“Πήραν ΑΝ.Α.Σ.Α όλα τα Ιόνια”

Στην πλατεία της Λευκάδας πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και επικεφαλής της ΑΝ.Α.Σ.Α. Θεόδωρος Γαλιατσάτος την κεντρική προεκλογική του ομιλία. Ορεξάτος και έτοιμος να διεκδικήσει και πάλι την ΠΙΝ εμφανίστηκε την Δευτέρα, 20 Μάιου 2019 μπροστά στους Λευκαδίτες τους οποίους κάλεσε να τον εμπιστευθούν ώστε να συνεχίσει το έργο που ξεκίνησε πριν 5 χρόνια και πήραν ΑΝ.Α.Σ.Α όλα τα Ιόνια. Θύμισε ότι η ΑΝ.Α.Σ.Α κατέρχεται για τρίτη φορά στον εκλογικό στίβο, έχει πολύτιμη εμπειρία στην Αυτοδιοίκηση και δεν αποτελεί μια ευκαιριακή παράταξη. «Η παρούσα περιφερειακή θητεία μας διακρίνεται για την αναστροφή του κλίματος απαξίωσης που συναντούσαμε παντού για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, καθώς τα προηγούμενα χρόνια η ΠΙΝ δεν έχει ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και ήταν αναξιόπιστη.»

Ο Θ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε επίσης στα έργα και δράσεις στα έργα υποδομής για την Λευκάδα (ενδεικτικά το Νοσοκομείο Λευκάδας, το Δίαυλο, το Τουριστικό Αγκυροβόλιο Βασιλικής, οδικά έργα και έργα αποκατάστασης από τον φονικό σεισμό), στους τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού, τη χρηματοδότηση εκδηλώσεων αλλά και σωματείων και συλλόγων, στην πολιτική προστασία και τον πρωτογενή τομέα (ενδεικτικά οι εκθέσεις τοπικών προϊόντων και η στήριξη των αγροτών και παραγωγών από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη), και την Κοινωνική Πολιτική με τη σύσταση, λειτουργία και χρηματοδότηση δομών για τους ηλικιωμένους, τους κοινωνικά ευαίσθητους, τα άτομα με αναπηρία, τους εξαρτώμενους αλλά και τη στήριξη των οικογενειών και των παιδιών, με βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

“Στηρίξαμε τη συνοχή μας ως Περιφέρεια, την καλύτερη συγκοινωνιακή σύνδεση και την απόδοση κινήτρων στους νησιώτες, την ισοτιμία των νησιών του Ιονίου με εκείνα του Αιγαίου και καταφέραμε να δρομολογήσουμε το πρώτο πλοίο που συνδέει τα νησιά του Ιονίου μεταξύ τους, από φέτος μάλιστα προστίθεται και το Μεγανήσι, να τεθεί σε  ισχύ το μεταφορικό ισοδύναμο που ήταν ζητούμενο χρόνων όλων των νησιωτών και να δοθούν κίνητρα για τις μεταφορές ανθρώπων και αγαθών”, είπε χαρακτηριστικά.

Και αφού ολοκλήρωσε το ταξίδι των πεπραγμένων είπε να πει και δυο λόγια για τους συνυποψήφιούς του. Το σκέφτηκε είπε «γιατί μπορεί να μην αξίζει και τον κόπο, αλλά τελικά αποφάσισε να πει δυο λόγια χωρίς να θέλει να υποτιμήσει κανέναν. »

«Τι έκανε τα δεκαπέντε αυτά χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο για τα νησιά μας;»

Έτσι αναφερόμενος στην κα Ρόδη Κράτσα είπε  ότι «η μεν μία αντίπαλός μας πλασάρει ένα Ευρωπαϊκό προφίλ και λέει ότι με αυτό θα δώσει δήθεν λύσεις σε όλα μας τα προβλήματα. Εμείς δεν αμφιβάλλουμε ήταν 15 χρόνια Ευρωβουλευτής, φυσικά διορισμένη και όχι σε κάποια θέση που διαχειριζόταν εξουσία. Εμείς ρωτάμε αλλά ρωτήστε την και εσείς αν περάσει από το χώρο σας ή από καμία πλατεία τι έκανε τα δεκαπέντε αυτά χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο για τα νησιά μας, ένα πράγμα, τι κάνατε για αυτά τα νησιά αφού ήσασταν 15 χρόνια Ευρωβουλευτής αφού θέλει σήμερα να τονίζει ότι είναι ένας άνθρωπος που κατάγεται από το Ιόνιο, ασφαλώς ισχύει, αλλά αυτό δεν φτάνει. Και όχι μόνο δεν έκανε τίποτα, αλλά έκανε με την πολιτική της πρακτική αρνητική λειτουργία για τα Ιόνια νησιά. Σε αυτό το σημείο ο κος Γαλιατσάτος αποκάλυψε ότι υπάρχει ένας Ευρωπαϊκός κανονισμός του Ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 χρηματοδοτεί τα παραγόμενα τοπικά προϊόντα και τις μεταφορές σε όλα τα νησιά του Αιγαίου εκτός από την Κρήτη και την Εύβοια. Αυτός ο κανονισμός τροποποιήθηκε και ψηφίστηκε δύο φορές στη διάρκεια της θητείας της κυρίας που είναι συνυποψήφια μου και διεκδικεί τη θέση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Το ερώτημα είναι γιατί δεν σκέφτηκε να ζητήσει την ένταξη των νησιών του Ιονίου σε αυτή τη χρηματοδότηση που λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια και στηρίζει τα τοπικά προϊόντα στα νησιά του Αιγαίου; Πρόκειται για αδιαφορία και για έλλειψη αντίληψης των αναγκών αυτών των νησιών. Αυτή λοιπόν είναι η Ευρωπαϊκή κουλτούρα και το προφίλ που έρχεται να μας παρουσιάσει σε αυτές τις εκλογές;»

“Eκπροσωπούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, μία νεοφιλελεύθερη, αντιλαϊκή και αντί-αυτοδιοικητική αντίληψη για τα πράγματα.”

Εξίσου καυστικός και αυστηρός και στον απολογισμό του όσον αφορά τον πρώην Περιφερειάρχη κο Σπύρο Σπύρου για τον οποίο είπε ότι δεν κατάφερε στην θητεία του να εγκαινιάσει ούτε ένα έργο από αυτά που ισχυρίζεται ότι έκανε. Θύμισε ότι ο κος Σπύρου τρεις μέρες πριν αναλάβει η νέα Περιφερειακή Αρχή απέvταξε από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα 27 έργα αξίας 55 εκατομμυρίων ευρώ και “αναγκαστήκαμε να περάσουν δύο χρόνια για να τα ξαναβάλουμε στο πρόγραμμα και να μπορέσουν να εκτελεστούν και μερικά είναι και στη Λευκάδα. Αυτή είναι η συνεισφορά στην πορεία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων που έρχεται σήμερα ξανά να ζητήσει την ψήφο των Ιονίων Νήσων.”

Αυτό όμως που κατά τον κύριο Γαλιατσάτο είναι το ποιο σημαντικό από όλα όσων αφορά τους δυο συνυποψήφιούς του είναι ότι εκπροσωπούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, μία νεοφιλελεύθερη, αντιλαϊκή και αντί-αυτοδιοικητική αντίληψη για τα πράγματα. «Ρωτήστε τους αν συμφωνούν με τις ιδέες του κόμματος που τους στηρίζει, ότι δηλαδή δεν χρειάζονται άνθρωποι στην αυτοδιοίκηση, δεν χρειάζεται προσωπικό… Να μας πουν αν συμφωνούν με αυτές τις πολιτικές που είναι ενάντια στην Αυτοδιοίκηση και στον ίδιο τον λαό»

Τάδε έφη ο κος Γαλιατσάτος και απέσπασε μεγάλο χειροκρότημα από τον κόσμο που τον παρακολουθούσε. Στην συνέχεια κάλεσε τους υποψηφίους που δίνουν τη μάχη μαζί του για έναν σύντομο χαιρετισμό.

Με την ΑΝ.Α.Σ.Α. υποψήφιοι  για την ΠΕ Λευκάδας είναι (με αλφαβητική σειρά:)

►Γρηγόρης Σταύρος του Γεωργίου
►Θερμός Εμμανουήλ του Θεοδώρου
►Καζολή Αθανασία του Γεωργίου
►Κατωπόδη Λουκία του Αντωνίου
►Μάντζαρη Μαρία του Γεωργίου
► Τριλίβας Γεώργιος του Γερασίμου
►Φατούρος Κωνσταντίνος του Σπυρίδωνος
►Χαλικιάς Θεόδωρος του Ιωάννη