Πολύ αρνητική εντύπωση και αρνητικά σχόλια έχει προκαλέσει το γεγονός ότι δεν θα διεξαχθεί φέτος όπως ήταν προγραμματισμένο από την πρώην Περιφερειακή Αρχή το “Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών”. Στην Κεφαλονιά  θα βρισκόταν οι μικροί χορωδοί της Περιφέρειάς μας επί σκηνής να ενθουσιάσουν άλλη μια χρονιά με τις υπεροχές φωνές τους, αλλά δυστυχώς αυτό δεν θα γίνει.

Θόδωρος Γαλιατσάτος: “Και ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στο κρεβάτι του Προκρούστη από την Περιφερειακή Αρχή της κ. Κράτσα”

Εδώ και τέσσερα χρόνια διεξάγεται με πολύ μεγάλη επιτυχία, αποδοχή αλλά προπάντων προσμονή στα νησιά της ΠΙΝ το «Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών». Πολλά ακούστηκαν και από την αντιπολίτευση για την μη διεξαγωγή του φέτος, ο πρώην Περιφερειάρχης κος Γαλιατσάτος σχολίασε το γεγονός ως εξής:

«Το Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών πραγματοποιήθηκε επί 4 συνεχή έτη με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία και ως Περιφερειακή Αρχή της ΑΝΑΣΑ αποφασίσαμε να τον καθιερώσουμε ως ετήσιο πολιτιστικό θεσμό στο Ιόνιο, γεγονός που βρήκε απόλυτα σύμφωνες τις Χορωδίες των νησιών μας. Κι όμως, η κ. Κράτσα αποφάσισε να μην πραγματοποιηθεί φέτος το ΦΕΣΤΙΒΑΛ! Μια ακατανόητη απόφαση, την στιγμή που οι Χορωδίες και οι μικροί χορωδοί ήταν πανέτοιμοι και η χρηματοδότηση εξασφαλισμένη από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Και ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στο κρεβάτι του Προκρούστη από την Περιφερειακή Αρχή της κ. Κράτσα.»

Πλήρη άγνοια

Εμείς θεωρήσαμε σωστό να απευθυνθούμε στον Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας κο Κτενά για αυτό το ζήτημα πριν καιρό μάλιστα, ο οποίος όμως δυστυχώς είχε πλήρη άγνοια για το θέμα, μας επιβεβαίωσε όμως πως δεν θα διεξαχθεί φέτος. Δεν γνωρίζει όμως τους λόγους, ούτε φρόντισε να μάθει και αν κρίνουμε από την αντίδραση του ούτε που τον ενδιέφερε και πολύ. Άλλα ζητήματα είναι στις λίστες προτεραιοτήτων. Λογικό από την άλλη για μια νέα Αρχή να υπάρχουν πιο επείγοντα θέματα, χρειάζονται χρόνο για να εξοικειωθούν, να γνωριστούν με την Περιφέρεια και τις προκλήσεις που τους περιμένουν… Ωστόσο περιμέναμε πως θα υπήρχε περισσότερο ενδιαφέρον την στιγμή που πρόκειται για μια από τις ελάχιστες δράσεις που υπάρχουν για τα νέα παιδιά στην ΠΙΝ για αυτό απευθυνθήκαμε στην Περιφερειάρχη κα Ρόδη Κράτσα γιατί δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως δεν την ενδιέφερε το ζήτημα και δίκιο είχαμε!

Απλώς μετατέθηκε!

Η νέα Περιφερειάρχης μόνο αδιάφορη δεν δείχνει να είναι απέναντι στο “Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών” αλλά και γενικότερα για τα ζητήματα που αφορούν την νεολαία:

«Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να απαντήσω σε κάτι που πιστεύω πως κακόβουλα παρεξηγήθηκε και διαμορφώθηκε διαφορετική άποψη από την πραγματικότητα. Το “Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών” που ήταν προγραμματισμένο να γίνει στην Κεφαλονιά  είναι κάτι που υπάρχει και στο πρόγραμμά μας. Κάναμε όμως σαφές, και ας κάνουν κάποιοι πως δεν το άκουσαν, ότι επειδή ήταν να γίνει τον Σεπτέμβριο και εμείς είμαστε μια νέα Περιφερειακή Αρχή, δεν προλαβαίνουμε. Θέλαμε να δούμε το θέμα πιο αναλυτικά, θέλαμε να βάλουμε την δική μας σφραγίδα, να το διαμορφώσουμε με το δικό μας πνεύμα. Υπάρχει έλλειψη κατάλληλης υποδομής και χρόνου προετοιμασίας και διοργάνωσης, δεν θέλαμε να γίνει κάτι πρόχειρο. Έτσι σε συμφωνία με τις χορωδίες της Κεφαλονιάς, οι οποίες θα έπρεπε να το οργανώσουν, αποφασίσαμε να το διεξάγουμε αργότερα. Έχει γίνει σαφές και συζητήθηκε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι, απλώς μετατέθηκε! Εμείς σε αντίθεση με τα όσα λέγονται θέλουμε να το αναβαθμίσουμε, θέλουμε να έρθουμε κοντά στης χορωδίες, να δούμε το προγραμματισμό τους, πως θα ενισχύσουμε την συμμέτοχη των παιδιών, πως θα κάνουμε ελκυστικό το θεσμό, πως θα δώσουμε την ευκαιρία στα νέα μας ταλέντα και εκτός Περιφέρειας να γίνουν γνωστά. Όλα αυτά είναι προς διαμόρφωση από την εντεταλμένη σύμβουλο Πολιτισμού κα Κατερίνα Μοθωναίου που είναι και Περιφερειακή Σύμβουλος Ζακύνθου. Θα το μελετήσει το θέμα και πιστέψτε με το έχουμε στις προτεραιότητές μας.»

Το «Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών» όχι μονό δεν καταργείται, αλλά θα ενισχυθεί και θα διεξαχθεί αναβαθμισμένο.»

«Θα ήταν πολύ εύκολο για εμάς να το διεξάγουμε τον Σεπτέμβριο, να το πληρώσουμε με την συνήθης διαδικασία, δεν είναι όμως αυτή η δική μας λογική. Η μουσική για εμάς έχει μια πραγματική θέση στο πρόγραμμά μας, εμείς σεβόμαστε την μουσική και πιστεύουμε ότι μπορεί να ενώσει πραγματικά τα Επτάνησα και να αναδείξει την κοινή μας πολιτιστική κληρονομία. Θέλουμε να δημιουργήσουμε αντάξιες υποδομές και προϋποθέσεις για να λειτουργήσουν αυτά τα νέα παιδιά ως φυτώριο των αυριανών Επτανήσιων πολιτών. Συνεπώς να ξέρετε πως εμείς θέλουμε να ενισχύσουμε τον θεσμό. Το «Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών» λοιπόν όχι μονό δεν καταργείται, αλλά θα ενισχυθεί και θα διεξαχθεί αναβαθμισμένο.»

Κα Κρσάτσα στην Περιφέρειά μας οι δράσεις για παιδιά είναι πολύ περιορισμένες. Οι πολιτικές κόντρες δεν έχουν θέση εδώ. Οφείλουμε όλοι να αναγνωρίσουμε ότι το «Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών» είναι ένας εξαιρετικός θεσμός τον οποίο αξίζει πάση θυσία να συνεχίσει όποια Αρχή και να βρίσκεται στην εξουσία.

«Εμείς πιστεύουμε και επενδύουμε όχι στα λόγια αλλά στην πράξη στους νέους και στη μουσική. Έχουμε εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο ο οποίος έχει αναλάβει την Νεολαία. Έχουμε σκοπό να εστιάσουμε και να ρίξουμε βάρος στην Νεολαία και στις ανάγκες της. Όχι μόνο να τους εντάξουμε σε θέματα πολιτισμού, αλλά να τα εμπλέξουμε στα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, με προεξέχον θέμα την κλιματική αλλαγή.»

Ευχαριστούμε την κα Κράτσα για την ενημέρωση σχετικά με το «Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών» και αναμένουμε να μας μαγέψουν την άνοιξη ξανά με τις φωνές τους τα παιδιά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.