναι Δήμος τουριστικός και ταυτόχρονα βιομηχανικός, με τεράστια ναυπηγεία.” Διευκρινίστηκε, δε, πως η απόφαση του Δ.Σ είναι το πρώτο προβλεπόμενο στάδιο για την αδελφοποίηση, αφού θα ακολουθήσουν κι άλλες ενέργειες από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κίνας, για την επίτευξη αδελφοποίησης των δύο Δήμων.

IMG_1198

Κατά την τοποθέτησή της η κα Μαριάννα Καρφάκη διερωτήθηκε για τους τρόπους που θα εξυπηρετήσουν η αδελφοποίηση με τη συγκεκριμένη πόλη, αφού όπως είπε δεν βρίσκει κάποια κοινά χαρακτηριστικά ή κάποια κοινή ταυτότητα. “Η ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος δεν μπορεί να γίνεται με αδελφοποιήσεις”, τόνισε η ίδια, ενώ ανέφερε πως αυτή η απόφαση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής έγινε με βάση το θυμικό και όχι με τη λογική.

Ο επικεφαλής της παράταξης, κος Σπύρος Μαργέλης, δήλωσε θετικός ως προς την αδελφοποίηση, την οποία χαρακτήρισε ως χρήσιμη. Ζήτησε, παρόλα αυτά, την προσοχή της Δημοτικής Αρχής, ώστε η αδελφοποίηση με το Δήμο Zhoushan να μην σημαίνει μόνο επισκέψεις από εδώ προς τα εκεί.

IMG_1201

Την γενική άποψη για τις αδελφοποιήσεις ανέφερε κατά την ομιλία του ο κος Δήμαρχος, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνονται άσκοπα αλλά προσεκτικά. “Εμείς στρατηγικά επιλέγουμε αδελφοποίηση με κινέζικη πόλη, όπως στρατηγικά θα επιλέξουμε αδελφοποίηση και με ρώσικη πόλη”, είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε, δε, όλη την ιστορία γνωριμίας με τον Κινέζο πρέσβη και την πορεία των συζητήσεων ως την πρόταση αδελφοποίησης. “Τέθηκε από την μεριά τους πρόταση συνεργασίας και μιας ενδεχόμενης αδελφοποίησης. Έτσι, μας δόθηκε μια μεγάλη ευκαιρία, γιατί και εμείς θα θέλαμε μια συνεργασία με την Κίνα”, τόνισε ο κος Δρακονταειδής. Τέλος, υπογράμμισε ότι στόχος του Δήμου Λευκάδας είναι η ανάδειξη του τουρισμού και δεσμεύτηκε ότι η Δημοτική Αρχή δεν θα φέρει προς ψήφιση αδελφοποιήσεις που δεν θα παράξουν κανένα αποτέλεσμα για τον τόπο.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα από το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου.