Σε μια ανούσια συζήτηση περί υδάτων και με κλέφτες, παρανόμους και εισαγγελείς, εξελίχθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 18 Αυγούστου, που έγινε κεκλεισμένων των Θυρών και μακριά από τον κόσμο. Παρά την πρόταση του ΑΜΕΛ  η δημοτική αρχή δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει στον κόσμο γιατί δεν μπορούσε να γίνει δημόσια. Τι φοβήθηκε τον αέρα ή τα κουνούπια. Η επιλογή της ήταν να μην υπάρχει κόσμος που θα πίεζε, όπως στους Τσουκαλάδες, για συγκεκριμένες λύσεις.

Την τελευταία στιγμή κάλεσε και μερικούς προέδρους Τοπικών Συμβουλίων. Μηχανικοί, υδραυλικοί, άλλοι επαΐοντες δεν κρίθηκε σκόπιμο να συμμετέχουν.Ο κόσμος δεν έπρεπε να γνωρίζει.

Συνεχίζεται η αλαζονική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά που χαρακτηρίζει όλες τις εξουσίες των μειοψηφιών.

Προχωρούν έτσι χωρίς πρόγραμμα, χωρίς διάθεση για απαντήσεις σε βασικά ουσιαστικά αλλά και διευκρινιστικά  ερωτήματα, χωρίς δεσμεύσεις για υλοποίηση έργων και άλλες μικρότερες παρεμβάσεις.

Αυτό φάνηκε από την διατύπωση του θέματος όπου δεν υπήρχε η λέξη απόφαση. Μόνο ενημέρωση και συζήτηση για να περνάει η ώρα.

Πολλή κουβέντα για τους απλήρωτους λογαριασμούς, καμιά όμως αναφορά στους μεγάλους κακοπληρωτές – τζαμπατζήδες. Κούνησαν το δάχτυλο όμως σε κάποιους που δήλωσαν ότι αδυνατούν να πληρώσουν…..Βαρύνουσες δηλώσεις του αντιδημάρχου «οι παράνομες συνδέσεις θα τελειώσουν στην Λευκάδα» Οι παράνομες συνδέσεις που την μια βδομάδα είναι 8000 και την άλλη γίνονται 3000.

Δεν απάντησαν σε στοιχειώδη ερωτήματα όπως πόσους εργολάβους απασχολεί ο Δήμος και πόσα πληρώνουμε για αυτούς. Γιατί έπρεπε να περάσουν 11 μήνες που ανέλαβαν για να διαπιστώσουν ότι έρχεται λίγο νερό στη Λευκάδα. Ποιος ο λόγος που χειμωνιάτικα που είναι στο ναδίρ η κατανάλωση, αυτοί άνοιγαν τις γεωτρήσεις; Δεν ήξεραν δεν ρώταγαν; Τι έκαναν τόσο οι σημερινοί όσο και οι προηγούμενοι για την μελέτη του νέου αγωγού που επτά χρόνια πήρε να ολοκληρωθεί; Κάπως έτσι φθάσαμε το δεκαπενταύγουστο, στην ημέρα της κορύφωσης του τουρισμού η Λευκάδα να μη έχει νερό

Η  κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Η δημοτική αρχή δεν αναγνωρίζει ούτε ένα λάθος, τα έκανε όλα καλά. Πέρα όμως από την ανικανότητα, τον ετσιθελισμό και την αδιαφορία, άρχισαν δειλά – δειλά  να πλασάρουν ξανά το θέμα της ιδιωτικοποίησης. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος εκδηλώθηκε δηλώνοντας ότι θα επέλεγε ΕΥΔΑΠ αν ήταν στη θέση του δήμαρχου Αραβανή το 2011. Στην ίδια συνεδρίαση ο Δήμαρχος εξέφρασε την δυσφορία του γιατί εκφράστηκαν πολλοί κατά της ΕΥΔΑΠ !!!

Παράλληλα σε μέσα μαζικής ενημέρωσης αναζωπυρώθηκαν με διάφορους τρόπους οι απόψεις για την παράδοση του νερού και της αποχέτευσης στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε

Καλά θα κάνουν όσοι προτείνουν αυτή τη λύση να διαβάσουν τα πρακτικά της συνεδρίασης του 2011 που ανάρτησε τοπικό site. Να μάθουν τι σημαίνει η παράδοση στην ΕΥΔΑΠ

Τους ρωτάμε, η διαχείριση του νερού από ένα ιδιωτικό μονοπώλιο με μοναδικό στόχο το κέρδος συμφέρει περισσότερο τον κόσμο απ’ ότι η διαχείριση με δημόσια ή δημοτικά χαρακτηριστικά; Το κόστος αγαθών και υπηρεσιών θα είναι τεράστιο όπως σε κάθε ιδιωτικοποίηση. Το βλέπουμε αυτό σε ύδρευση, διαχείριση απορριμμάτων , τηλεπικοινωνίες, ενέργεια. Πουθενά στον κόσμο όχι μόνο στην Ελλάδα, δεν υπάρχει αντίθετο παράδειγμα.

