Με αφορμή το γεγονός ότι ο Αντυ Γουόρχολ θα συμπλήρωνε φέτος τα 84 του χρόνια, το Μουσείο Καλών Τεχνών του Μοντρεάλ φιλοξενεί μια έκθεση απο διαφημιστικές αφίσες που φιλοτέχνησε ο εκκεντρικός καλλιτέχνης.

Γνωστός και ως βασιλιάς της πόπ αρτ, ο Αντυ Γουόρχολ ανήγαγε σε τέχνη την καθημερινότητα, κάνοντας εμβληματικές τις διαφημίσεις της σούπας και των αναψυκτικών. Στην πραγματικότητα, ο Αντυ υπήρξε ο πρόδρομος της σημερινής τέχνης του «ιλουστρασιον» η οποία είναι πλέον κοινή και προσβάσιμη  μέσα απο την τεχνική της ψηφιακής εποχής.

“Γεννήθηκε στο Πίτσμπουργκ το 1928 από Σλοβάκους γονείς και τα παιδικά του χρόνια, παγιδευμένα σε ένα τυπικά καθολικό περιβάλλον, συνέπεσαν με τη μεγάλη οικονομική κρίση της δεκαετίας του ’30, γεγονός που τον ανάγκασε να αποκωδικοποιήσει από μικρή ηλικία το πώς λειτουργούσε ο κόσμος προκειμένου να επιβιώσει. Tα αποτελέσματα αυτής της γνώσης μπορούμε να αναγνωρίσουμε στην τέχνη του, γιατί έτσι ο Γουόρχολ ανακάλυψε την εικόνα του εαυτού του, «πλάσμα της φαντασίας» όπως αυτοχαρακτηριζόταν, ένα έξυπνο «κατασκεύασμα» που περιφερόταν από ντισκοτέκ σε κινηματογραφικές λέσχες, επιδείξεις μόδας και γκαλερί.

Ξεκίνησε ως «δόκιμος» στον Aφηρημένο Eξπρεσιονισμό, τον οποίο γρήγορα απέρριψε και η μεγάλη του εξόρμηση στον κόσμο της τέχνης γίνεται το 1961 όταν άρχισε να ζωγραφίζει κονσέρβες σούπας, μπουκάλια Coca-Cola και εξώφυλλα περιοδικών. Τα εμπορικά σήματα ή τα πορτρέτα της Tζάκι ήταν σύμβολα της ποπ. Tο γεγονός ότι θα συνεπαγόταν και την απόλυτη εμπορευματοποίηση της τέχνης (μαζί με ένα πλήθος εύκολων πλαστογραφιών) ίσως και να διασκέδαζε τον καλλιτέχνη.” (EΘΝΟΣ)

Ο Αντυ Γουόρχολ έμεινε γνωστός στην ιστορία της τέχνης για τα τετραπλά πορτρέτα του,όπως  εκείνα της Μαίριλυν, της Τζάκυ κλπ. Καθιερώθηκε ως ο καλλιτέχνης της μαζικής αναπαραγωγής. Αγαπήθηκε για την εκκεντρικότητά του. Διασκέδασε μέχρις εσχάτων στο γνωστό Φάκτορυ της Νέας Υόρκης.Και πέθανε απο τη μάστιγα της εποχής του, καταδικασμένος να μείνει στην αιωνιότητα κι ας έγραφε ότι δεν ήθελε να υπάρχει μετά το θάνατό του…

Ηταν ένα είδωλο της δεκαετίας του 70 και 80 που αγαπήθηκε πολύ απο την αμερικανική κοινωνία  κυρίως για την ικανότητά του να φτιάχνει παρέες και να διασκεδάζει μέχρις εσχάτων. Οι νύχτες της Νέας Υόρκης έμειναν συνυφασμένες με μέρες Γουόρχολ…