Δεν ευθύνεται ο δημόσιος χαρακτήρας  του νερού και γενικότερα των  δημόσιων αγαθών, όταν η χορήγηση τους παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα, αλλά η ανικανότητα των δημοτικών αρχόντων ή η σχεδιασμένη  διάλυσή τους ώστε να οδηγηθούν στην ιδιωτικοποίηση. Όλα αυτά τα ζούμε χρόνια τώρα στο Δ. Λευκάδας.

Όλα αυτά λέγονται όταν την ιδιωτικοποίηση του νερού που ενέκρινε η πλειοψηφία της τότε Δημοτικής Αρχής το 2011 ο κόσμος της Λευκάδας με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του την απέρριψε πανηγυρικά.

Κάποιος ανώνυμος «δημοτικός σχολιαστής» μας λέει ότι τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις τις πλαισίωναν εκτός από «επαναστάτες» και οι κακοπληρωτές του νερού που αντιτάχθηκαν σ’ αυτές. Θα προσθέταμε επίσης ότι ήταν αντίθετοι όλοι οι υποστηρικτές των μνημονίων και της ιδιωτικοποίησης των πάντων ακόμη και του αέρα που αναπνέουμε. Οι επαναστάτες (χωρίς εισαγωγικά)  πράγματι μπήκαν μπροστά αλλά την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης την κατάφερε η μαζική συμμετοχή του λαού της Λευκάδας.

Θέλουν, λένε, να βάλουν σε τάξη με οποιοδήποτε κόστος στην ύδρευση που κανονικά θα έπρεπε να είναι δωρεάν και όχι ανταποδοτική υπηρεσία.

Η εντολή του λαού της Λευκάδας ήταν και είναι ο Δήμος να αντιμετωπίσει την ύδρευση με τη δέουσα σοβαρότητα και προσοχή ώστε το νερό να είναι σε επάρκεια και προσιτό ιδιαίτερα στα φτωχότερα στρώματα.

Δυστυχώς το πρόβλημα του νερού δεν  το έλυσαν, ούτε οι κυβερνήσεις που πέρασαν από το τόπο, ούτε οι Δημοτικές αρχές του νησιού μας που είχαν αναφορές σε αυτές.

Χρειάζεται μια διαφορετική  πολιτική επίλυσης του, προς όφελος των δημοτών και όχι των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Το «αξίωμα» μιας τέτοιας πολιτικής πρέπει να είναι :

«Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Καμιάς μορφής ιδιωτικοποίηση»

Οι θέσεις και προτάσεις  της ΑΜΕΛ για την ύδρευση με βάση αυτό το αξίωμα είναι:

Α. Άμεσες παρεμβάσεις για την επάρκεια του νερού και την σωστή διαχείριση του με σχεδιασμό και χρονοδιαγράμματα.

  1. Άμεσες προσλήψεις προσωπικού σύμφωνα με τις ανάγκες
  2. Άμεση χρηματοδότηση από το κράτος για έργα:

2.1. Αποκατάσταση βλαβών στον κεντρικό αγωγό αλλά και στους διάφορους αγωγούς μέσα στο Δήμο για την μείωση των απωλειών.

2.2 Εκσυγχρονισμό αντλιοστασίων και δεξαμενών.

2.3  Αντικατάσταση παλαιωμένων εσωτερικών δικτύων σε Τοπικές Κοινότητες

2.4  Αγορά (από το ΥΠΕΣ) και εγκατάσταση τηλεμετρικού συστήματος.

2.5 Αξιοποίηση νερών από πηγές που χάνεται.

  1. Είσπραξη απλήρωτων λογαριασμών χιλιάδων € από μεγαλοοφειλέτες, μείωση τιμολογίου ή και απαλλαγή σε ανέργους, ευπαθείς ομάδες και φτωχές οικογένειες.
  2. Εκτέλεση έργων του Δήμου με αυτεπιστασία.

Β. Συγκεκριμένος μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός για

  1. Χρηματοδότηση και επιτάχυνση κατασκευής νέου αγωγού από τον Αη Γιώργη
  2. Επικαιροποίηση και εφαρμογή υπάρχουσας υδρογεωλογικής μελέτης.
  3. Δημιουργία δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης. Με στελέχωση , εκπόνηση μελετών, οργανωμένη αγορά υλικών χονδρικής κ όχι απευθείας αναθέσεις για μια αντλία ή μια εργολαβία.

ΛΕΥΚΑΔΑ 24/8/2020